USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Bakan Dönmez: Yenilenebilir erke müesses gücümüz yüzdelik 54 seviyesine ulaştı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Bugün yenilenebilir erke oturmuş gücümüz yüzdelik 54 seviyesine ulaştı. Son 3 senedir devreye aldığımız oturmuş gücümüzün az daha tamamına yakını yenilenebilir erke kaynaklı." dedi.

Bakan Dönmez: Yenilenebilir erke müesses gücümüz yüzdelik 54 seviyesine ulaştı
18-12-2021 21:19
Burdur

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Bugün yenilenebilir enerji yerleşmiş gücümüz yüzdelik 54 seviyesine ulaştı. Son 3 senedir devreye aldığımız yerleşmiş gücümüzün az henüz tamamına yakını yenilenebilir erke kaynaklı. 2017'den beri erke verimliliği uygulamalarından 1 bilyon dolardan henüz müşterek tomar müşterek artırım sağladık." dedi.

Dönmez, Burdur'da Maden Sanayii İşverenleri Sendikası (MASİS) maden rehabilitasyon dalında fidan dikti, mermer işçileriyle müşterek araya geldi.

Mermer şantiyesinde planlı programda mütekellim Dönmez, ağaçlandırma ve rehabilitasyon çalışmasının açılışı vesilesiyle Burdur'da olmaktan sevinme duyduğunu belirtti.

Enerji ve elbette kaynaklar politikalarını planlarken ve yürütürken "3E" namına vurguladıkları enerji, tutum ve ekoloji dengesini gözettiklerini bildiren Dönmez, bu çerçevede "Madenler de bizim mekân de. Ne madenlerimizden vazgeçeriz ne de çevremizden." niteleyerek bu hususun altını çizdiklerini anlattı.

Dönmez, Türkiye ne devir madenlerle ilgilendiren müşterek hamle atsa bazı güruhun adeta müşterek koro biçiminde herhangi müşterek daim itiraz ettiğini dile getirerek "Akıldan, bilimden, izandan ırak ideolojileri dallanıp budaklanır yandaş toplamaya başlarlar, aha o devir dillerinin altındaki baklayı çıkarırlar. Biz bu hikayeyi henüz evvela baş döndürücü gördük. 'Mesele amut değil, sen hala anlamadın mı?' deyip tamamı Türkiye'yi ateşe verenler henüz cemaziyelevvel kabilinden hafızalarımızda. Tabii tığ onların kim olduklarını, niyetlerinin ne olduğunu, neyi amaçladıklarını oldukça elleme biliyoruz." ifadesini kullandı.

Televizyonlarda, içtimai medyada, gazetelerde, Mecliste ayrıca şahsen sahaları dolaşarak meydana getirilen ağaçlandırma çalışmalarını, önceleri ve sonrası görselleriyle herhangi müşterek devir kamuoyuyla paylaştıklarına dikkati çekici Dönmez, bugün bundan böyle doğaya huzur sorumluluklarının hoppadak millî boyutta olmadığını, dünyanın hava değişikliğiyle savaş etmiş bulunduğu şimdilerde enerjinin de mesul müşterek halde üretilmesi düşüncesince halis muhlis planlamalarını buna layıkıyla yaptıklarını söyledi.

"Bu senenin önceki 11 ayında 5 bilyon doların üstünde maden ihracatı gerçekleştirdik"

Bakan Dönmez, yenilenebilir erke ve erke verimliliğinde ağırbaşlı mesafeler kıvrım ettiklerine aksan yaparak "Bugün yenilenebilir erke yerleşmiş gücümüz yüzdelik 54 seviyesine ulaştı. Son 3 senedir devreye aldığımız yerleşmiş gücümüzün az henüz tamamına yakını yenilenebilir erke kaynaklı. 2017'den beri erke verimliliği uygulamalarından 1 bilyon dolardan henüz müşterek tomar müşterek artırım sağladık." niteleyerek konuştu.

Madencilik dalında ise toy tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşın bulunan istihsal oranlarını ve pazarları koruduklarına yer veren Dönmez, bu senenin önceki 11 ayında 5 bilyon doların üstünde maden ihracatı gerçekleştirildiğini, sene sonu hedeflerinin ise 6 bilyon dolarlık dış satım rakamına erişmek bulunduğunu aktardı.

Dönmez, madenciliğin kazançlı büyümenin, gelişmenin, hızla gelişen teknolojinin ve sağlam baş döndürücü bu sektörün altyapısını oluşturduğuna ayraç ederek "Madencilikte tek devir ivaz vermediğimiz iki al çizgimiz var; iş sağlığı, güvenliği ve çevre. Maden sahalarımızın denetimlerini az riskli, riskli ve baş döndürücü riskli kazanmak amacıyla 3 sınıfa ayırdık. Az riskli gruptaki madenlerimizi yılda minimum bir, riskli grupta arazi alan madenlerimizi yılda minimum iki ve baş döndürücü riskli gruptaki madenlerimizi ise yılda minimum dört yol denetliyoruz." dedi.

Güvenli ve insanoğlu odaklı madenciliğin müşterek iş kültürü durumuna gelmesi düşüncesince mukteza kanuni düzenlemeleri yaşama geçirdiklerini tamlayan Dönmez şunları kaydetti:

"Öte yandan, üretimi tamamlanan maden sahalarının rehabilitasyonunu da çabucak tamamlayarak baştan doğaya kazandırıyoruz. Birileri madenciliği natür karşıtı müşterek iş kolu kabilinden gösterse de esasen madencilik icap pres sırasında gerekse de istihsal sonrası hem ele geçiren hem kazandıran müşterek iş kolu. İşletme sırasında madencilik sektörümüz, pres sonra ise sahanın zirai üretime bitmeme etmesiyle üreticilerimiz kazanıyor. İki yönü müşterek kazan-kazan vaziyeti bahis konusu burada. Bugün MASİS'in açılışını gerçekleştireceğimiz rehabilitasyon piyasası da bunun en elleme örneklerinden biri. Üretimi tamamlanan bölgemizde tıbbi hoş kokulu bitki bilimi özellikle kazanmak amacıyla toplamda 246 bin metrekarelik müşterek alan ağaçlandırıldı. Bölgemiz 60 bin lavanta, 5 bin biberiye, 7 bin 500 badem ve 5 titrem arkalıksız karpeli ve lama dikeniyle baştan yeşillendirildi."

"5 sene zarfında mecmu 2 milyon 723 bin 473 fidanı toprakla buluşturduk"

Dönmez, yerlerin gene doğaya kazandırılmasının civar halkı düşüncesince de ehemmiyetli müşterek yarar kapısı olacağına dikkati çekerek üretimi sonlanmış maden sanayinin zirai faaliyetle semt düşüncesince eklenmiş bedel yaratmaya bitmeme edeceğini dile getirdi.

Ülkenin orman varlığını çoğaltmak düşüncesince "Bir Enerji Bir Nefes" projesini başlattıklarını anımsatan Dönmez, "Yaklaşık 5 sene önce. Elektrik, natürel gaz, arz yağı ve madencilik sektörlerimizle beraberce bu 5 sene zarfında mecmu 2 milyon 723 bin 473 fidanı toprakla buluşturduk." dedi.

Dönmez, erke ve madencilik dalının istihsal öncesinde, istihsal sırasında ve istihsal sonra sonsuz kazandıran, çarpan tesiri erdemli sektörler olduğuna aksan yaparak "Ne derlerse desinler, tığ türkiye düşüncesince herhangi müşterek devir en elleme olduğuna inandığımız şeyleri hazırlamaya bitmeme edeceğiz." ifadesini kullandı.

2014-2018 yıllarında Maden Sahaları Rehabilitasyon Eylem Planı'nı yaşama geçirdiklerini hatırlatan Dönmez şöyleki bitmeme etti:

"Bu kapsamda 5 bin 849 hektarlık müşterek bölgede izin malikleri ve STK'lerimizle mecmu 1 milyon 627 bin 298 fidanı toprakla buluşturduk. 2019 ve 2020'de de maden sahalarımızın bakımına ve ağaçlandırılmasına bitmeme ettik. Son 2 yılda mecmu 827 bin 286 fidanımızı henüz orman varlığımıza engelleme ettik. Bakanlığımızın kurumları da bu mevzuda sıkı müşterek düzentileme içerisinde. Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) sonuç istihsal alanlarına sonuç 30 yılda mecmu 10 milyon 754 bin 837 amut dikti. Lavanta Yetiştiriciliği Projesi bu mantıkla ortaya çıkan ve planlı müşterek iş. Bu projeyle iri miktarda ithal ettiğimiz tıbbi-aromatik lavanta cıcık bitkisinin ve ürünlerinin ithalatını azaltacağız. İleride kurulması planlanan distilasyon tesisimizle de inşallah ekonomimize ehemmiyetli müşterek girdi henüz elde etmiş olacağız.

"Ege Bölgesi'ndeki sahalarımıza 7 bin 700 zeytin ağacı diktik"

Bakan Dönmez, TKİ'nin maden sahalarının rehabilite edilmesi ve baştan ekonomiye kazandırılması dair ağırbaşlı müşterek tecrübeye eş olduğuna yer vererek "Ege Bölgesi'ndeki sahalarımıza 7 bin 700 zeytin ağacı diktik. Bu ağaçlardan yılda sayı farkı 5 bin ila 6 bin 500 litre zeytinyağı elde ediyoruz." niteleyerek konuştu.

Doğru adımlar atılmış bulunduğu takdirde tabiat ananın kendini yenilediğine ayraç fail Dönmez konuşmasını şöyleki tamamladı:

"Çünkü natür var ise insanoğlu var. İnsanoğlunun varlığı özünde tabiat ananın nimetlerine, çevrenin varlığına bağlı. Her devir elimizin altında bulunduğu düşüncesince bir çok aşırı devir kıymetini kaybedince anlıyoruz ancak gerçek ehemmiyetli bulunan var olanın kıymetini bilmek, onu en elleme halde koruyup yüceltmek. Doğru rehabilitasyon örnekleriyle maden sahalarımız, istihsal sonra da alana ve ülkemize bedel katmaya bitmeme ediyor. Bizler en elleme örnekleriyle bu işi söylemeye bitmeme edeceğiz. Sürdürülebilir madenciliği sürdürülebilir müşterek doğacak anlayışı bünyesinde ele alıyoruz. Bizler doğaya bedel katan, tabiat ananın renkleriyle ahenk zarfında çalışkanlık gösteren, tabiat ananın uğrunda nazikâne eğilen müşterek madencilik kültürünün oluşması düşüncesince himmet ediyoruz. Yerin altındaki herhangi müşterek birlik cevheri, kavuşum üzerindeki güzelliklerle tamamlamaya kararlıyız."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler