USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Bakan Bilgin: Sigorta ve ihsan borcu sıfır işletmelerimize Beyaz Bayrak uygulamasını başlatacağız

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin "Önümüzdeki günlerde sendikal örgütlenmesi olan, sigorta ve mevhibe borcu sıfır işletmelerimize Beyaz Bayrak Ödülü vereceğiz. Bu yük dışı istihdamla mücadelenin de önünü açacaktır." dedi.

Bakan Bilgin: Sigorta ve ihsan borcu sıfır işletmelerimize Beyaz Bayrak uygulamasını başlatacağız
14-10-2021 14:24
İstanbul

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'nun (TİSK) MESS Teknoloji Merkezi'nde (MEXT) "İşimizin Yarını" anne temasıyla düzenlemiş olduğu Ortak Paylaşım Forumu'na katıldı.

Forumun önemini dile getiren Bilgin, "Platformlarda gelişigüzel dava çözülmez lakin bu kuma ortam şu şekilde müşterek ekin yaratır; beraberce konuşmayı, neyin çözülüp çözülemeyeceğini bilmeyi, onun üstünde tartışmayı ve alternatiflerin bulunduğunun farkına varmayı sağlar. Bu benim açımdan önemli. Türkiye'nin de buna gereksinimi var." niteleyerek konuştu.

Kovid-19 salgınının dünyada değiş periyodunu hızlandırdığına dikkati çekici Bilgin, "Kovid süreci, esnekliği, açıktan çalışmayı, sayısal emek harcamayı gündemimize taşıdı. Dolayısıyla bizim çözmemiz müstelzim toy sorunlardan bir tanesi bu. Bu bizim karşımıza neyi çıkartıyor, buna güvenceyi -sağlık ve tekaütlük primi- ne sağlayacağız. Yeni müşterek durumla gönül rahatlığı karşıyayız. Bunların üstünde durmamız gerekir." değerlendirmesinde bulundu.

"Beyaz Bayrak uygulamasını başlatacağız"

Örgütlenme özgürlüğü üstüne mevzuattaki engellerin ortadan kaldırılmasının gündemlerinde bulunduğunu tamlayan Bilgin, şu şekilde konuştu:

"Biz bu mevzuda müşterek düzentileme içerisindeyiz. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Bey de müşterek düzentileme yaptırdı. Bizim düzentileme mevzuatımız baş döndürücü eski. Hem sendikalar kanunumuz hem iş kanunumuz bununla beraber şişko kavil kanunumuz. Bütün bu mevzuatı yenilememiz lazım. Örgütlenme özgürlüğünün önünü açmamız lazım, hızlandırmamız lazım. Burada kimi mesail var. Boşluklar var, o boşluklar Yargıtay kararlarıyla dolduruluyor. Onlar da özlük açılarından kararlar veriyorlar. Mevzuatın eskiliği zımnında kimi mesail oluyor. Örgütlenme özgürlüğünün önünü açtığımızda eşya dışıyla mücadelede ağır müşterek aralık alırız. Zaten kurumsal işletmelerde hakeza müşterek dava yok.

Önümüzdeki günlerde sendikal örgütlenmesi olan, sigorta ve mevhibe borcu sıfır işletmelerimize Beyaz Bayrak Ödülü vereceğiz. 'Burada işçiler örgütlüdür, burada teşkilatlanma özgürlüğü gerçekleşmekte, burada işletme, işçilerin keyif sigortası primini yatırmaktadır' mesajını içeren müşterek Beyaz Bayrak uygulamasını başlatacağız. Bu eşya dışı istihdamla mücadelenin de önünü açacaktır."

"Sermaye hareketliliğinin neticelerini düzenlememiz lazım"

Bakan Bilgin, hayattaki çabuk değişimin sermayenin baş döndürücü çabuk arazi değişimini de yanında getirdiğine ayraç ederek, Türk Metal Sendikasına uzuv oldukları düşüncesince işten çıkartılan Xiaomi-Salcomp işçileriyle ait şu ifadeleri kullandı:

"Sermaye grubu gittiği gelişigüzel yerde o ülkenin şartlarına uymuş lakin 'burada eş işçileri ilkin edinmek kıl payı onların sendikalaşmasına izin etmem' yaklaşımıyla onları sokağa atmış. Sermaye hareketliliğinin yarattığı neticeleri bizim düzenlememiz lazım. Sendika direndi, tığ orada talih namına devreye girip 'burası Türkiye ve demokratik müşterek ülke, işçiler sizin kölenizdir kıl payı davranamazsınız, burada ahbaplık devleti vardır' mesajını verdik. Bu cıvıl cıvıl dünyada bu çeşit vakalarla karşılaşacağız lakin bunlara izin etmeyeceğiz."

"Geleceğe değgin en iri güvencemiz gençlik"

Türkiye'nin istikbaline değgin tek akıl duymadığını vurgulayan Bilgin, gençlerin iklim dışına gitme eğilimiyle ait şunları kaydetti:

"Geleceğe değgin en iri güvencemiz gençlik. Şu anda Türkiye'nin iklim haricinde doktora eden 30 bin genci var. Dünyanın en dobra üniversitelerine gidip orada müşterek Türk gencine rastlarsanız. Bunlardan akıl duymamak lazım. Dönenler, oralarda kalanlardan hâlâ çok. Türkiye emektar Türkiye değil. Genetik dirim bilimi dalında eksperlik yapmış bir tanesi vaktiyle döndüğünde çalışacak arazi bulamazdı. Genetik laboratuvarı yoktu. Şimdi ülkemizin gelişigüzel bölgede envestisman yapmış işletmeleri, istihsal tesisleri ve laboratuvarı var. Gençlerin iklim dışına gitme isteği eğitilmiş ergenlerde hâlâ fazla. Gençlerdeki bu arzunun olması doğal. 'Türkiye'den uzaklaşmak istiyorlar' niteleyerek geçilmek lazım. Gençler dünyayı ayırt etmek istiyorlar. Dünyayı tanıyacak bilgiye ve donanıma sahipler."

Foruma, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, iştirakçi ve çalıştıran sendikaları temsilcileri ile bürokratlar katıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler