USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Bakan Bilgin: Önümüzdeki aralıkta da emekçilerimizi sevindirecek duyum vereceğiz

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Önümüzdeki aralıkta da emekçilerimizi sevindirecek duyum vereceğiz. Onları şişkinlik karşısında ezdirmeyeceğiz." dedi.

Bakan Bilgin: Önümüzdeki aralıkta da emekçilerimizi sevindirecek duyum vereceğiz
17-09-2022 21:02
Kırşehir

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Kırşehir'de katılmış bulunduğu 35. Ahilik Haftası kutlamalarının resmi kapanış töreninde, Alparslan'ın Anadolu'yu fethettikten sonraları burada değme bu sahanın mensur edilmesi icap ettiğini ve bunun temelinde de istihsal bulunduğunu söyledi.

Ahilik teşkilatı ve Ahi Evran'ın bu üretime ulama sağlayıcı en ehemmiyetli unsurlardan bulunduğunu tamlayan Bilgin, şunları kaydetti:

"Ekonomik yaşamı düzenleme, ekonomide, üretimi, tüketimi, ticareti etraflı emek özgülemek yaşamını düzenleme, bu yolun başındaki evvel problemdi ve bu probleminin çözülmesi gerekiyordu. Ahi Evran, bu probleminin çözüldüğünün ve âlemşümul ilkelere isnaden çözüldüğünün adıdır. Yani bu ülkede üretimin ilkelerinin kurulması, Ahilik dediğimiz şey, birincisi budur. Üretimin ne devletlere ne ahlaki, ne insancasına ilkelere mebni namına çözüleceğinin yanıtını vermiştir. İkincisi yanında pedagoji bilimi sistemi kurmuştur. İnsan değme şeyden ilkin özlük adamlık değerlerini öğrenmelidir. Ahilik hakeza yanında pedagoji bilimi sistemini hakeza yanında ahlakı mensur etmiştir. Üçüncüsü yanında dayanışmadır. Yani üretime eklenen her insanın baş başa başaracağı, üretimin yanında etraflı bulunduğu ticaretle zanaatın yanında etraflı bulunduğunun gösterilmesi ve bunun da fakat el birliği sebebiyle gerçekleştirilmesinin adıdır."

"Türkler Anadolu'da hasbelkader yaşamıyor"

Bilgin, Ahiliğin emek özgülemek yaşamını düzenleyen bugünkü çağcıl manada sendikacılığın da temellerini, asliye ilkelerini zarfında barındıran yanında kurum bulunduğunu dile getirdi.

Türklerin, Anadolu'da yaşayıp yaşamayacakları sorusunun en kırkyıllık cevaplarından birinin bu topraklarda verildiğini ve 800 senedir sunulan bu cevabın yaşadığını vurgulayan Bilgin, "Türkler Anadolu'da hasbelkader yaşamıyor. Türkler Anadolu'da hala tarihin ve sosyolojinin konusudurlar. Bizden esbak uygarlıklar kimin konusudur? Arkeolojinin konusudurlar. Yerin dibine inmişlerdir. Artık onlar aktif kültürler değildir. Türk kültürü canlıdır ve dirimlik eğitimi bitmeme etmektedir." niteleyerek konuştu.

Bilgin, Türkiye'nin ekonomideki büyümesinin sürdürdüğünü vurgulayarak şöyleki bitmeme etti:

"Türkiye dakika kısaca 250 bilyon dolar dış satım eden yanında ekonomiye sahiptir. Biliyorsunuz pandemi daha sonra dünyada en aceleci büyüyen 2 ekonomiden birisi oldu. Bugün de geçtiğimiz 2 çeyrekte Türk ekonomisi büyümesini sürdürdü. 7,5, 7,6 oranında başka duru ulusal hasılasını artırdı. Üstelik enflasyona karşın güçlü dünyada hazırlık zinciri denilen asliye istihsal mallarının istihsal sahalarına taşınmasını sağlayıcı zincirdeki kopmalara ve sorunlara karşın Türkiye bunları başarıyor. Türkiye için bitmeme eder. Elbette sorunlarımız var. Enflasyon problemi var. Elbette esnafın emniyet sorunları mevcut gücün Türkiye bunları yavaş yavaş çözerek için bitmeme ediyor."

Özellikle çalışanlara ve emekçilere iyi duyum özgülemek istediğini özetleyen Bilgin, konuşmasını şöyleki sürdürdü:

"Birincisi şu, yanında el esnafa şurası söyleyeyim, esnafımızın için karşıya bulunduğu emeklilikle ilgilendiren sorunları çözeceğiz. Onlarla ilgilendiren çalışmalarımız akıbet etabına gelmiştir. Onların değme muhtelif problemi bizim sorunumuzdur. İkincisi, çalışanlarımız, emekçilerimiz, işçilerimiz, onların değme adımda sorunlarının üstesinden gelmeye çalışıyoruz. Bu yıl kümeli namına yüzdelik 94, hesap namına minimal ücrette yüzdelik 85 çoğalma gerçekleştirdik. Önümüzdeki aralıkta da emekçilerimizi sevindirecek duyum vereceğiz. Onları para şişkinliği karşısında ezdirmeyeceğiz. Bu bizim sözümüzdür. Çok sorulan, alçalma edilen yanında özellik da emeklilikte hoşnutluk takılanlar sorunudur. O probleminin da çözümünün en geç boşluk ayında meclise geçiş ettirileceğini buradan gine tabir geçirmek isterim."

Türkiye Cumhuriyeti'nin içtimai yanında mevki bulunduğunu hatırlatan Bilgin, bu ülkenin en güç zamanlarında dahi çalışanlarını koruduğunu aktardı.

Bakan Bilgin, konuşmasının peşi sıra şed kuşatılan senenin Ahisi Zeki Satıcı, senenin kalfası Yağız Faik Kuşçu ve senenin çırağı Samet Çakır'a ödüllerini verdi.

Bakan Bilgin'e, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken çeşidinden şed kuşatıldı ve Ahilik Onur Ödülü verildi.

Jandarma Genel Komutanlığı Çelik Kanatlar helikopter gösterisinin de sunulmuş bulunduğu programa Ticaret Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak, Kırşehir Valisi Hüdayar Mete Buhara, AK Parti Kırşehir Milletvekili Mustafa Kendirli, CHP Kırşehir Milletvekili Metin İlhan, Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu ve tören düzeni üyeleri ile yurttaşlar katıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler