USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Ata tohumuna ehil çıkan ekinci koyu talep alınca üretimde gaye büyüttü

Ardahanlı maraba Nejdet Kanbir, ağababa tohumu kavılca buğdayına dip talep alınca üretim hedefini büyüttü.

Ata tohumuna ehil çıkan ekinci koyu talep alınca üretimde gaye büyüttü
07-05-2022 12:24
Ardahan

İşlenmesi güç bulunduğu düşüncesince çiftçilerce baş döndürücü ekilmeyen kavılcanın yaygınlaştırılması düşüncesince düzentileme özne fellah Kanbir, Çıldır kazasının Aşıkşenlik alanında 10 sene evvela 15 kilo ağababa buğdayını ekmeye başladı.

İlk ekimde faziletli randıman düzlük Kanbir, bunun hesabına "Kavılca İşleme" projesi hazırlayarak Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumuna (TKDK) başvuruda bulundu.

Aldığı destekle organizasyon kuran Kanbir, tohumluk adına çiftçilere, un ve ebebulguru adına sofralara ulaşmasını sağlamış bulunduğu ağababa tohumunda üretimi dü katına çıkarmayı hedefliyor.

Çiftçi Kanbir, AA muhabirine, "Sosyete yiyeceği kavılca, fukara sofralarına hoşlanma katacak" sloganıyla yola çıktığını anlattı.

Tesiste saatte 250 kilo buğdayın kabuğundan ayrıştırılmasının, 600 kilo da un elde edilmesinin talebi karşılamadığını vurgulayan Kanbir, şöyleki konuştu:

"Bugün gelinen noktada sonuç basamak güzel durumdayız fakat ehliyetli değil. Çünkü talepler arttı, cevap vermekte zorlanıyoruz. Biz birtakımı enfrastrüktür ve uran sorunlarımızın giderilmesiyle hedefimizi büyütüp saatte 1 titrem un üretmenin gayretindeyiz. Amacımız, bir saatte 1 titrem buğdayı kabuğundan çıkarmak, gine 1 titrem un elde etmek. O devir esas maksata erişilmiş olacağız. Çünkü şu an koyu bir talep var."

"Kepekli ve kepeksiz un isteklerine cevap verebiliyoruz"

İşe önceden evvela hedefinin buğdayı kabuğundan temizlemek bulunduğunu aktaran Kanbir, "Artık buğdayı hırpalamadan una dönüştürmeyi başarabiliyoruz. Kepekli ve kepeksiz un isteklerine cevap verebiliyoruz. Şu an bu mahsul bölgemizin bir değeri. Bu noktada güzel durumdayız. Evlerimizde tüketiliyor olması bizi baş döndürücü bahtiyar ediyor." sanarak konuştu.

Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Demirci de 2020'de ​​​​​​​"Kavılca buğdayı ve unu" isminde tescil emek harcaması başlattıklarını anımsatarak, ağababa tohumu kullanımının çoğalması düşüncesince yapılacak çalışmalara dayanak olacaklarını kaydetti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler