USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Antalya ve Muğla'da kuşkonmaz hasadı ihracat sevinciyle başladı

İstanbul'daki ortak şirkette marketing müdürüyken kariyerini bırakıp hanımlarla kuşkonmaz üretimine süregelen Aslı Aksoy, ürünlerini ülke dışına da gönderiyor.

Antalya ve Muğla'da kuşkonmaz hasadı ihracat sevinciyle başladı
23-04-2022 12:36
Antalya

İstanbul'daki yan yana şirkette marketing müdürüyken kariyerini bırakıp Antalya ve Muğla'da kuşkonmaz üretimine başlamış bulunan Aslı Aksoy, ürünlerini ilkin Almanya peyda etmek az daha gayrimenkul dışına da satıyor.

İstanbul'da yan yana besin firmasında marketing müdürü adına çalışırken New York'ta iş gezisinde tattığı kuşkonmazla yaşamı değişen, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) İşletme Bölümünden izinli ve Koç Üniversitesinde erdemli lisansını mütemmim Aksoy, kariyerini bırakıp memleketi Muğla'ya yerleşti.

İlk evrede 2,5 dönümlük arazide üretime başlamış bulunan ve neticelerden kıvançlı küsurat Aksoy, mahalleli hanımefendilerin da yardımı ile istihsal kapasitesini evvela 20, peşi sıra da 40 dönüme çıkardı.

Yılda tahminî 20 tonluk üretime vasıl Aslı Aksoy, ortağı Buğra Türker ile Antalya'nın Aksu ilçesinde Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) Boztepe Tarım İşletmesinden 210 dönümlük toprak henüz kiraladı. 2,5 dönüm arazide başladığı üretimi Muğla ve Antalya'da 250 dönüme çıkaran Aksoy, Almanya ile başladığı ihracatta iklim sayısını bırakmak istiyor.

Hasat sabahın evvela ışıklarıyla başlıyor

Muğla'nın rustik Yeşilçam Mahallesi'nde köydeş hanımlar Aksoy'un kiraladığı tarlalarda üretime bitmeme ediyor.

Sabahın evvela ışıklarıyla tarlalara gelmiş şekilde hasat önleyen avrat çiftçiler, topladıkları ürünleri ihracat düşüncesince Antalya'ya gönderiyor.

Tarlada etkin bayanlardan Sevcan Yaylalı, üretime ulama sağlamaktan çevre bahtiyar olduklarını söyledi.

Yeşilçam'ın hanımları ile 5 senedir kuşkonmaz hasadı yaptıklarını ve karı bütçelerine ulama sağladıklarını anlatım fail Yaylalı, "Sabah günün evvela ışıklarıyla tarlaya geliyor ve kuşkonmaz topluyoruz. Topladığımız ürünler, kasalarla taşındıktan sonraları yıkanıp paketleniyor. Akşama denli burada çalışıyoruz ve karı bütçemize ulama sağlıyoruz." dedi.

Daha evvela hayvancılık yaptığını özetleyen Yaylalı, tarlada emek harcamayı sevdiğini kaydetti.

Songül Bağcıoğlu ise 2 senedir kuşkonmaz tarlasında çapa yapmış olup hasat çalışmalarına katıldığını dile getirdi.

Aynı sürede arıcılık ve hayvancılık da yaptığını, kuşkonmaz üretiminin başlamasıyla tarlada çalışmaya başladığını özetleyen Bağcıoğlu, elde ettikleri gelirle evlerinin gereksinimlerini karşılamanın mevki donör olduğunu, hasadın tahminî 3 ay sürdüğünü anlatım etti.

"İhracat açısından kıymetli yan yana sebze"

Girişimci Aslı Aksoy, AA muhabirine, baharın müjdecisi adına tanımladığı kuşkonmaz hasadına başlamaktan sevinme duyduklarını söyledi.

Türkiye'de tahminî 1100 dekar kuşkonmaz dikili düzlük bulunduğunu tamlayan Aksoy, "Bunların bir aşırı da akıbet 2 sene içinde dikildi. Kuşkonmaz hem türkiye hem de cemaat bulunduğu ihracat potansiyeli açısından aşırı eklenmiş değerli, afiyet üstüne tesirleri de bulunan aşırı kıymetli yan yana sebze. Hızlı yan yana gelişme beklentisi içerisindeyiz." diyerek konuştu.

Dekardan yan yana tondan yan yana tomar mahsul alındığını ve ayrımsız tarlada 10 sene süresince hasadın bitmeme ettiğini aktaran Aksoy, üretimle baş başa tüketimin de arttığını vurguladı.

İç tüketimin indinde ihracata da başladıklarına ayraç fail Aksoy, "Biz kişi üretimimizi bu zaman bakımından nısıf yarıya ihracata izleyeceği yolu göstermeye başladık. Çünkü kapasitemiz ve istihsal miktarımız artıyor. Şu an erkenci üretimle bu arada Almanya ağırlıklı satışlarımız başladı. Singapur'a da mahsul gönderdik. Avrupa'nın perişan zincirlerine, aracısız marketlere satışlarımız var. İnşallah verimli, dobra yan yana zaman geçireceğiz." ifadesini kullandı.

Kuşkonmazın afiyet açısından ehemmiyetli yan yana besin olduğuna yer veren Aksoy, gastronomi dalında da mutfağa bedel katan yan yana göveri bulunduğunu vurguladı.

Aksoy, kuşkonmazın geniş kaynağının Anadolu coğrafyası bulunduğunu anlatım ederek şunları kaydetti:

"Anadolu'da nereye gitseniz kuşkonmazın yabanıl türleri ile karşılaşırsınız. Fakat istihsal aşırı yeni. Mustafa Kemal Atatürk vaktiyle Yalova Devlet Çiftliği'nde 15 dekar bölgede evvela üretime başlanmış ancak henüz sonraları vazgeçilmiş. Ben 7 senedir bu işin içerisindeyim. Üretim akıbet 2 senedir anlaşılan yan yana gelişme içerisinde. Yurt haricinde potansiyeli olan, ihracat açısından kıymetli yan yana sebze. Çünkü kuşkonmazın en şişman istihlak noktayı Avrupa. Erkenci istihsal ve levent boylu sezonumuzla aşırı şişman fırsatlara sahibiz. Dolayısıyla istihsal arttıkça iç tüketimde henüz aşırı tanımlanmaktadır bir duruma gelecek, ayrımsız sürede ihracatın da önü açık olacak."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler