USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Akaryakıt Kaçakçılığı ile Mücadeleye Yönelik Cumhurbaşkanlığı Genelgesi Resmi Gazete'de 

Akaryakıt Kaçakçılığı ile Mücadeleye Yönelik Tedbirler mevzulu Cumhurbaşkanlığı Genelgesi Resmi Gazete'de yayımlandı.

Akaryakıt Kaçakçılığı ile Mücadeleye Yönelik Cumhurbaşkanlığı Genelgesi Resmi Gazete'de 
06-11-2021 08:59

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla piyasaya çıkan genelgeyle, sıvıyakıt kaçakçılığı ile savaşım dair ilgilendiren bakanlıklar ile başka amme kasıntı ve kuruluşları çeşidinden alınacak tedbirler, sıvıyakıt kaçakçılığı ile savaşım faaliyetlerinde etkinliği ve verimliliği çoğaltmak amacıyla baştan düzenlendi.

Genelgeyle birlikte, sıvıyakıt kaçakçılığı ile savaşım çalışmalarında koordinasyonu getirmek ve katılması müstelzim değme ayrışık tedbiri yakalamak amacıyla Ticaret Bakanı koordinasyonunda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, Hazine ve Maliye Bakanı, İçişleri Bakanı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı’ndan oluşan "Akaryakıt Kaçakçılığı ile Mücadele Kurulu" kurulma ettirildi.

İL KOORDİNASYON KURULLARI OLUŞTURULABİLECEK

Genelgeye göre, Kurulun oluşturacağı izleme ve alacağı kararlar çerçevesinde fariza yürütme kılmak üzere, Kurul çeşidinden Ticaret Bakanlığı ilgilendiren yürütme vekili yardımcısının başkanlığında komite ve ilbay başkanlığında il eş güdüm kurulları oluşturulabilecek. Kurul ve ast kurulların sekretarya hizmetleri ile tahsil edilen kararların takip edeni Ticaret Bakanlığı çeşidinden yürütülecek.

Kurul çeşidinden belirlenecek izleme ve alınacak kararlar doğrultusunda ilgilendiren bakanlıklar ve başka amme kasıntı ve kuruluşları, çalışmalarını yürütecek ve neticelerini 3'er maaş dönemler biçiminde Ticaret Bakanlığı’na gönderecek. Ticaret Bakanlığı’nca hazırlanacak salname çalışkanlık raporu, ilgilendiren firmalar ile paylaşılacak ve gerektiğinde Cumhurbaşkanlığı’na sunulacak.

Genelgeye göre, Ticaret Bakanlığı Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü içerisinde Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı personelinden oluşan 'Akaryakıt Kaçakçılığı ile Mücadele hususi Ekibi' faaliyetlerine bitmeme edecek. Ekibin emek vermek kökler ve esasları, ilgilendiren kurumların görüşleri kırılmak suretiyle, Ticaret Bakanlığı’nca çıkarılacak direktif ile belirlenecek. Akaryakıt kaçakçılığı ile savaşım faaliyetlerinde gerçekleştirilecek icraat kapsamında gerekseme mahsus topu topu bilgiler ilgilendiren bakanlıklarca hususi Ekip ile paylaşılacak.

İHTİYAÇLAR ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURULU TARAFINDAN KARŞILANACAK

Resmi Gazete'de toprak meydan bilgiye göre, sıvıyakıt kaçakçılığı ile mücadelede işyar bulunan ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu ile protokolleri mevcut amme kasıntı ve kuruluşlarınca istem edilen araç, materyal ve muhassasat gereksinimleri Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu çeşidinden gecikmeksizin karşılanacak.

Petrol piyasasında yolsuz çalışkanlık yürüttüğü değerlendirilerek incelenmek kadar Vergi Denetim Kurulu Başkanlığına bildirilen mükelleflerin mevhibe incelemelerine gecikmeksizin başlanacak.

Kolluk kuvvetlerince gemilerde yapılacak denetimler düşüncesince Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın ilgilendiren kuruluşu Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü ile Liman Başkanlıkları özellikle peyda kılmak kadar ilgilendiren başka birimlerce lazım uran dayanak verilecek.

Kolluk birimlerince, sıvıyakıt tüketimleri faziletkâr bulunan sektörlerde geçer not akaryakıtın yasallığı denetlenecek ve antrepo yada araçlarda yapılacak aramalarda valiliklerce lazım tedbirler alınacak.

Akaryakıt kaçakçılığı ile mücadelede teftiş gücünün en çalışan halde kullanılmasını teminen ilgilendiren bakanlıklarca tüketicilere müteveccih riziko analizi çalışmalarına evleviyet verilecek ve bu amaçla data toplamaya müteveccih sistemler oluşturulacak.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu tarafından, üleştirme ve özişler firmalarının finansal ustalık kriterlerini taşıyıp taşımadığı noktasında istimara yapılırken Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı’ndan düşünüm alınacak.

Güncel gereksinimler doğrultusunda hazırlanmakta bulunan "Akaryakıt Kaçakçılığı ile Mücadele Eylem Planı (2021-2023)" Ticaret Bakanlığı’nın genel ağ adresinde (www.ticaret.gov.tr) yayınlanacak ve Eylem Planı’nda toprak meydan ameliyat ilgilendiren kasıntı ve firmalar çeşidinden inceden inceye izleme edilerek yaşama geçirilecek.

Kararda, bugünkü Cumhurbaşkanlığı Genelgesi’nin yayımlanmasıyla birlikte, 2012/19 önemli genelgenin yürürlükten kaldırıldığı da tabir edildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler