USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

ABD'de 31 senenin zirvesini gören pahalılık endişeleri artırdı

Ülkede enerjiden gıdaya sonuç çağda gayret elde eden paha artışları, Amerikalı son kullanıcıların dirim maliyetinde 1990'dan beri kaydedilen en faziletli salname artışa bozukluk oldu.

ABD'de 31 senenin zirvesini gören pahalılık endişeleri artırdı
11-11-2021 11:28
Washington DC

ABD'de enflasyonun 31 senenin en faziletli seviyesine çıkması endişeleri artırırken analistler, faziletli enflasyonun beklenenden hâlâ levent boylu müddet sansasyonel olabileceğini ve ABD Merkez Bankasını (Fed) repo paylarını artırmaya hâlâ er yönlendirebileceğini belirtiyor.

Yeni yüz koronavirüs (Kovid-19) salgınından meydana gelen tedbir zincirindeki sıkıntılar, evren genelinde bedel artışlarını körüklemeye bitmeme ediyor.

Salgınının hastalık yer aldığı şokun peşi sıra toparlanmaya bitmeme fail ABD ekonomisinde de faziletli para şişkinliği en ehemmiyetli madde başlıklarından birisi olmayı sürdürüyor.

Ülkede enerjiden gıdaya sonuç devirde hızlanan bedel artışları, Amerikalı son kullanıcıların dirim maliyetinin kayda bedel miktarda artırdı.

ABD Çalışma Bakanlığının sonuç verileri, ülkede enflasyonun 31 senenin en faziletli seviyesine çıktığını gösterdi. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), ekimde maaş bazda yüzdelik 0,9 ve salname bazda yüzdelik 6,2 artarak beklentileri aştı.

Yıllık para şişkinliği bu zamanda Kasım 1990'dan buyana kaydedilen en iri yükselişi gösterdi.


Enerji ve besin fiyatlarındaki artışlar enflasyonu fevk çekmeyi sürdürüyor


ABD'de erke ve besin fiyatlarındaki yükseliş, enflasyonun antipatik güçleri olmaya bitmeme etti.

Bu devirde en faziletli artışı yayınlayan erke endeksi, maaş yüzdelik 4,8 artarken, salname yüzdelik 30'luk yükseliş kaydetti. Enerji fiyatlarındaki yükseliş Eylül 2005'ten buyana en iri salname çoğalma oldu. Enerjinin madun kalemlerine bakılınca ise süt fiyatlarının maaş yüzdelik 6,1 ve salname yüzdelik 49,6 arttığı dikkati çekti.

Gıda enflasyonu ise ekimde maaş yüzdelik 0,9 ve salname yüzdelik 5,3 yerine kaydedildi. Enflasyon hesaplamasında arazi ortalık marketlerdeki 6 anne besin grubunun tümünde yükseliş sürerken, en aşırı çoğalma yüzdelik 11,9 ile "et, kümes hayvanları, balık ve yumurta" grubunda gerçekleşti. ABD'de market alışverişinin maliyetini en aşırı fazla "et, kümes hayvanları, balık ve yumurta" grubunun altında ise sığır ve dana hitit fiyatlarındaki salname yüzdelik 20'yi aşan çoğalma öne çıktı.

Amerikalıların korunma maliyeti de ayrımsız devirde maaş yüzdelik 0,5 ve salname yüzdelik 3,5'lik çoğalma gösterdi.

Söz konusu devirde bedel artışlarıyla dikkati çekici müşterek gayrı kalemse ikinci el vasıtalar oldu. Ülkede ikinci el taşıt tutarları maaş yüzdelik 2,5 artarken, salname yüzdelik 26,4 yükseldi.


Enflasyon beklentileri yükselişte


Analistler, sonuç verilerin, toptan tedbir zincirindeki sıkıntıların yaşandığı müşterek ortamda, bedel baskılarının ekonomide beklenenden hâlâ levent boylu müddet sansasyonel olabileceğine bağlı endişeleri artırdığını belirtti.

Son yerine New York Fed'in verileri, Amerikalı son kullanıcıların 12 kocaoğlan havi çelimsiz vadeli medyan para şişkinliği beklentilerinin ekimde 0,4 nokta artışla yüzdelik 5,7'ye terfian dünkü zirveye ulaştığını ortaya koydu. Piyasaların ilk teşrin ayında 2022 enflasyonu düşüncesince medyan beklentisi de yüzdelik 3,3'e çıktı.

Yüksek enflasyonun sevap artışlarını aşındırdığını tamlayan analistler, Amerikalıların tutum hesabına hâlâ telaşlı bir duruma geldiğine dikkati çekti.

ABD Başkanı Joe Biden ise para şişkinliği verisinin peşi sıra meydana getirdiği açıklamada para şişkinliği eğilimini bilakis çevirmenin kendisi düşüncesince en ehemmiyetli evleviyet bulunduğunu vurguladı. Fiyat artışlarında en iri payın erke fiyatlarında olduğuna ayraç fail Biden, Ulusal Ekonomi Konseyi'ni bu maliyetlerin hâlâ da düşürülmesi üstünde idman düşüncesince yönlendirdiğini, Federal Ticaret Komisyonu'ndan ise erke sektöründeki rastgele müşterek alışveriş manipülasyonuna yahut fahiş bedel uygulamasına huzur harekete geçmesini istediğini bildirdi.


Veriler enflasyonun "geçici" yer aldığı görüşüne ortalık okuyor


Politika yapıcılar enflasyonun "geçici" yer aldığı görüşünü savunmayı sürdürürken, 31 senenin zirvesine çıkan para şişkinliği verisi bu görüşe ortalık okumaya bitmeme etti.

Fed, servet alımlarının hızında azalmaya gitme sonucu tahsil edilen Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) sonuç toplantısının peşi sıra meydana getirdiği açıklamada, enflasyonun iri seviyede muvakkat olması muhtemel faktörleri yansıtacak halde yükseldiğini belirterek, müstevli ile ekonominin baştan normalleşmesiyle ilgilendiren bildirme ve arzu dengesizliklerinin birtakımı sektörlerde ehemmiyetli bedel artışlarına katkıda bulunmuş yer aldığı kaydetmişti.

Son veriler, faziletli enflasyonun Fed'in repo tasarruf planını kesinlikle etkileyeceğine değgin istifham işaretlerini de artırdı.

Fed Başkanı Jerome Powell sonuç yerine repo oranlarının artırılmasında götürümlü olabileceklerini fakat enflasyondaki gelişmelere müşterek cevap verilmesi icabında duraksama etmeyeceklerini anlatım etmişti.

Analistler, ülkede enflasyonun faziletli seyretmeye bitmeme etmesi şeklinde Fed'in akçasal genişlemesinde ehemmiyetli müşterek miktarda daralmaya ve repo paylarını artırmaya gerekseme duyabileceğine dikkati çekti.


"Yakın vadeli hızlılık yüzdelik 7'nin olasıdır bulunduğunu gösteriyor"


ING Uluslararası Başekonomisti James Knightley, ABD'de enflasyonun gene beklentilerin bariz müşterek farkla üstünde gerçekleştiğini belirtti.

Manşet ve atom çekirdeği oranların 30 senenin en faziletli seviyelerinde olduğuna dikkati çekici Knightley, DOĞRU vadeli momentumun yüzdelik 7'nin benzer bulunduğunu gösterdiğini anlatım etti.

Knightley, "Sıralı bedel baskıları azalmaya değgin aşırı az ayraç gösteriyor ve para şişkinliği beklentileri de tırmanıyor, bu da akçasal genişlemenin azalmasının hızlanacağı ve repo artışlarının hâlâ er geleceği kararına varmamıza hastalık oluyor." değerlendirmesinde bulundu.

Enflasyonun Fed'in yüzdelik 2 hedefinin üstünde seyrettiğini tamlayan Knightley, "Enflasyon hâlâ da artacak ve bu aşamada konut, enerji, ikinci el araba fiyatlarındaki gelişmeler delik önüne alındığında önümüzdeki beş altı ay düşüncesince salname yüzdelik 7'lik müşterek kıraat olasılığını delik gerisi edemeyiz." ifadesini kullandı.

Knightley, Fed'in tedbir zinciri sıkıntılarının doğacak senenin ikinci ve üçüncü çeyreklerinde gevşemesini beklediğini anımsatarak, fakat görünümün belgisiz olduğunu, bunun müşterek "kanıdansa" müşterek "umut" yer aldığı için şüphelendiklerini aktardı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler