USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

ABD, Rus petrolüne engelleyim ihtimaliyle tırmanan fiyatlar düşüncesince 'hasımlarıyla' hal arayışı

Petrol fiyatları, 2008'den beri en erdemli seviyelerine çıkarken, ABD'nin Rus petrolüne engelleyim infaz olasılığı fiyatlardaki fevk cepheli baskıyı henüz da artırıyor. ABD, Venezuela ve İran kabilinden seçenek üreticilerle hal arayışına girdi.

ABD, Rus petrolüne engelleyim ihtimaliyle tırmanan fiyatlar düşüncesince 'hasımlarıyla' hal arayışı
07-03-2022 15:47
Moskova

Rusya-Ukrayna savaşının başladığı 24 Şubat'ta 98,08 dolardan açılan Brent petrolün varil fiyatı bugün bakımından yüzdelik 33,2 artarak 130,71 dolara çıktı. Brent petrolün varil fiyatı böylece, Temmuz 2008'den buyana en efdal seviyesini gördü.

ABD ile Avrupalı ülkeler, Rusya'dan piyasa yağı ithalatını durdurmayı tartışıyor

Rusya ile Ukrayna savaşı, özellikle ABD ve Avrupa Birliği (AB) çeşidinden iktisap etmek üzere, Rus ekonomisine müteveccih şümullü yaptırımların uygulanmasına bozukluk oldu.

ABD, esas Rus mal sektörünü maksat meydan yaptırımları piyasa yağı ihracatını da kapsayacak biçimde bollatmak isterken, Avrupa ıssız el altında enflasyonist baskının çatı meydana getirdiği müşterek ortamda yaptırımlardan şimdilik ırak kalmaya çalışıyor.

Rus dış satım gelirlerinin yüzdelik 37'si piyasa yağı sektöründen

Rusya, hanuman ayında günce bütün 10 milyon varil idmansız piyasa yağı üretimiyle dünyanın en şişman üçüncü piyasa yağı üreticisi konumundaydı.

Aynı sürede dünyanın en şişman ikinci idmansız piyasa yağı ihracatçısı konumundaki Rusya'nın günce sayı farkı ihracatı tahminî 8 milyon varil seviyesinde bulunuyor.

Rusya'nın piyasa yağı ihracatının yüzdelik 60'ı Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ülkelerine yapılırken, yüzdelik 20'si ise Çin’e gerçekleştiriliyor.

Petrol ihracatının, ekonomisinde eleştiri müşterek toprak tuttuğu Rusya'nın güzeşte yılki bütün mal ihracatı tahminî 492 bilyon dolarken, bu rakamın yüzdelik 37'si doğrusu tahminî 180 bilyon doları idmansız piyasa yağı ve piyasa yağı mamüllerinden oluşuyor.

Öte yandan, Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) hesaplamasına göre, petrolün varil fiyatındaki gelişigüzel 10 dolarlık artım Rusya'nın dış satım gelirine salname 20 bilyon dolar katkı, iklim ekonomisinde de yüzdelik 1,5 çoğalma sağlıyor.

Uzmanlar, Rus petrolüne müeyyide kararı piyasa yağı fiyatlarının artmasının elverişsiz el yaparak, Moskova'nın bütçe gelirlerini artırabileceğine ayraç ediyor.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da 5 Mart'ta meydana getirdiği açıklamada, ABD’nin Rus petrolüne müteveccih yasaklar getirebileceği iddialarına ilişkin, "Bu global erke piyasalarını enine boyuna sarsabilecek müşterek durum. Bu enine boyuna ağır neticelere kez açar." ifadelerini kullanmıştı.

Savaşın başlamasının peşi sıra Rusya'dan ABD'ye piyasa yağı kargosu gönderilmedi

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, geçmiş Avrupalı müttefikleriyle Rusya'dan piyasa yağı ithalatını durdurmayı görüştüklerini açıkladı.

ABD'nin Rus petrolüne müeyyide ihtimalini gündeme getirmesine karşın Batılı devletlerin Rus ekonomisinde istediği etkiyi yaratabilmesi düşüncesince AB ile baş başa akıntı etmesi gerekiyor.

AB ise bütün piyasa yağı ithalatının tahminî yüzdelik 30'unu karşılayan Rus petrolüne müteveccih müeyyide uygulamaya şimdilik yanaşmıyor.

Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı Robert Habeck, 3 Mart'ta meydana getirdiği açıklamada, Almanya'nın Rusya'dan petrol, doğal doğal patırtı yağı lambası ve kömür ithalatının yasaklanmasına erinç bulunduğunu söyledi.

Rusya'nın ABD'nin güzeşte yılki idmansız piyasa yağı ithalatında oranı yüzdelik 3 seviyesindeydi.

TankerTrackers.com verilerine göre, bütün 600 milyon dolar tutarındaki Rus petrolü ıssız el altında ABD'ye teyit yapılmak üzere.

Söz konusu piyasa yağı kargosu, ABD'nin Rusya'dan havale etmiş bulunduğu sonuç kargo muhtemel zira Ukrayna'daki savaşın başlamasının peşi sıra Rusya'dan ABD'ye rastgele müşterek piyasa yağı kargosu yola çıkmadı.

ABD'den muhtemel piyasa yağı yaptırımı önceleri Venezuela ile görüşme

ABD yönetimi, Rus petrolüne müteveccih muhtemel yaptırımların, halihazırda 2008'den buyana en efdal seviyelerine mevrut piyasa yağı fiyatlarını henüz da tırmandıracağı endişesiyle Venezuela ve İran kabil ehemmiyetli rezervlere eş ülkelerle istişarelere başladı.

New York Times gazetesinin diplomatik kaynaklara dayandırdığı 6 Mart günlü haberinde, Washington'dan yukarı düzem yetkililerin, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro hükümeti ile görüşme etmek kıl oranı hükûmet merkezi Caracas'a gittiği belirtildi.

Haberde, ABD'nin uyguladığı yaptırımlara yanıt Maduro hükümetinin hesaplı ve politik namına Rusya, İran ve Çin ile ilişkilerini geliştirdiğine ayraç edilerek, Rus erke şirketleri ve bankalarının, yaptırımlara karşın Venezuela'nın ülkenin en şişman döviz deposu bulunan petrolü ihraç etmeye bitmeme etmesine müsaade vermede can alıcı bulunduğu kaydedildi.

Venezuela ve İran piyasa yağı üretimini artırmaya hazırlanıyor

Yaklaşık 300 bilyon varille dünyanın en şişman piyasa yağı rezervine eş ülkesi Venezuela, bağan istihsal seviyesi ve çıtırbom dış satım altyapısı zımnında erke kaynaklarından aldığı kadar faydalanamıyor.

Ülkede 2007'de 3 milyon 237 bin varil bulunan günce piyasa yağı üretimi ABD'nin yaptırımları zımnında 2020 bakımından 1 milyon varilin de dibine düşmüştü.

Maduro da lazım yatırımların yapılması halinde, ülkesindeki piyasa yağı üretimini çabucak 3 milyon varile derece çıkarabileceklerini söylemişti.

İran, 13 üyeli Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nde (OPEC) güzeşte sene günce sayı farkı 2,4 milyon varil piyasa yağı üretimiyle beşinci tam toprak aldı. Bu üretimin tamamına yakını yaptırımlar zımnında ihraç yapılmak adına iç tüketimde kullanıldı.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) verilerine göre, ocakta günce idmansız piyasa yağı üretimi 2,5 milyon varile vasıl İran'ın piyasa yağı ihracatı ise 800 bin varil seviyesinde kaldı.

Yaptırımların kaldırılması durumunda, İran'ın sene sonuna derece günce 1,3 milyon artışla 3,8 milyon varillik istihsal kapasitesine ulaşabileceği hesaplanıyor.

Ülkenin tankerlerde depolanan tahminî 80 milyon varillik petrolünün de çabucak tüketicilere sürüleceği kestirim ediliyor.

Rus petrolüne müteveccih engelleyim olasılığı gündeme gelirken, İran ile bitmeme fail çekirdeksel mütalaa görüşmelerinde gelişim kaydedilmesi de dikkati çekiyor.

Ayrıca, IEA'nın 31 unsur ülkesi de ciddi rezervlerinden 30 günlüğüne toplamda 61,7 milyon varil petrolün kullanıma açılması dair anlaşmıştı. Bu rakamın 30 milyon varilini ABD müşterek tane başına karşılayacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler