USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

AB, yaptırımların şişkinlik ve erke fiyatlarını yükseltmesini bekliyor

AB Komisyonu Kıdemli Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis, "Yaptırımlar tesirini göstermeye başladıkça henüz erdemli enflasyon, erke fiyatlarında henüz aşkın edisyon ve mali piyasalara aksi el kabilinden senaryolar görebiliriz." dedi.

AB, yaptırımların şişkinlik ve erke fiyatlarını yükseltmesini bekliyor
02-03-2022 18:00
Brüksel

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Kıdemli Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis, Rusya'ya makbul yaptırımların AB ekonomisine de maliyetinin olacağını, şişkinlik ve erke fiyatlarının şimdi aşkın artabileceğini söyledi.

Dombrovskis, AB Komisyonu üyelerinin Brüksel'de gerçekleştirdiği haftalık derinti sonrası basına açıklamalarda bulundu.

AB'nin Rusya'ya müteveccih başlıca tesirleri olacak yaptırımları devreye soktuğunu anımsatan Dombrovskis, "Rusya, bu yaptırımların acısını hissediyor." dedi.

Dombrovskis, birtakımı Rus bankalarının SWIFT'ten çıkarıldığını, Rus para sektörüne müteveccih sert tedbirler uygulandığını anımsatarak, "Ruble elden bu hafta yüzdelik 25 balya kaybetti. Yatırımcılar, Rusya ekonomisine ve para sektörüne itimatını kaybediyor." sanarak konuştu.

Bunların, Kremlin'in saldırganlığı ve arsıulusal hukuku başlıca ihlali dolayısıyla ödenmesi müstelzim balya olduğuna ayraç fail Dombrovskis, amaçlarının Rus ekonomisini zayıflatmak, eleştiri uygulayım bilimi ve piyasalardan mahrum bırakmak, mücadelesi akçalanmış edememesini iletmek bulunduğunu anlattı.

Dombrovskis, "Avrupa yaptırımlarının saf kendisine AB ekonomisi düşüncesince de neticeleri ve ortak maliyeti olacaktır." ifadesini kullandı.

Söz konusu yaptırımların maliyetini akilane şekilde hesaplamanın bu noktada emekli bulunduğunu tamlayan Dombrovskis, "Yaptırımlar tesirini göstermeye başladıkça şimdi efdal enflasyon, erke fiyatlarında şimdi aşkın edisyon ve akçasal piyasalara menfi hasiyet kabil senaryolar görebiliriz." dedi.

Dombrovskis, bu süreçte büyümenin yavaşlayarak bitmeme edeceğine ayraç ederek, dört başı mamur bunların ödenmeye balya bedeller bulunduğunu vurguladı.

​​​​​​​AB'nin uzuv devletlerin amme masraflarını sınırlandıran Birlik akçasal kurallarını Kovid-19 salgını dolayısıyla 2023'e denli askıya aldığını hatırlatan Dombrovskis, "Ancak önümüzdeki belirsizliği cezaevi uğrunda bulundurarak bunu ilkbaharda baştan değerlendireceğiz." yorumunu yaptı.

AB kurallarına göre, alışılagelen koşullarda uzuv devletlerin bütçe açıklarının GSYH'lerinin yüzdelik 3'ünü, amme borçlarının da GSYH'lerinin yüzdelik 60'ını geçmemesi gerekiyor.

Rusya-Ukrayna mücadelesi dolayısıyla bahis konusu akçasal kuralların şimdi levent boylu müddet askıda kalması bekleniyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler