USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

AB ve Türkiye, doğal taş yağı lambası yağı bağımlılığını eş temiz enerji stratejisiyle azaltabilir

Avrupa Bina Performans Enstitüsü Başkanı Julian Popov, 'Eminim ki baş başa çalışırsak, ithal gaza bağımlılığı, başta de Rus gazına, hızlıca düşürebiliriz ki bu şu anda en asliye hedef.' dedi.

AB ve Türkiye, doğal taş yağı lambası yağı bağımlılığını eş temiz enerji stratejisiyle azaltabilir
15-03-2022 11:45
İstanbul

Avrupa Bina Performans Enstitüsü (BPIE) Başkanı Julian Popov, Türkiye'nin yenilenebilir enerji potansiyeline dikkati çekerek, "Türkiye ve Avrupa Birliği'nin (AB) enerji dönüşümü düşüncesince eş stratejisinin olması aşırı önemli. Bu hâlâ başlangıçta de olmalıydı lakin demincek Rusya-Ukrayna kriziyle iş hâlâ alevlenmiş ve aceleci yanında çözüm aldı." dedi.

Popov, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, Türkiye'nin AB üyesi bulunmadığı düşüncesince genellikle delik gerisi edildiğini fakat bunun aşırı ağır yanında hata bulunduğunu söyledi.

Daha ilkin Bulgaristan Çevre Bakanlığı da karşılayıcı Popov, Türkiye ve Avrupa enerji sistemlerinin azda olsa birbiriyle bütünleşmiş bulunduğunu anımsatarak, "Türkiye'de bulunan gelişmelerin Avrupa'da da tesiri oluyor. Bu nedenle, Türkiye'nin endamsız ve mutedil vadede enerji verimliliği çözümleri ve seçenek kaynakları çabucak devreye alması Türkiye düşüncesince bulunduğu denli Avrupa düşüncesince de önemli, başta Güney Doğu Avrupa için. Yıllardır dediğim yanında obje var. Türkiye'nin AB üyeliği başvurusunun enerji faslından hür biçimde Türkiye-AB enerji platformu ve müzakerelerine ihtiyacımız var. AB faslı siyasi nedenlerden çevre erteleniyor lakin bunu beklemenin yanında anlamı yok." niteleyerek konuştu.

Türkiye ve AB ortada eş emek vermek grupları önerisi

Türkiye'nin yenilenebilir enerji kapasitesi ve potansiyeline dikkati çekici Popov, şöyleki bitmeme etti:

"Türkiye ve AB'nin enerji dönüşümü düşüncesince eş stratejisinin olması aşırı önemli. Bu hâlâ başlangıçta de olmalıydı lakin demincek Rusya-Ukrayna kriziyle iş hâlâ alevlenmiş ve aceleci yanında çözüm aldı. Şahsi fikrim, Avrupa Komisyonu, (Türkiye'nin) yandaki devletleri Bulgaristan, Romanya ve Yunanistan ile çabucak eş emek vermek grupları oluşturulması ve geliştirilebilecek eş adımların belirlenmesi gerektiği yönünde. Bu adımlardan ilki, enerji tüketiminin düşürülmesi. Bir öbür etap da hudut ötesi canlılık şebekesinin kapasitesinin artırılması sağlanarak Türkiye ve AB ortada canlılık tecim kütlesi büyüyebilir. Bu da hâlâ yanında tomar yenilenebilir enerji kaynağının bütünleşmiş edilmesine olanak verir."

Popov, başta elektrikte hudut ötesi güzergâh bağlantılarının eleştiri önemde bulunduğunu vurguladı.

Türkiye'de yayılmış makbul devir enerjisiyle teshin sistemlerine ayraç fail Popov, bu değişen teknolojinin Avrupa'da delik gerisi edilmiş yanında manzume bulunduğunu aktardı.

Popov, devir enerjisiyle teshin sistemlerinin ısınmada makbul tabii kavara ihtiyacını şişman seviyede düşürdüğünü anlatım ederek, "Avrupa’da tabii gazın ehemmiyetli yanında bölümü istinas düşüncesince tüketiliyor. Bu teknolojiler ve yenilenebilir enerji kaynaklarının geliştirilmesinde teşrikimesai gerçekleştirmek enikonu kâr sağlayacaktır. Her devir Türkiye'nin yenilenebilir enerji kaynaklarının geliştirilmesinde dört dörtlük anlamıyla yanında aşırılmak bulunduğunu söyledim ve bunu ceninisakıt maliyetle gerçekleştirmek mümkün. Şu anda yenilenebilir enerji rastgele şeyden hâlâ ucuz." dedi.

Enerji güvenliğinin doğası değişiyor

Rusya'nın Ukrayna'da başlatmış bulunduğu savaş sonra AB'nin Rus gazına bağımlılığını çabucak düşürmek düşüncesince analizör aradığını anımsatan Popov, Rusya'nın Ukrayna saldırısını enerji güvenliği açısından "şiddetli yanında alarm" namına nitelendirdi.

Popov, bu alarmın enerji güvenliği dair ağır biçimde düşünülmesini gerektirdiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Enerji güvenliğinin doğası da değişiyor. Enerji güvenliği elden gaz, petrolle ilgilendiren değil. Yenilenebilir enerjide hazırlık zinciri, bataryalar, devir panelleri ve yel türbinleri düşüncesince gerekseme bulunan eleştiri mineraller bütünü buna dahil. Enerji güvenliğiyle ilgilendiren evvel nokta, bundan sonra enerji güvenliğinin gaza erişimden aşırı hâlâ dahası bulunduğunu düşünmeye başlamamız gerektiği. Enerji dönüşümü, tabii gazdan doğacak 10-20 sene ortamında yanında biçimde vazgeçeceğimizi açık açık gösteriyor. Bu nedenle, tabii gazın 'geçiş kaynağı' namına tanıdık rolünü de baştan demek gerekir. Gaz yanında intikal deposu değil."

Gelişen teknolojiler ve bulunan gelişmeler ışığında Türkiye ve AB'nin teşrikimesai yapmasının eleştiri bulunduğunu vurgulayan Popov, "Bu iş birlikleri kararında enerji güvenliğinde nice dünkü analizör oluşabilir. Eminim ki (Türkiye ve AB) beraberce çalışırsak, ithal gaza bağımlılığı, başta de Rus gazına, hızlıca düşürebiliriz ki bu şu anda en esas hedef. Aynı sürede Rus petrolüne de." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler