USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

2022'de hesaplı sistemde çabuk salah bekleniyor

Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) Yönetim Kurulu Başkanı ve Vakıf Katılım Genel Müdürü İkram Göktaş, "2022 senesinde salgının etkilerinin azalmasıyla konuşu sistemde çabucak düzelme olacağını düşünüyoruz." dedi.

2022'de hesaplı sistemde çabuk salah bekleniyor
28-12-2021 11:08
İstanbul

İkram Göktaş, "Bankacılık Söyleşileri" kapsamında AA muhabirine katılım finans sahası ve Vakıf Katılım'ın 2021 yılı değerlendirmesini ve 2022 yılına bağlı öngörülerini paylaştı.

Türk bankacılık piyasasının müstevli çağında enine boyuna çabuk tepkime gösterdiğini tamlayan Göktaş, "Teknolojik enfrastrüktür şekilde gerçekte amade olduğumuzu gördük. Pandemi öncesinde topu topu bankaların ve mali firmanın insanları sayısal taraflara manipülasyon dair ağır gayretleri vardı. Dijitalleşme istediğimiz süratte ilerlemiyordu. Pandemiyle bunun değiştiğini gördük. İnsanlar işlerini evden yapar bir duruma geldiler. Bankacılık işlemlerinin de evden yapılabildiği, QR kodla ATM'den el değmeden mangır çekilebildiğini gördükçe bunları uygular bir duruma geldiler. Bu manada bankacılık piyasasının pandemiden avantajlı çıktığını düşünüyorum." dedi.

Göktaş, müstevli sonra evden emek vermek sisteminin iş modeli biçimine geldiğini ve büsbütün olacağını söyledi. Salgın çağda amme bankalarının ve finans müesseselerinin pazara ehemmiyetli dayanak noktası verdiklerini ve konfigürasyon taleplerinin karşılandığını özetleyen Göktaş, katılım bankacılığı mekanizmasının krizlere huzur enine boyuna dayanabilen bulunduğunun altını çizdi.

2008 toptan finans krizinde Katolik dünyasının ruhani önderi Papa 16. Benedictus'un katılım finans sisteminin incelenmesini ve kendileri kabilinden da uyarlanmış edilmesini istediğini hatırlatan Göktaş, katılım bankacılığına her insanın gereksinimi olduğunu, çöküntü dönemlerinin de böylelikle aşırı şen atlatıldığını dile getirdi. Göktaş, çöküntü bulunmasına karşın katılım finansın büyümesini dimdik yan yana biçimde sürdürdüğüne dikkati çekti.

"Pazar oranı yüzdelik 7,5'lere taşındı"

İkram Göktaş, salgının yanı sıra getirmiş bulunduğu iktisadi dinginlik ve emniyet müşterilerinin yaşamış bulunduğu darboğazın 2021 senesinde sahası en aşırı zorlayıcı konulardan bir tanesi bulunduğunu söyledi.

Bu zorlukların emniyet ve borçların baştan yapılandırılması, pazara ağır manada akışkanlık desteği verilmesi yoluyla atlatılmaya çalışıldığını tamlayan Göktaş, "Katılım finans kuruluşları şekilde kâr odaklı değil hissedar odaklı yan yana sektörüz. Elbette ki amacımız kâr lakin bizim mekanizmamızda kârlılığı öne çıkartarak finansmanı art çağırma, kâr oranı paylarını üst taraflı tahrif yaklaşımı ortamında olmadık. Ortaya koyduğumuz faaliyetlerle çöküntü sürecini en güzel biçimde atlatan sektörlerin başlangıcında olduğumuzu düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Göktaş, katılım bankalarının nakdi finansman büyümesinde tüketicilere layıkıyla zait ayrıştığını vurguladı.

Toplanan fonlar tarafında da katılım bankalarının tüketicilere layıkıyla elan çabuk nema kaydettiğinin altını çizen Göktaş, katılım bankalarının bu dönemde, hem asıl erkek hem hukuksal birleşen fonlarda sektörden çelimli büyüdüğünü dile getirdi.

Göktaş, şu biçimde bitmeme etti:

"Katılım bankacılığı sektörü, 2021 yılı önce teşrin kocaoğlan bakımından canlı büyüklüğünü 555,2 bilyon TL’ye ulaştırdı. Yılbaşında yüzdelik 7,16 bulunan kesim içerisindeki alışveriş payını önce teşrin bakımından yüzdelik 7,5'lere taşındığını görüyoruz. Yılın önce on maaş çağında nakdi finansman kütlesi yılbaşına nazaran yüzdelik 23 arttı ve 313,1 bilyon TL’ye geldi. Toplanan görüntü kütlesi yüzdelik 31 artışla 419,1 bilyon TL’ye yükseldi. Yılın sonuç çağında yaşanmış bulunan kurdaki artışın etkisi, dengelem kalemlerindeki saymaca büyümelere yansıyacaktır. Bu minvalde, sene sonu bakımından katılım bankacılığının nakdi finansmanlarının geçtiğimiz yıla nazaran yüzdelik 50’ye yakın; birleşen fonların ise yüzdelik 65’in üstünde nema kaydetmesi beklenmektedir.

2022 senesinde salgının etkilerinin azalmasıyla iktisadi sistemde çabucak salah olacağını düşünüyoruz. Ekonomik indikatörlerin kaydettiği zait ivmenin sürdürülmesi, istihsal ve envestisman koşullarının iyileşmesi, sadık kesim aktivitesindeki canlanmanın etkileriyle, katılım bankalarının 2022 senesinde hem nakdi finansman bununla müşterek birleşen görüntü kalemlerinde averaj yüzdelik 20’nin üstünde yan yana nema kaydedeceğini öngörüyorum."

"Ülkemizi katılım finansın merkezi biçimine getirmeyi hedefliyoruz"

İkram Göktaş, hemen bankacılık sektöründe değil topu topu sektörlerde dijitalleşmenin ön plana çıktığını söyledi. Maliyetlerin alçak çekilmesinde ehemmiyetli yan yana öge bulunan dijitalleşmenin işleri aşırı çabuk ve kusursuz ika olanağı da sunduğunu tamlayan Göktaş, TKBB şekilde "Katılım Bankacılığı Dijital Araştırma Raporu" hazırladıklarını, kaslı alıcı deneyimi, operasyonel verimlilik, toy döl teknolojiler, mevzuat düzenlemeleri, fintek ekosistemi, belirgin bankacılık, mali imkanlara erişim, neo-bankalar ile sürdürülebilir finans ve dijitalin öne çıkan mevzular bulunduğunu anlatım etti.

Salgının sevimsiz kuvvetiyle beraberce 2020 yılı üçüncü çeyrek sonu bakımından 3,1 milyon bulunan canlı sayısal alıcı sayısının, 2021 yılı üçüncü çeyrek sonu bakımından 3,6 milyona yükseldiğini aktaran Göktaş, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu yüzdelik 16,3'lük yan yana büyümeye istikbal ediyor. Bu 3,6 milyon bulunan canlı sayısal alıcı sayısının; yüzdelik 86’sı hemen hareketli bankacılığı, yüzdelik 6’sı genel ağ bankacılığı, yüzdelik 8’i ise gelişigüzel dü kanalı da kullanmaktadır. Dijitalleşme önünde yakalanan ivmenin artarak bitmeme etmesi umuyoruz ve bunu katılım bankacılığının geleceği düşüncesince vazgeçilmez görüyoruz.

İstanbul Finans Merkezi, Türkiye'nin toptan finans merkezi olması önünde ehemmiyetli yan yana proje. Önümüzdeki çevrim düşüncesince mukteza bulunan büyümeyi yakalayarak ülkemizi finans merkezi ve başta katılım finansın merkezi biçimine getirmeyi hedefliyoruz. Bütün bunları yakalayabilmek düşüncesince fintek iş birliklerini çoğaltacağız. Finansal okuryazarlığı artıracağız, insanoğlu kaynağımızın mevzuyla ilişik ehliyetli donanımda bulunmasına uyanıklık edeceğiz. Ürün ve hizmetlerimiz huzur müşterilerimize çalışan yan yana bilim akışı sağlayacağız. Açık bankacılık üstüne elan yan yana tomar odaklanacağız."

"Geleceğin ifa ara bulucu GFT"

Vakıf Katılım Genel Müdürü Göktaş, Vakıf Katılım şekilde uygulayım bilimi ve ortaklıkla nema vizyonu doğrultusunda emekleri gece gündüz sürdürdüklerini söyledi.

Şu anda müşterilerinin yüzdelik 65’inin sayısal bankacılık kullanıcısı bulunduğu bilgisini verici Göktaş, "2021 yılının 3. çeyreğinde de asliye bankacılık işlemlerinin yüzdelik 84’ü sayısal kanallardan gerçekleşti. Kuruluşumuzdan bugüne denli teknolojiye 168 milyon TL envestisman yaptık." dedi.

Yakın vakitte bankacılık sektöründe yan yana mebde imza atarak toy döl sayısal ifa yöntemi Garantili Fon Transferi'ni (GFT) uygulamaya aldıklarına dikkati çekici Göktaş, şunları kaydetti:

"Ticari işletmelerin akçe döngüsünü, bölünebilir ve devredilebilir sayısal ifa yöntemi GFT ile garanti dibine alıyoruz. İşletmelere ticari mangır ve görev alımlarından kaynaklı vadeli ödemelerini Vakıf Katılım güvencesiyle yapabilme imkânı sunduğumuz uygulama, alacaklı işletmelerin hesaplarına mevrut Garantili Fon Transferi'ni vadesini beklemeden dilediği miktarlarda bölerek, değişik ticari ödemelerini yapmalarına imkân sağlıyor. GFT ile şirketlerin akçe yönetimini kuvvetlendiriyor, vadeli alacaklara satın kabul etme gücü kazandırıyor, böylelikle hem dünya ekonomisine yardım sağlamakta bununla müşterek işletmelerimizin ödemelerini kolaylaştırıyoruz.

Geleceğin ifa ara bulucu GFT uygulamamızla vadeli ödemeler, sayısal olarak, mangır yahut görev satımı karşılayıcı şirketlerin yerine aktarılıyor. Hesabına GFT bakiyesi geçiş fail şirket dilerse, namına vasıl GFT’yi, borçlusu bulunduğu apayrı ticari işlemlerin ödemesi için, gerekseme mahsus miktarlarda bölerek önel gününe denli kullanabiliyor. Böylece ilkin yan yana müşterinin yegâne yan yana ticari işlemi düşüncesince başlatılan gayrinakdi finansman süreci, elan yan yana tomar firmanın aşırı sayıda ticari prosedür hareketliliğine vesile vermiş oluyor. Çek, hisse senedi ve DBS kabilinden bankacılık mamüllerinden elan fonksiyonel bulunan GFT’nin zaman ve dolaşımı, devretme ve EFT denli hızlı, hazırlop ve eş anlı gerçekleşiyor. Bu ürünün aşırı endamsız müddette millî seviyeye çıkacağını, topu topu bankaların kullanacağını ve ülkemizin ticari yaşamı açısından aşırı kalburüstü yan yana çalgı aleti bulunduğunu düşünüyoruz."

"Katılım mekanizmasının aslı sadık ekonomiyi desteklemektir"

İkram Göktaş, yatırım, istihdam, istihsal ve dış satım odaklı Türkiye Ekonomi Modeli huzur da görüşlerini paylaştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamış bulunduğu bu modellin kalkınma, refah, dirimsel adaleti ve sürdürülebilir büyümeyi ortamında barındırdığını söyledi.

Katılım mekanizmasının aslı bakımından sadık ekonomiyi desteklediğini vurgulayan Göktaş, bu iktisat modelinin, ürem sürekli değil, üretime mebni yan yana manken bulunduğunu anlatım etti.

Göktaş, istihsal dendiğinde katılım bankalarının doğrudan işin ortamında bulunduğunu belirterek, şu biçimde konuştu:

"Yatırımcıları ülkemize döşemek istiyorsak onlara iktisadi manada sakıncasız yan yana yassı sunmamız gerekiyor. Ülkemizi ürem kıskacından kaldıracak atılımlarla, ulusal ve yerel üretime mebni yan yana iktisat anlayışıyla bu sakıncasız ortamı pekâlâ aşırı endamsız müddette yakalayabiliriz. Yeni iktisat modeli kapsamında ilişik topu topu büyüklenme ve kuruluşların atacakları adımlarla, dayanak noktası ve gayretleriyle önümüzdeki çağda ülkemizin hem yerel hem ecnebi yatırımcıların odağında olacağına ve gayrimenkul dışı sendikasyonlarda çoğalma yaşanacağına inanıyorum."

"2022'de 150 şubeye ulaşacağız"

Vakıf Katılım Genel Müdürü Göktaş, Vakıf Katılım şekilde sene sonu hedeflerinin tamamına ulaştıklarını söyledi.

Vakıf Katılım şekilde velut yan yana yılı geride bırakacaklarını tamlayan Göktaş, ilkgüz sonu bakımından canlı büyüklüğün yüzde 38 artışla 73,2 milyar TL’ye, topladıkları fonların yüzde 27 artışla 50 bilyon TL’ye ulaştığını anlatım etti.

Göktaş, nakdi ve gayri nakdi toplamda 55 milyar TL görüntü kullandırdıklarını aktardı.

Gelecek sene yüzdelik 20'nin üstünde yan yana nema sağlamayı hedeflediklerini dile getiren Göktaş, "Şubeleşmemiz bitmeme edecek. Gelecek sene minimum 20 büro açarız. Şu an 128 şubemiz var, 130 şubeyle yılı kapatacağız. 2022 senesinde 150 şubeye nail olacağız. Artan prosedür kütlesi zımnında bulunan şubelerimize ve toy oluşturulan şubelerimize personel alımı yapacağız. Şube sayısı şekilde hâlâ uygun değer sayıya elan var. Şube önemini yitirmiyor, bunu aşırı kupkuru görüyoruz. Çoğu işlemi dijitale taşıyabiliyoruz fakat müşteriyle değini noktası şubelerdir." değerlendirmesinde bulundu.

Göktaş, doğacak çağda canlı büyüklükte ve nakdi finansmanlarda sağladıkları çelimli büyümeyi sürdürerek, alışveriş oranı kazanımını sürdüreceklerini söyledi.

Makroekonomik iklimin çabucak toparlanmasını ve efdal ürem ortamının tedricen gerilemesini beklendikleri doğacak dönem, kesim düşüncesince elan velut üretimin bahis konusu olacağını tamlayan Göktaş, "Toplumumuzun refahı düşüncesince topu topu kaynaklarımızı seferber edecek, elan çelimli yan yana Türkiye hedefiyle çalışmalarımıza bitmeme edeceğiz." sanarak laflarını tamamladı.​

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler