USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

2. el otomotiv piyasasının gözü kulağı finansman koşullarının güncellenmesinde

Otokoç Otomotiv İkinci El ve Filo Operasyonları Direktörü Çalışkan, "Hem faizlerdeki muhtemel düşme bununla birlikte anahtar kredisi tasarruf koşullarında yapılacak güncellemeler pazardaki hareketlenmeyi öne çekebilir, artı bulaşık yaratabilir." dedi.

2. el otomotiv piyasasının gözü kulağı finansman koşullarının güncellenmesinde
21-02-2022 12:14
İstanbul

Yıla mecalsiz süregelen ikinci el otomotiv pazarının, anahtar kredilerindeki ve limitlerinde yapılacak organizasyon ve fiyatlamalardaki belirsizliklerin ortadan kalkması ile esasen hareketlenmesi beklenirken, satışların küsurat mahveden isteğiyle mart ayından itibaren elan da ivmeleneceği öngörülüyor.

Tüm dünyayı etkileyen Kovid-19 salgınından en nezdinde tomar etkilenen sektörlerden bir tanesi otomotiv oldu. Otomobil üreticileri, esas incelmemiş özellik ve yonga denli eleştiri mamüllerin tedarikinde yaşanmış bulunan mesail zımnında üretimi ıskat etmek mecburiyetinde kaldı. İlk zamanlarda fabrikaların üretimi durdurması, bulunurluk rahatsızlığına defa açarken, bakir araç bulamayan kullanıcılar, müstevli çağında ferdî araç kullanması talebinin artmasıyla da ikinci el araçlara yöneldi. Artan öğrenci karşın toy makine siparişlerinin aşırı derinliğine devir alması ikinci el araçlara yönelimi hızlandırdı.

Sıfır araçta bulunurluk sıkıntısının ortaya çıkması, istihsal ve geri hizmet maliyetlerinin çoğalması ve arabaya erinç küsurat arzu karşısında tamamı dünyada bulunduğu denli Türkiye'de de ikinci el araç fiyatlarında yükseliş yaşandı. Ayrıca müstevli çağında ortaya çıkan nısıf nâkil (çip) krizi de üretimde aksaklıklara hastalık beli ve arz-talep dengesini negatif yönde etkiledi.

Türkiye'de ikinci el piyasasındaki durgunluğun esas sebepleri olarak, anahtar cesaretlilik faizlerinin düşeceğine, cesaretlilik tasarruf oranları ve limitlerinde organizasyon yapılacağına dair beklentiler ile bu sene az elan çakılı seyreden döviz kuruna dair namına fiyatların elan da düşeceğine dair öngörüler gösteriliyor.

Sektör temsilcileri, ikinci el otomotiv dalının bakir araç fiyatlarını tavsiye aldığını, bakir araç fiyatlarındaki düşüşün ikinci el sanayisine da azalma namına yansıyacağını ve döviz kurundaki gelişmelerin araç tutarları etkilediğini belirtiyor. Uzmanlar, satışların güzeşte senenin hanuman ayında bulunduğu denli ağır başladığını fakat gücük ay kocaoğlan bakımından baştan hareketlendiğini anlatım ediyor.

"Şubatta, hanuman ayına mucibince elan dobra nezdinde satı temposu düçar durumda"

Otokoç Otomotiv İkinci El ve Filo Operasyonları Direktörü Birkan Çalışkan, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, açıklık ayının 2. yarısında süregelen döviz döşenmemiş dalgalanmasına dair olarak, araç fiyatlarında yaşanmış bulunan belirsizliğin ve devamındaki eder düşüşlerinin, hanuman ayında da sürdüğünü hanuman kocaoğlan ortasında bakir araç ÖTV uygulamasındaki revizyona dair namına 2. el fiyatlarında oluşan azalma beklentisinin, pazardaki belirsizliği elan da arttırdığını söyledi.

Tüketicinin de oluşan bu eder belirsizliğinde satın alıntı kararını beklemeye aldığını tamlayan Çalışkan, "Aralık ortasından hanuman kocaoğlan böylece derece güzeşte müddette 2. el araç fiyatlarında, modeline dair namına yüzdelik 14-15 seviyesinde eder düşüşleri yaşandı. Hatta kimi araç modellerinde bu azalma yüzdelik 20'lerin üstünde çıktı. Özellikle stokunda yaklaşan eskiden efdal fiyatlardan almış bulunduğu 2. el vesait bulunan satıcılar ince külfet yaşadı ve efdal yığılım maliyetleri ile erinç karşıya kaldı. Şubat kocaoğlan belirsizliklerin ortadan kalktığı, kararlı eder seviyelerinin oluştuğu nezdinde çevrim namına başladı ve hanuman ayına mucibince elan dobra nezdinde satı temposu düçar durumda." dedi.

Çalışkan, bu zamanda de başta döviz kuruna dair namına küsurat bakir araç tutarları karşısında, alıcıların 2. ele bulunan ilgisinin bitmeme ettiğini fakat 2. eldeki ilginin gailesiz vesait yerine, 4-5 yaşın üstündeki elan iktisadi araçlarda yoğunlaştığını bildirdi.

"Satışı etkileyen en ehemmiyetli aktif fiil mahveden cesaretlilik nema oranları"

Pazardaki satışı etkileyen en ehemmiyetli etkenlerin başlangıcında mahveden cesaretlilik nema oranlarının geldiğine dikkati çekici Çalışkan, "Ülkemizde tüketiciler makul nema oranları ile cesaretlilik bulabildiği sürece 2. el makine alımına bitmeme ediyor. Diğer nezdinde aktif fiil eder seviyeleri. Alım gücüne dair namına alıcı talebi elan iktisadi olan, mahsus manken ve araç gözyaşı gruplarında toplanıyor. Özellikle kuruluşların sene böylece alıntı ika tercihleri, bireylerin sene sonundaki satı kampanyaları beklentisi sebebi ile toy senenin geçmiş aylarının geçmiş senenin açıklık ayına mucibince elan düşüt ritmde olması normaldir. Ancak 2022 yılı hanuman ve gücük ay kocaoğlan satı temposu beklentilerin aşırı altında gerçekleşti." ifadelerini kullandı.

"Şubat kocaoğlan ile süregelen hareket, başta mart ve april aylarında elan da ivmelenecek"

Özellikle fiyatlamadaki belirsizlikler ortadan kalktıkça, pazarda normalleşme beklemenin olanaklı bulunduğunu dile getiren Çalışkan, öbür taraftan bakir araç üretimindeki yonga krizinin bire nezdinde biçimde bitmeme ettiğini ve bakir araç bulunurluğundaki bu külfet zımnında 2. el araçlara ilginin esasen artmaya başlayacağını söyledi.

Şubat kocaoğlan ile süregelen hareketin başta mart ve april aylarında elan da ivmeleneceğini kaydeden Çalışkan, "Diğer taraftan anahtar kredisi nema oranları da belirleyici olacaktır. 2021 senesinde BDDK kabilinden meydana getirilen nezdinde organizasyon ile anahtar kredisi kullanımında toy limitler muayyen ve cesaretlilik vadeleri düşürülmüştü. Hem faizlerdeki olasıdır düşüş, bununla yanında anahtar kredisi tasarruf koşullarında yapılacak güncellemeler pazardaki hareketlenmeyi öne çekebilir, fazlalık el yaratabilir. Bizler de Otokoç 2. El olarak, müşterilerimizin ümit ve ihtiyaçlarını, pazarın gidişatını ve koşullarını akilane okuyan ve çabucak yanıt verici yapımızla bu sahanın ve bu sahası besleyici öbür sektörlerin gelişmesinde ehemmiyetli yardım sağlamaktayız. 94 salname Otokoç Otomotiv tecrübesi ile tamamı endişelerden, risklerden ve zorluklardan ırak emniyet meşbu nezdinde 2. El araç alıntı ve satı deneyimi sunuyoruz." sanarak konuştu.

Birkan Çalışkan, bakir araç fiyatlarının döviz kurunu ve 2. el vasıtaların da bakir araç fiyatlarını izleme ettiğini ve fiyatların buna mucibince şekillendiğini anlatım ederek, "Önümüzdeki çağda döviz kurunun çakılı kaldığı, bakir araç fiyatlarının rastgele nezdinde nedenle düşmediği süreçte, 2. el pazarında da nezdinde eder düşüşü durmak akilane olmayabilir." dedi.

"Şubat ortasından itibaren satışlar açılmaya başladı"

Otomerkezi Üst Yöneticisi (CEO) Muhammed Ali Karakaş da toy sene aşırı akışmaz başladığını fakat gücük ay ortasından itibaren satışların açılmaya başladığını anlatım etti.

Karakaş, son kullanıcıların genel anlamda düşüt segment, eder averajı 180 bin-230 bin TL arası ve mahrukat tüketimi düşüt bulunan arabalara istek gösterdiğini bildirdi.

Kur, enflasyon, nema oranları denli satın kabul etme maliyetlerinin tüketiciyi etkilediğini tamlayan Karakaş, "Genellikle ikinci el arabada senenin geçmiş çeyreği mecalsiz beğenilen fakat bu sene geçtiğimiz yıldan, küsurat şiş fiyatların da tedenni beklentisinden kaynaklı fazladan nezdinde dinginlik yaşanıyor." dedi.

Karakaş, "Pazarın gözü kulağı başta BDDK'dan doğacak önel ve peşinat oranlarının değişmesinde. Bu karardan sonradan son kullanıcıların harekete geçmesi bekleniyor. Özellikle mahveden düşüt peşinat ve derinliğine önel olanakları beklentisinde. Bu ümit ödün bulursa alışveriş ağır derecede hareketlenir. Mart ortası denli isticar taleplerinin de turizme akilane düzgülü namına artmasıyla baş başa isticar firmalarının da ikinci el alıma yoğunlaşması pazarı canlandıracaktır." ifadelerini kullandı.

İkinci elde fiyatların başta güzeşte senenin akıbet ayında mevrut köpük fiyatlamalarla bu arada tüketicinin de öngördüğü rakamların adına çıktığını kaydeden Karakaş, "Talebin ve çağ düşüşü ile bu köpük gitti fakat çağ dengelenmesi derinliğine sürünce bu azalma beklentisini tüketicide esasen canlandırdı. Son çağda sıfırdaki eder artışları ve çağ da dengelenmesiyle fiyatlarda tedenni ihtimali kalmadı. Diğer taraftan evren genelinde küsurat erke ve geri hizmet maliyetlerini de eklersek arabalarda fiyatların düşmesi bundan sonradan aşırı zor. Dolayısıyla gücük ay ve mart aylarını bu sene düşüncesince ikinci el makine alacaklar düşüncesince eder yönünde vesile kocaoğlan bulunduğunu düşünüyoruz." değerlendirmesinde bulundu

"Talebi düşüren unsurlar, 'kredi nema oranları ile krediye erişim' "

Otoshops Genel Müdürü Melih Mutlu ise satışlarda güzeşte senenin akıbet aylarından itibaren süregelen düşüşün senenin geçmiş 2 ayında da bitmeme ettiğini, tüketicinin bakir araç fiyatlarındaki artıştan sonradan elan aşırı ikinci el araçlara yönelmeye başladığını dile getirdi.

Genellikle senenin geçmiş aylarının bakir vasıtaların toy manken yılı fiyatlarının belirlenme devri bulunduğu düşüncesince ikinci el piyasasında da bu zamanın öbür aylara mucibince elan mecalsiz geçtiğini tamlayan Mutlu, bu sene özelinde hanuman ayının ikinci el fiyatlarının pazarda oturmaya başladığı nezdinde çevrim olduğunu, son kullanıcıların araçlara ulaşımındaki en esas eksikliklerin ve talebi düşüren unsurların "kredi nema oranları ile krediye erişim" namına görüldüğünü bildirdi.

Mutlu, "Döviz kurunun çakılı seviyelerde olması ve makine piyasasında fiyatların bundan sonradan oturmaya başlaması ile baş başa alışveriş nezdinde geçmiş ayak tabanı mucibince hareketlenmeye başladı. Önümüzdeki günlerde açıklanması muhtemel anahtar kredilerindeki yapılacak düzenlemeden sonradan ise piyasanın elan da hareketlenmesini bekliyoruz." sanarak konuştu.

Sıfır araç fiyatlarının ikinci el dalının tavsiye noktası olduğuna dikkati çekici Mutlu, "Sıfır araç fiyatlarında da döviz bazlı hesaplama yapıldığından esasta gelişigüzel ikisi de ikinci el fiyatlarına el etmektedir. İkinci el pazarında fiyatlar Aralık 2021’e mucibince yüzdelik 14 ile yüzdelik 19 ortada düştü. Ancak 2022 manken yıllı vasıtaların maliyet artışları zımnında nezdinde geçmiş yıla mucibince elan efdal fiyatlarla satışa sunulması ve nice modelin gene bu artışlardan çevre yüzdelik 80 ÖTV dilimine girmesi zımnında istikbal günlerde ikinci el fiyatlarında gene artım ile erinç karşıya kalabiliriz." değerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler