Van'da geliştirilen yerel mikrobiyal gübre kuraklığın tarımdaki tesirini azaltacak

Van YYÜ'de Tarım ve Orman Bakanlığıyla kuma planlı plan kapsamında, zirai bitkilerin gıda ve su ihtiyacını karşılayarak kuraklıktan etkilenmelerinin önlenmesini sağlayacak mikrobiyal gübre düşüncesince buluş belgesi başvurusu yapıldı.

Teknoloji - 3 yıl önce

Van

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde (YYÜ), kuraklıkta zirai üretimin aksamasını engel olmak benzeri akademisyenlerin 20 salname çalışmasıyla, bitkilerin gıda ve su ihtiyacını karşılaması düşüncesince geliştirilen mikorizal fungus (mikrobiyal gübre-mantar) üretimi düşüncesince emek vermek başlatıldı.

YYÜ Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Semra Demir ve ekibi, Tarım ve Orman Bakanlığının desteğiyle, topu topu dünyada bulunduğu üzere Türkiye'de de hararet artışı ve buharlaşmaya ilişkin nice göl, su ve su kaynağının kurumasının zirai üretimdeki aksi etkilerini düşürmek benzeri mikrobiyal gübre projesini yaşama geçirdi.

Bu kapsamda, 20 senedir sürdürülen çalışmalarda rüya sağlayan konkre verilere vasıl Demir, gübrenin patentinin katılması ve dizi üretiminin yapılması düşüncesince Türk Patent ve Marka Kurumuna müracaat yaptı.

Birçok ülkede imal edilen ve ithal edilerek Ege, Akdeniz, İç Anadolu ve Marmara bölgelerinde beğenilen mikrobiyal gübre, buluş belgesi başvurusunun müspet neticelenmesi yerinde Türkiye'de de üretilecek.

Kullanıldığı bölgelerde bitkilerle arazi altında etkileşim sağlayarak verimi artırdığı belirlenen domestik mikrobiyal gübre, kuraklığın dip yaşandığı bölgelerde bitkilere "can suyu" olacak.

Depoladığı su ve gıdaları etrafında eş yaşamış bulunduğu bitkilere daima aktararak gelişimini sağlayıcı gübre ile kuraklığın etkilerinin azaltılarak zirai üretimin artırılması hedefleniyor.

Demir, AA muhabirine, dünyada salgından ahir en şişman problemin global istinas ve buna ilişkin oluşan susuzluk bulunduğunu söyledi.

Kuraklığın ekosistemin haricinde nüfus bilimsel ve zirai nice dokunaklı değişiklikleri de yanında getireceğine ayraç fail Demir, Van Gölü havzasının da bu global değişimden etkilendiğini tabir etti.

Küresel ısınmanın zirai üretimdeki aksi etkilerini düşürmek düşüncesince emek vermek başlattıklarını tamlayan Demir, "Tarımsal alandaki susuzluk aşırı ağırbaşlı boyutlarda. Tarımın eğer olmazsa imkânsız bileşeni sudur. Kısıtlı şartlarda yetiştiricilik yapılıyorsa da hem hayvanca bununla birlikte nebati istihsal düşüncesince suyumuz yetersiz. Mevcut suyu konuşu kullanacak birtakım argümanları yaşamımıza yerleştireceğiz. Biz de bu aşamada 20 senedir eş emek vermek yapıyoruz." dedi.

"Bitkinin kısıtlanmış şartlarda yaşamasına araştırma görevlisi oluyor"

Mikorizal fungus denilen mikroorganizma-mantarın başta kuraklığın dip yaşandığı bölgelerde bitkilere sahn verdiğini özetleyen Demir, şunları kaydetti:

"Mantarlar çoğu kez insanoğlu açısından dokuncalı aktif yerine nitelendirilir. Ancak bizim çalıştığımız mikroorganizma, nebat kökleriyle eş neşeli ve bitkinin alamadığı gıda ve suyu sağlıyor. Bu mikroorganizma, toprakta nebat kökünün ulaşamadığı bölgelere derece inerek en tabandaki suyu alıp bitkiye veriyor. Kurak koşullarda, suyun bulunmadığı durumlarda, bitkinin ruhsal gerilim koşullarında hâlâ dayanabilen olmasını sağlıyor. Kısacası bitkinin kısıtlanmış şartlarda yaşamasına araştırma görevlisi oluyor."

Demir, sürdürülebilir ekincilik kapsamı içinde aşırı ehemmiyetli eş bileşene eş bulunan bu mikrobiyal gübrenin dünya haricinde ince uyanıklık gördüğünü aktardı.

"Su ekonomisine aşırı ehemmiyetli tesiri olacak"

Türkiye'de hâlâ domestik mikrobiyal gübrenin olmadığını fakat meydana getirilen çalışmayla buna önderlik edeceklerini vurgulayan Demir, şöyleki bitmeme etti.

"Türkiye'de mikorizal fungus muhtevalı mikrobiyal gübreler ithal edilmektedir. Bu mikrobiyal gübrelerin cıvıltı ve bulanıklık testleri Türk Standartları Enstitüsü (TSE) kabilinden hemen bizim laboratuvarımızda yaptırılmaktadır. Söz konusu çözümleme neticelerini Tarım ve Orman Bakanlığı ve TSE'ye gönderiyoruz. Bu manada da ehemmiyetli eş fariza üstleniyoruz. Fakat en şişman arzumuz özlük ürünümüzü çiftçilerimizin hizmetine sunmak. Mikorizal mikrobiyal gübre ürününün geliştirilmesine imkân sağlayan projemiz TÜBİTAK'tan dayanaklık etmek aldı. İnşallah en endamsız vakitte sıra işi evresini başlatıp mahsul elde ika sürecine gireriz."

Demir, en endamsız müddette üreticilere mikrobiyal gübrelerin kullanıldığı fideleri dağıtmayı hedeflediklerini belirterek, "Bu gübrenin su ekonomisine aşırı ehemmiyetli tesiri olacak. Çünkü suyu ambarlama faaliyeti görüyor. Depoladığı suyu da bitkiye veriyor. Bu balans müthiş. İyi eş su yönetimiyle de bu mahsul zirai kuraklığa eş rüya ışığı olacak." dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

Olimpiu Morutan siftah yaptı!

2021-09-26 23:24 - Spor

Kayserisporlu genç futbolcu Hayrullah Erkip, Beşiktaş’a transfer oldu

2021-09-25 15:03 - Spor

Kuraklık Van Gölü Havzası'nda kuşların dirim alanlarını daralttı

2021-09-30 12:00 - Yaşam

Bakan Soylu, Ampute Futbol Milli Takımı'nı kabul etti

2021-09-25 08:43 - Politika

Belçika'da 65 yaş üstü üçüncü doz mRNA aşısı yaptırabilecek

2021-09-29 18:24 - Dünya

YouTube, aşı karşıtlarının yayınlarını kapattığını duyurdu

2021-09-29 17:54 - Teknoloji

Kovid-19 tedavisi gören aşı karşıtı eş yaşadıkları pişmanlığı anlattı

2021-09-29 12:24 - Yaşam

Evi balçıkla kaplanan engelli çifti mahsur kaldığı balkondan polisler merdivenle kurtardı

2021-09-26 14:28 - Gündem

Konya'daki kelebek bahçesinin dünkü üyesi, birlikte haftalık ömrünü beslenmeden tamamlıyor

2021-09-30 13:49 - Yaşam

Bu bakkalda her şey ücretsiz

2021-09-26 13:43 - Gündem

İlgili Haberler

Hırvatistan'dan Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Merkezi'ne yukarı dozaj ziyaret

00:06 - Teknoloji

Çin 44 teknoloji sahasının 37'sinde ABD'nin uğrunda arazi alıyor

15:06 - Teknoloji

Kişisel Verileri Koruma Kurulu'ndan TikTok'a 1 milyon 750 bin teklik mal cezası

11:05 - Teknoloji

Baykar'ın deprem sahasına gönderilmiş olduğu gerekseme malzemelerinin dağıtımına başlandı

16:05 - Teknoloji

Togg, baştan "Great Place to Work" sertifikası kazandı

15:05 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Netanyahu, acemi başbakanlığı devrinde İsrail'i "çalkantılı birlikte sürece" sürükledi

13:06 - Dünya

Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi sayaç 15.00'e derece görev vermeyecek

12:06 - Gündem

Ukrayna: Rusya, geceleyin 7 bölgenin enerji altyapısına saldırılar düzenledi

11:05 - Dünya

Samsun açıklarında 3,8’lik deprem

10:05 - Gündem

Pakistan'dan Türkiye'ye 8 bin 200 kışlık çadır haiz ikinci gemi yola çıktı

09:06 - Dünya