Konya'daki kelebek bahçesinin dünkü üyesi, birlikte haftalık ömrünü beslenmeden tamamlıyor

Konya'daki Tropikal Kelebek Bahçesi'ne dünkü kazandırılan, dudak yapısı bulunmadığı düşüncesince palet halindeyken depoladığı gıdaları kullanarak 1 haftalık ömrünü mütemmim Afrika Ay Güvesi, kuyruğuyla 20 santimetreye ulaşabilen uzunluğuyla dikkati çekiyor.

Yaşam - 3 yıl önce

Konya

Merkez Selçuklu ilçesinde bulunan, hususi ışık, ısı ve gönen ortamının oluşturulduğu Konya Tropikal Kelebek Bahçesi'nde ortak kelebeğin gelişimi izlenebiliyor.

Gezi piyasası 3 bin 500 metrekare olan, 7 bin 600 metrekarelik kullanma sahasına ehil bahçeye gelenler 8-12 bin arası kelebeğin beraberinde 195 yöresinde nebat çeşidini gözlemleyebiliyor.

Ayda 3 bin kilometre uçar "Kral Kelebeği" ile kanadındaki testis türü zımnında "Büyük Uçan Yumurta" ismini düzlük kelebek kabil nice hususi çeşit Tropikal Kelebek Bahçesi'nin sakinleri ortada yerini aldı.

Koordinatör, dirim bilimci ve departman sorumlularından oluşan kol de Filipinler, Kenya ve Kosta Rika kabil ülkelerden dünkü kelebek türlerinin bahçeye kazandırılması düşüncesince emek vermek yürütüyor.

Son devirde bahçeye getirilen enva arasında, uzunluğu 20, pöçük uzunluğu ise 15 santimetreyi bulabilen, İpek Güvesi ailesinin en şişman üyesi konumundaki Latince ismi "Argema mimosae" bulunan Afrika Ay Güvesi nazarıitibar çekiyor.

Kelebeklerde hortuma eğilimli 2 tüpten oluşan ve "proboscis" ismi maruz dudak yapısı yok Afrika Ay Güvesi kelebeği, ortak haftalık ömrü süresince palet halindeyken depoladığı gıdaları kullanıyor.

Rengi inkâr kabiliyetini artırıyor

Tropikal Kelebek Bahçesi biyologlarından Pınar Öğe, AA muhabirine, Kenya'dan getirilen Afrika Ay Güvesi'nin mobilyasız varaka görünümündeki kuyruğunun bahçeye mevrut ziyaretçilerin dikkatini hesabına topladığını söyledi.

Kanatlarında mevcut hücre eğilimli desenlerin Afrika Ay Güvesi'ni ayırıcı ortak gayrı fiziki hasiyet bulunduğunu özetleyen unsur şunları kaydetti:

"Tüm kelebeklerimizin bulunduğu kabil bu kelebeğimizin de renkleri aşırı özel. Yeşil ve zerrin renklerin ortak karışımı ve bu gestalt onun inkâr kabiliyetini artırıyor. Zaten kelebeğimiz inkâr dair akıbet basamak yetenekli. Rengi ona hususi ortak inkâr kabiliyeti kazandırıyor. Genellikle yeşil yapraklar üstünde yaşayarak avcılarından korunmayı sağlar. Kanat üstündeki hücre eğilimli desenler ise kelebeğimizin en şişman avcısı gece kuşu düşüncesince kullandığı defans mekanizmasıdır. Yarasalar bu şekillerden korkarak uzaklaşıyor."

"Tırtılken yediğiyle yaşıyor"

Bahçede 40 değişik türde 20 bin kelebeğin gözlemlenebildiğini dile getiren Öğe, "Bahçe 28 basamak ısıda yüzdelik 80 gönen oranına sahip. Buraya geldiğinizde göreceğiniz pul kanatlılar bu coşkunluk ve gönen oranlarında yaşamlarını sürdürebiliyorlar. Afrika Ay Güvesi, natürel ortamında, Afrika'da yılda dü el görülebilir, bahar ve sonbaharda. Bahçemize geldiğinizde 12 ay süresince Afrika Ay Güvesi'ni gözlemleme ve fotoğraflama şansınız olacak." sanarak konuştu.

Tırtılken gıdaları depolayan kelebeğin kâmil biçimde bu depoyu kullandığını tamlayan Öğe, "Kelebekler çiçek ve meyvelerden topladıkları nektarinlerle beslenir. Afrika Ay Güvesi'nin dudak yapısı yoktur. Diğer kelebeklerden ayrılan en ehemmiyetli özelliklerinden biri de dudak yapısının olmamasıdır. Beslenemeyen kelebeğimiz kestirmece ortak hafta ömre sahip." ifadesini kullandı.

Haftanın Öne Çıkanları

Olimpiu Morutan siftah yaptı!

2021-09-26 23:24 - Spor

Kayserisporlu genç futbolcu Hayrullah Erkip, Beşiktaş’a transfer oldu

2021-09-25 15:03 - Spor

Kuraklık Van Gölü Havzası'nda kuşların dirim alanlarını daralttı

2021-09-30 12:00 - Yaşam

Bakan Soylu, Ampute Futbol Milli Takımı'nı kabul etti

2021-09-25 08:43 - Politika

Belçika'da 65 yaş üstü üçüncü doz mRNA aşısı yaptırabilecek

2021-09-29 18:24 - Dünya

YouTube, aşı karşıtlarının yayınlarını kapattığını duyurdu

2021-09-29 17:54 - Teknoloji

Kovid-19 tedavisi gören aşı karşıtı eş yaşadıkları pişmanlığı anlattı

2021-09-29 12:24 - Yaşam

Evi balçıkla kaplanan engelli çifti mahsur kaldığı balkondan polisler merdivenle kurtardı

2021-09-26 14:28 - Gündem

Konya'daki kelebek bahçesinin dünkü üyesi, birlikte haftalık ömrünü beslenmeden tamamlıyor

2021-09-30 13:49 - Yaşam

Bu bakkalda her şey ücretsiz

2021-09-26 13:43 - Gündem

İlgili Haberler

Depremde evi hasar gören tarih öğrencisi, çadır şehirde küçüklere ders çalıştırıyor

17:06 - Yaşam

Bartın'dan facia alanına revan UMKE kadrosu canlara düş olmanın ekşimsi sevincini yaşadı

14:06 - Yaşam

Enkaz altından yakındaki sayrılarevi mensubu yardımıyla kurtuldu

13:06 - Yaşam

Nimet öğretmen fahri geldiği Kahramanmaraş'ta depremzedelerin yardımına koşuyor

12:06 - Yaşam

AFAD'ın kadın kahramanları, önce görevlerinde enkaz altındakilere soluk oldu

11:05 - Yaşam

Günün Manşetleri

Netanyahu, acemi başbakanlığı devrinde İsrail'i "çalkantılı birlikte sürece" sürükledi

13:06 - Dünya

Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi sayaç 15.00'e derece görev vermeyecek

12:06 - Gündem

Ukrayna: Rusya, geceleyin 7 bölgenin enerji altyapısına saldırılar düzenledi

11:05 - Dünya

Samsun açıklarında 3,8’lik deprem

10:05 - Gündem

Pakistan'dan Türkiye'ye 8 bin 200 kışlık çadır haiz ikinci gemi yola çıktı

09:06 - Dünya