Tedavi için Türkiye’yi seçen kanser hastası Dınore, artık istediğini yiyebilecek

Kosovalı 52 yaşındaki Dınore Bytyqı, 5 ay geçmiş kemirmek borusu kanserine yakalandı. Tedavi için benzeri ile Kosova’dan Türkiye’ye mevrut Bytqı, kendini Türk hekimlerine dengesiz etti. Ameliyatı kalburüstü geçip sağlığına munsap Bytqı, “Çocuklarıma kavuşacağım ve ar

Yaşam - 2 yıl önce

MİDESİNDEN YEMEK BORUSU YAPILDI

Yaklaşık 5 ay ilkin ülkesinde aşındırmak borusu kanseri tanısı konulmuş bulunan Dınore Bytyqı, VM Medical Park Maltepe Hastanesi’nde midesinden aşındırmak borusu yapılarak yaşama tutundu. İki hafta ilkin Kosova’daki doktorların namına karışma edemeyeceklerini dediğini tabir fail Bytyqı, hastalığını aşındırmak yerken yutkunamaması ve hemen su içerek aşındırmak yiyebilmesi belirtileriyle ayırt ettiğini söyledi. Bytyqı kanser bulunduğunu öğrendiğinde moralinin aşırı bozulduğunu belirtti.

Doktorların kendisini otama için Türkiye’ye gitmesi gerektiği dair uyardığını tamlayan Bytqı, üç çocuğunu akrabalarına bırakarak eşiyle Türkiye’ye geldi. İlk evrede aşırı korktuğunu ve ameliyata tahavvül etmek bile istemediğini tamlayan Bytqı, “Tedavim başarıyla tamamlandı. Kendimi aşırı dobra hissediyorum. Türk doktorları ve hemşirelerine verdikleri bu dobra hizmetten çevre aşırı teşekkürname ederim” açıklamasını yaptı.

“RAHAT YEMEK YİYEBİLMEYİ ÇOK ÖZLEDİM”

Türkiye’ye gelirken 3 çocuğunun aşırı ümitsiz vaziyette bulunduğunu tabir fail Bytqı, “Kontrollerim yapıldıktan sonradan memleketime dönerek çocuklarıma kavuşacağım. Onlar da sağlığıma kavuştuğum için aşırı mutlular. Hastalığım süresince en girintisiz çıkıntısız yemekleri bile yiyemez bir duruma geldim. Yemek yerken aşırı zorlanıyor, daim su çekmek yerinde kalıyordum. Bu sebepten kilogram yitirilmesine da yaşadım. Ama demin istediğim herhangi ortak şeyi rahat yiyebileceğim. Bu duyguyu aşırı özlemişim” biçiminde konuştu.

ERKEN EVREDE YAKALAMAK ÖNEMLİ

Hastanın ön tetkiklerinin Kosova’da yapıldığını tabir fail VM Medical Park Maltepe Hastanesi Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Cemal Asım Kutlu, hastanın otama sürecine bağlı bilgilendirmelerde bulundu. Prof. Dr. Kutlu, “Yemek borusu kanserinde kişide çoğu kez aşındırmak yemede güçlük, yemeği yutarken ortak yere takılması hissi biçiminde şikâyetler olmaktadır. Hastamızda da bu rahatsızlıklar vardı. Bize ulaştığında kanseri er evredeydi. Erken evrede tedavi, müspet son alabilme açısından aşırı önemlidir. Biz de cezrî ortak cerrahi işlemle hastamızı otama ettik. Kendisine hususi ortak teknikle midesinden aşındırmak borusu yapıldı. Her obje uğrunda gitti” açıklamasını yaptı.

“SADECE 14 GÜNDE MEMLEKETİNE DÖNEBİLECEK”

Tedavi daha sonra hastanın ağızdan besin alımının ağız ağıza kesildiğine yer veren Prof. Dr. Kutlu, harekât meydana getirilen sahaların iyileşmesiyle besin vermeyi vakte yaydıklarını söyledi. Bu sebepten hastalara dayanaklık etmek otama de uyguladıklarını tabir fail Prof. Dr. Kutlu, “Hastamız Dınore Bytyqı da burada 10’uncu gününde taburcu oldu. Kontrollerinin de tamamlandığı 14’üncü gününde de memleketine dönebilecek” dedi.

“ORGANİZASYON ÇOK İYİ OLDUĞUNDAN TÜRKİYE’Yİ TERCİH EDİYORLAR”

Çevre devletlerin bu cins tedaviler için Türkiye’yi yeğleme ettiğini de vurgulayan Prof. Dr. Kutlu, “Bu cins ameliyatlar şişman ortak teşrikimesai ve bozulmamış madun yapıyı gerektirir. Türkiye’de de bu cins ameliyatların organizasyonu aşırı dobra yapılmaktadır. Büyük cerrahilerde Türkiye, çoğu kez yeğleme ediliyor. Bizim hakeza ameliyatları yapabilecek organizasyon, ekip, tesisat ve deneyimlerimiz var. Ülke şekilde bunun avantajlarını kullanıyoruz” sanarak konuştu.

NASIL BELLİ OLUR?

Yemek borusu kanserinde evvel belirtinin çoğu kez yutkunma güçlüğü olduğuna özen çekici Göğüs Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Pınar Tezer ise öteki belirtiler için açıklamalarda bulundu. Op. Dr. Tezer, “Önce sert gıdalarla başlamış bulunan boğaza takılma, sıvıların da takılmasıyla bitmeme eder. İleri etaplarda ise hunriz balgam kusması olabilir. Karın ile döş ağrısı ise buna zevcelik eder. Bu cins belirtileri bulunan eşhas illet doğacak etaplara ulaşmadan doktora başvurmalıdır” dedi.

TÜTSÜLENMİŞ YİYECEKLERDEN UZAK DURUN

Türkiye ve dünyada aşındırmak borusu kanserinin aşırı ortak tomar görüldüğünü tamlayan Göğüs Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Pınar Tezer, Dünya’da en kesif tanıdık 6'ncı kanser olduğuna değindi. Yanlış yiyecek alışkanlıkları, sigara ve içki tüketiminin kanserin gelişiminde riziko faktörleri bulunduğunu tamlayan Op. Dr. Pınar Tezer şu uyarılarda bulundu:

“Çok hamam yiyecekler yememelisiniz. Mangalda yapılmış, göynük ilkin tütsülenmiş yemeklerden ırak durmalısınız. Ayrıca içki ve sigara tüketimi de olmamalıdır."

Haftanın Öne Çıkanları

'Trablus Paşası' Karamanlı Yusuf’un yıllara düzlük okuyan evi Türk mimarisinden izler taşı

2022-01-21 14:13 - Dünya

İbrahim Üzülmez: Ayrılık, Sergen hoca ve camia için hayırlı oldu

2022-01-17 14:53 - Spor

Evi yıkılan depremzedeye 'erken ödeme tazminatı' kesen vezneci nahak yere bulundu

2022-01-19 14:02 - Gündem

'Türkiye'nin bir tane efsanevi psikoloğu' çıkmaz hayvanlarının travmalarını anlattı

2022-01-18 11:29 - Yaşam

TURKOVAC’ı geliştiren Prof. Dr. Özdarendeli: 'Biz görevimizi yaptık'

2022-01-18 20:21 - Gündem

Çaykur Rizespor-Fraport Tav Antalyaspor maçına kar engeli

2022-01-19 17:59 - Spor

Kerkük'te 61 yaşındaki büyüklük memuru evini kütüphaneye dönüştürdü

2022-01-21 14:28 - Dünya

Bu yarıyıl tatilinde öncelik: 'Bol oksijen'

2022-01-21 09:21 - Eğitim

Belçika'da Kovid-19 vakalarının yüzdelik 94'ü Omicron kaynaklı

2022-01-19 12:41 - Dünya

2022'nin en yatırımcı KİT'i TPAO olacak

2022-01-16 04:40 - Ekonomi

İlgili Haberler

Depremde evi hasar gören tarih öğrencisi, çadır şehirde küçüklere ders çalıştırıyor

17:06 - Yaşam

Bartın'dan facia alanına revan UMKE kadrosu canlara düş olmanın ekşimsi sevincini yaşadı

14:06 - Yaşam

Enkaz altından yakındaki sayrılarevi mensubu yardımıyla kurtuldu

13:06 - Yaşam

Nimet öğretmen fahri geldiği Kahramanmaraş'ta depremzedelerin yardımına koşuyor

12:06 - Yaşam

AFAD'ın kadın kahramanları, önce görevlerinde enkaz altındakilere soluk oldu

11:05 - Yaşam

Günün Manşetleri

Netanyahu, acemi başbakanlığı devrinde İsrail'i "çalkantılı birlikte sürece" sürükledi

13:06 - Dünya

Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi sayaç 15.00'e derece görev vermeyecek

12:06 - Gündem

Ukrayna: Rusya, geceleyin 7 bölgenin enerji altyapısına saldırılar düzenledi

11:05 - Dünya

Samsun açıklarında 3,8’lik deprem

10:05 - Gündem

Pakistan'dan Türkiye'ye 8 bin 200 kışlık çadır haiz ikinci gemi yola çıktı

09:06 - Dünya