Balkanların kış turizm rotası Bosna Hersek, Türk turistleri bekliyor

Balkanlarda kış turizm sezonunu önceki açan yerlerden olan, paha açısından cazip, 1984 Kış Olimpiyat Oyunları'na da ev sahipliği işleyen Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna, kış sporlarını dost Türk turistleri bekliyor.

Dünya - 2 yıl önce

Saraybosna

Balkanlarda Slovenya, Hırvatistan, Karadağ ve Sırbistan'ın komşusu Bosna Hersek, pozisyonu ve akla yatkın fiyatlarıyla kış turizminin ehemmiyetli merkezleri ortada arazi alıyor. Türkiye kamuoyunda Başçarşı ve Türk mutfağına DOĞRU yemekleriyle aşina başşehir Saraybosna, kış turizmi ile de inhisar etmek istiyor.

Ülkede 1984 senesinde planlı Kış Olimpiyat Oyunları düşüncesince meydana getirilen tesisler, modernize edilerek turistlerin kullanımına sunuluyor.

Bölge, bünye yöresinde meydana getirilen dünkü otel ve konaklama alanları, yekûn uzunluğu 40 kilometreyi bulan ski pistleri ve akla yatkın maliyetiyle bitişik ülkelerden kayakseverlerin beğenisini çekiyor.

İstanbul'dan kestirmece 1,5 saatlik uçuşla ulaşılabilen Saraybosna, kış turizmini muhip Türklerin beğenisini hâlâ birlikte tomar çekmeyi hedefliyor.

1984 Kış Olimpiyatları'nın ev sahibi

Saraybosna Kantonu'ndaki tesisler, 1984 senesinde planlı Kış Olimpiyat Oyunları'na ev sahipliği yaptı.

Bjelasnica, İgman ve Trebevic dağlarındaki tesisler, oyunlardan sonradan kış turizmi düşüncesince değerlendiriliyor. Yenilenen ve geliştirilen tesisler, Avrupa'nın nice yerinden mevrut turistlere sevinçli birlikte dinlence olanağı sunuyor.

Yarış kızağı pisti ayağa kaldırılacak

1984 Saraybosna Kış Olimpiyatları esnasında makbul konkur kızağı pisti, 1992'de süregelen harp zımnında ruhsuz halde kaldı.

Trebevic Dağı'ndaki dünyanın en sarp ve en hızlısı şekilde aşina pist, bugünlerde grafiti karşıcı çoluk çocuk ve huy yürüyüşü yapanların nazarıitibar odağı durumunda.

Hem karayolu bununla beraber Saraybosna'nın merkezindeki teleferik ile kolay erişilen pistin, baştan işler bir hale getirilerek turizmin hizmetine sunulması düşüncesince icraat gerçekleştiriliyor.

Savaşın izleri

Saraybosna, 1992 ile 1995 ortada yaşanmış bulunan ve şişman birlikte Boşnak soykırımına oyunluk bulunan savaşın izlerini taşıyor.

Başkentin merkezinde ve yöresinde nice binada mermi izleri, biçimsiz hatıraları enerjik destekleme namına hala korunuyor. Şehrin sokaklarında yoğun pıtrak bombalamalar zımnında yaşamını kaybedenlerin unutulmaması namına koku izlerinin resmedildiği "Bosna Gülleri" arazi alıyor.

Savaş esnasında şehre yiyecek, tıbbi gereç ve ruba girişinin sağlandığı "Bosna Umut Tüneli", zamanın güç şartlarını gözler önüne seriyor.

Hem kent merkezindeki bununla beraber dağlardaki şehitlikler de Müslümanların mücadelesini yansıtıyor.

İzzetbegoviç'in kabri ve Kovaçi Şehitliği

Saraybosna'ya revan turistler, Bosna Hersek'in geçmiş Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç'in kabrinin de bulunmuş olduğu Kovaçi Şehitliği'ni görüşme ediyor.

Hayatı süresince Müslüman Boşnakların dini ve ulusal bilincini uyarmak düşüncesince harp fail ve hakim kişiliğiyle de maruf İzzetbegoviç, peşinde "Doğu ve Batı Arasında İslam", "İslam Deklarasyonu", "Özgürlüğe Kaçışım", "Tarihe Tanıklığım" ve "Köle Olmayacağız" kabilinden asar bıraktı.

Müslüman Boşnakların ülkedeki gayrı halklarla denk sayılması düşüncesince cahillik yıllarından itibaren harp fail İzzetbegoviç, Sırp ve Hırvatların Bosna Hersek'i aralarında pazarlık etmek bu şeklinde 1990'larda başlatmış olduğu saldırılarda da ülkesinin bağımsızlığını korumayı başardı.

Tanıdık lezzetler nazarıitibar görüyor

1500'lü seneler öncesinde temelleri atılmış Saraybosna, kestirmece 400 sene Osmanlı hakimiyetinde kaldı.

II. Bayezid'in kızı Selçuk Sultan'ın oğlu bulunan Gazi Hüsrev'in tuğgeneral bayı şekilde atanmasının peşi sıra 1400'lü yılların böylece temelleri atılmış Saraybosna, çelimsiz müddette Avrupa'nın ehemmiyetli tecim merkezlerinden birisi oldu.

Osmanlı hakimiyetinde kestirmece 400 sene küsurat Saraybosna, mutfağında cevapi (köfte), Boşnak böreği, Boşnak kahvesi ve tatlılarıyla Türk damak tadına seslenme ediyor. Başçarşı'daki el sanatları kısmı de Türk kültüründen izler taşıyor.

Köylerde börek keyfi

Saraybosna'nın köyleri, turistler düşüncesince konaklama ve Boşnak böreği tadı sunuyor.

Başkentin yöresinde ekincilik ve hayvancılıkla geçimini sağlayıcı köylüler, sağlık kalemlerine turizmi de ekliyor.

Evlerini türlü acenteler ve genel ağ siteleri üstünden konaklamaya açan köylüler, başkaca anadan görme yöntemlerle odun sobalarında pişirilen börekleri turistlere sunuyor.

İsteğe mucibince kaymaklı yahut kaymaksız şekilde da servis edilen Boşnak böreği, hamurun kağıt kıvamına gelene derece açılması ve yufkanın kenarlarına yerleştirilen gereç ile tirbuşon durumuna getirilerek tepsilere yerleştirilmesinin peşi sıra odun ateşinde pişiriliyor.

Musinovic: Türkiye'den mevrut gezgin sayılarında artım görüyoruz

Bjelasnica ve İgman Dağları Kayak Merkezleri Müdürü Adis Musinovic, Türk gazetecilerin alanı ziyareti sonrası meydana getirdiği açıklamada, "Son 4-5 yılda ilkin açıklık dinlence eskiden Türkiye'den mevrut gezgin sayılarında artım görüyoruz. Burada birlikte dü projede etkin Türk şirketleri de beli ve onların tavsiyeleri üstüne de Türkiye'den gelenleri gördük." niteleyerek konuştu.

"Fiyatlar noktasında bölgenin en akla yatkın ski merkeziyiz." diyen Musinovic, "Balkanlarda sezonu açan geçmiş ski merkezi olduk. Kayak pistlerine giderken makbul muvasala araçlarına binebilmek düşüncesince tahsil edilen kartpostal bulunan 'ski pass' tutarı 18 ekü ve dört başı mamur ski ekibi 10 avroya kiralanabiliyor." bilgisini verdi.

Bjelasnica Kayak Merkezi'nin 1984 Olimpiyatları düşüncesince mücehhez birlikte spor merkezi bulunduğunu tamlayan Musinovic, "Buradaki ski pistlerimiz hâlâ aşırı meraklı yarışmalar düşüncesince mücehhez pistlerdir. Toplamda bu ski merkezinde 40 kilometrelik pistimiz mevcuttur. Son uygulayım bilimi ile imal edilmiş teleferiklerimiz var, başkaca burada kar istihsal noktasında sonuç teknolojileri kullanıyoruz. Bu sebeple kış ski sezonumuz az buçuk hâlâ derinlemesine sürüyor." ifadelerini kullandı.

Musinovic, "Bjelasnica ve İgman ski merkezlerinin en ehemmiyetli özelliklerinden biri, kent merkezine gayrisıhhi saat, havalimanına 20 çağ uzaklıkta olmaları. Şu anda 1200 m. rakımda bulunuyoruz. Kayak merkezinin giriş noktasıdır. Bjelasnica'nın zirvesine derece teleferiklerimiz çıkıyor. Zirvenin rakımı da 1900 metredir." değerlendirmesinde bulundu.

Bjelasnica Kayak Merkezi'nin çevresinde aşırı ehemmiyetli konutlar mensur edildiğini kaydeden Musinovic, "Bu sebeple hoppadak kış değil yaz turizmi de burada yaygındır. Bjelasnica, Avrupa'nın en ehemmiyetli ski merkezlerinden biridir. " biçiminde konuştu.

Kış aylarında hâlâ aşırı bitişik ülkelerden turistlerin geldiğini anlatım fail Musinovic, yazları ise Orta Doğu'dan aşırı gezgin geldiğini belirtti.

Visit Sarajevo Turizm ve Yenilikçi Proje Geliştirme Kıdemli Danışmanı Faruk Caluk ise "Destinasyon şekilde emin yolculuk lisansına sahibiz ve pandemi kurallarına uyuyoruz." niteleyerek konuştu.

Türkiye ve Bosna Hersek vatandaşları ortada koparılamaz bağlar bulunduğunu dile getiren Caluk, dü dünya arasındaki turizm bağlarını da pekitmek istediklerini kaydetti.

Haftanın Öne Çıkanları

Yeni yılı ‘optimal beslenmeyle sağlıklı karşılayın’ önerisi

2021-12-30 09:52 - Yaşam

Demokrat Parti'nin eğitimde reformlara imza atan ismi: Tevfik İleri

2021-12-30 11:14 - Politika

En güvenilir yatırım toprak

2021-12-29 13:43 - Ekonomi

Bakan Karaismailoğlu: Kanal İstanbul Projesi, 2022 yılında en önemli gündemlerimizden biri olacak

2021-12-30 23:43 - Ekonomi

Pakistan'dan Malezya ve Türkiye ile iletişim araçları iş birliğinin geliştirilmesi vurgusu

2021-12-30 12:04 - Dünya

Milli Piyango 2022 Yılbaşı Çekilişi neticeleri ve sıralı tam liste| MPİ 2022 Amorti rakamları

2021-12-30 12:58 - Gündem

‘Kesişme; İyi Ki Varsın Eren’ filminin fragmanı Trabzon Kale surlarına yansıtıldı

2022-01-01 20:07 - Gündem

Balkanların kış turizm rotası Bosna Hersek, Türk turistleri bekliyor

2022-01-04 14:34 - Dünya

Arabuluculukla 2021 yılında 1 milyon 107 bin kişi el sıkıştı

2022-01-04 09:58 - Gündem

2021'de en aşkın ihracatı otomotiv endüstrisi gerçekleştirdi

2022-01-03 14:29 - Ekonomi

İlgili Haberler

Netanyahu, acemi başbakanlığı devrinde İsrail'i "çalkantılı birlikte sürece" sürükledi

13:06 - Dünya

Ukrayna: Rusya, geceleyin 7 bölgenin enerji altyapısına saldırılar düzenledi

11:05 - Dünya

Pakistan'dan Türkiye'ye 8 bin 200 kışlık çadır haiz ikinci gemi yola çıktı

09:06 - Dünya

Pentagon'un, ABD'nin mümkün Rus savaş suçu kanıtlarını Lahey'e iletmesini engellediği

06:06 - Dünya

ABD, Karadeniz Tahıl Koridoru Girişimi'nin süresinin uzatılmasını destekliyor

04:05 - Dünya

Günün Manşetleri

Netanyahu, acemi başbakanlığı devrinde İsrail'i "çalkantılı birlikte sürece" sürükledi

13:06 - Dünya

Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi sayaç 15.00'e derece görev vermeyecek

12:06 - Gündem

Ukrayna: Rusya, geceleyin 7 bölgenin enerji altyapısına saldırılar düzenledi

11:05 - Dünya

Samsun açıklarında 3,8’lik deprem

10:05 - Gündem

Pakistan'dan Türkiye'ye 8 bin 200 kışlık çadır haiz ikinci gemi yola çıktı

09:06 - Dünya