Teknoloji

Zeytin çekirdeğinden Türk kahvesi üretildi

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazım Şekeroğlu, Türk kahvaltı ve aşındırmak kültüründe ehemmiyetli yere eş zeytinin çekirdeğinden nebati ve kafeinsiz kahve üretti.

Zeytin çekirdeğinden Türk kahvesi üretildi
23-04-2022 12:24
Gaziantep

GAÜN Fitoterapi ve Tıbbi-Aromatik Bitkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü de bulunan Prof. Dr. Şekeroğlu, nebati kahve ve bitkilerin arka dönüşümü üstüne yürüttüğü araştırı kapsamında günce hayatta bolca tüketilen zeytin üstüne emek vermek başlattı.

Bu çerçevede laboratuvar ve bilimsel niteliği bulunan araştırmaların peşi esna zeytin çekirdeğinin hem arka dönüşümünü getirmek hem de barındırdığı nebati minarelerin tüketilmesi düşüncesince kahve üreten Şekeroğlu, AA muhabirine, mukaddes kitaplarda sabık zeytinin doğduğu, dünyaya dağıldığı birlikte coğrafyada yaşadıklarını söyledi.

Zeytinin halis muhlis kısımlarının kullanıldığını ancak çekirdeğinin çöpe atılması yahut yakılmasından yola çıkarak emek vermek yürüttüklerini tabir fail Şekeroğlu, "Son senelerde zeytin yağının birlikte yaprağı, çiçeğinin nice şifalı yönleri ortaya çıkıyor. Zeytin esasta çekirdeği içinde tohumunu barındıran ve tohumda fitokimyasal bulunduran iyice ehemmiyetli üründür. Zeytin çekirdeği 'yutulsun mu, yutulmasın mı?' tartışması sürerken, kişilerin hizmetine arz etmek düşüncesince kahve tecrübe edelim niteleyerek yola çıktık." dedi.

"Zeytin çekirdeği ayrımsız sürede kafeinsiz kahvedir"

Şekeroğlu, çekirdeklerini halis muhlis adına zeytinden ayırıp muhtelif işlemlerden geçirdikten sonraları kavurarak Türk kahvesi biçiminde öğüttüklerini dile getirdi.

Zeytin çekirdeğinin şifalı bulunmasına karşın iyice biberli keyfi olduğuna ayraç fail Şekeroğlu, şunları kaydetti:

"Bu acılığı müzakere görevlisi maddelerle melengiç ve tarçın üzere muhtemelen ürünlerden katarak ortadan kaldırdık. Yüzde 70 zeytin çekirdeğinden oluşan, hem mıhlı hem de damak tadına seslenme fail kahve üretmiş olduk. Zeytin çekirdeği ayrımsız sürede kafeinsiz kahvedir. Kafeine hassas kişiler, alışılagelen Türk kahvesini ve başka kahveleri tüketemiyor. Kahve birlikte kültürdür. Menengiç kahvesine birlikte karındaş geliyor. Gaziantep'e gelenler bundan sonraları zeytin çekirdeği kahvesini de isteyecektir."

Zeytin çekirdeği kahvesinin laboratuvar çalışmalarını yürüttüklerini dile getiren Şekeroğlu, "Daha sonraları göze kültürleri, efsanevi deneyleri ve safha çalışmalarına akıllıcasına çalışmalarımız bitmeme ediyor. Besin değerlerini ortaya koyuyoruz ve ilkin gastrit, reflü, ülser, bumbar rahatsızlıklarının tedavisinde zeytin çekirdeğinin kahvesinin iyice tesirinin olacağını düşünüyoruz. Bu detayları GAÜN hastanesiyle yapacağımız çalışmalarla ortaya koymuş olacağız." laflarına toprak verdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?