Gündem

Van Gölü Havzası'ndaki kültürel zenginlikler Olgunlaşma Enstitüsü ile gün yüzüne çıkıyor

Milli Eğitim Bakanlığı yaşam Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü içerisinde Van'da kurulan 'Olgunlaşma Enstitüsü', şehrin zamanı ve kültürel güzelliklerini gün yüzüne çıkarıyor.

Van Gölü Havzası'ndaki kültürel zenginlikler Olgunlaşma Enstitüsü ile gün yüzüne çıkıyor
13-01-2023 10:10

İpekyolu ilçesinde 2019 senesinde faaliyete süregelen Van Olgunlaşma Enstitüsünde, Van ilkin edinmek kabilinden Hakkari ve Bitlis'in zamanı ve kültürel zenginlikleri gün yüzüne çıkarılıyor. Konuyla ilişik İHA muhabirine açıklamada mevcut Van Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Neşe Evliyaoğlu; amaçlarının anadan görme el sanatlarını, bölgenin tarihini ve kültürel zenginliklerini ortaya çıkarıp bunu yaygınlaştırmak ve bilhassa enstitü ve kurslar tarafından sürdürülebilirliğini iletmek bulunduğunu anlatım ederek, "Burada 50 eli uz belletmen görev veriyor. Bizler Van, Hakkari ve Bitlis'teki zamanı ve kültürel zenginlikleri, anadan görme sanatlardaki değişik emekleri gün yüzüne çıkarıp, bunları insanlarla buluşturmayı hedefliyoruz. Özellikle nakış, el sanatları, halı-kilim, moda tasarım, savat şart ve meşrubat sahalarında icraat yapmaktayız. Öncelikle Ar-Ge birimimizde plan yapılır ve plan çerçevesinde buradaki öğretmenlerimiz bunları ürünlere döküyorlar. 11 maaş ortak çalışmanın kararında da işporta veya giyim gösterisi ile ürünlerimizi halkla buluşturacağız. Yani geçmişteki eksiksiz zenginliklerimizi geleceğe taşımayı hedefliyoruz. Van zamanı ve Van Gölü Havzası'ndaki hem zamanı hem kültürel mirası acemi kuşakları aktarma etmek bizim sonuncu amacımız" dedi.

Enstitüde arazi meydan eli uz öğreticiler ise hakeza ortak projede arazi almanın mutluluğunu yaşadıklarını anlatım etti.

Atilla İdiz

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?