Gündem

Uludağ Alanı Hakkında Kanun Teklifi TBMM Genel Kurulunda

Uludağ'ın korunması, geliştirilmesi, tanıtılması ve değişik kurumlara ilgilendiren planlama yetkilerinin Uludağ Alan Başkanlığında toplanmasını öngören Uludağ Alanı Hakkında Kanun Teklifi'nin evvel 5 maddesi ikrar edildi.

Uludağ Alanı Hakkında Kanun Teklifi TBMM Genel Kurulunda
18-01-2023 02:05
TBMM

Teklifle saf ve gezinsel değerler açısından iri ciddiyete erbap Uludağ Alanı'nın, saf sit alanları ve öteki mahfuz alanlar ile beraberce mahal bilimsel ve dirim bilimsel varlıklar, su ve benzeşim eşme değerlerinin korunması, yaşatılması, geliştirilmesi, tanıtılması, planlanması, yönetilmesi ve denetlenmesi ile bölgede düzenlenen faaliyetlere bağlı mevzular düzenleniyor.

Kabul edilen maddelere göre, Uludağ Alanı'na kontrollü girişi ve alanın güvenliğinin sağlanması esasi olacak. Ulaşım, antre kontrolü, meydan güvenliğinin sağlanması, parklarına ve ziyaretçi merkezlerinde ödenecek ücretler ile Uludağ'dan intifa koşullarına müteveccih kökler ve esaslar, Uludağ Alan Başkanlığınca belirlenecek.

Uludağ Alanı'nda korunması müstelzim emlak ekin ve doğa varlıklarına bağlı yapılacak herhangi bir çeşit plan, proje, uygulama, iş ve işlemler, Uludağ Alan Komisyonu kararları gereğince yürütülecek.

Uludağ Alanı'nda yapılacak uygulamalar; muteber planlar, intikal devri siper esasları, istimal koşulları Uludağ Alan Komisyonu kararlarına bakarak yürütülecek. Uludağ Alanı'nda herhangi bir muhtelif karşıt uygulamanın giderilmesini sağlamak, karşıt uygulamaya bap kuruluş ve tesisleri indirmek yahut yıktırmak Uludağ Alan Başkanlığının yetkisinde olacak.

Uludağ Alanı'nda kömür ve fuel oil depoları, uran ve benzeşim tesisler kurulamayacak. Ancak bu kanunun yürürlüğe girmiş olduğu tarihten ilkin Maden Kanunu hükümlerince pres ruhsatı almış alanlarda, Alan Komisyonunca belirlenecek kriterlere uyulması kaydıyla müktesep hukuk korunarak ameliyat sürdürülebilecek. Bunun haricinde madencilik faaliyetleri yapılamayacak, bütünleşmiş tesislere arsa verilemeyecek.

Uludağ Alanı'ndaki amme hizmetlerinde beğenilen çatı ve tesisler, amme konutları ile Tarım ve Orman Bakanlığınca meydana getirilen yahut yaptırılan topu topu kuruluş ve tesisler dışındaki Hazinenin hususi mülkiyetinde yahut devletin egemenlik ve tasarrufu altında mevcut taşınmazlar, orman sevgili bölgeler ile hâlâ ilkin Milli Parklar Kanunu mucibince belirleme ve duyuru edilen yerler, arzu etmesi şeklinde Uludağ Alan Başkanlığına tahsis edilecek. Genel manşet kuvvetlerine tahsisli yahut bunların kullanımında bulunan yurt üzerine bu egemenlik uygulanmayacak.

Uludağ Alanı'nda mevcut Hazine ile amme kasıntı ve kurumlarının hususi mülkiyetindeki taşınmazların satışı, trampası, kiraya verilmesi, işletilmesi, işlettirilmesi, ön müsaade verilmesi ve üzerlerinde dayanma hakkı kurulması, devletin egemenlik ve tasarrufu altındaki yerlerin kiraya verilmesi, işletilmesi, işlettirilmesi, ön müsaade ve istimal izni verilmesi kabil işlemler Uludağ Alan Başkanlığının akla yatkın görüşü alınarak yapılacak. Ancak bu taşınmazlardan gezim gayeli kullanılmasında kazanım görülenlerin tahsisi, kamulaştırılması, kiralanması, işletilmesi, işlettirilmesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı mezun olacak.

Uludağ Alanı'nda zilyetlik, bayındırlık yahut diriltme eliyle arsa kazanılamayacak.

Özel âşık itfa planı

Uludağ Alanı'ndaki yabanıl ağaçlık yerlerin bakımı ve korunması ile yangın, dert ve zararlılarla mücadelede Tarım ve Orman Bakanlığınca dayanak noktası ve ortaklık sağlanacak. Uludağ Alanı düşüncesince hususi âşık itfa planı yapılacak ve uygulanacak.

Uludağ Alanı'nda gerçekleştirilecek gezim gayeli sportif ameliyat ile bölgeye bağlı işletmecilik faaliyetlerini yapma, yaptırma, müsaade ita ve denetim yetkisi Uludağ Alan Başkanlığında olacak.

Planların gerektirdiği herhangi bir muhtelif işlev ve ameliyat ile koruma, yönetim, işletme, tanıtım, sportif, durma ve istirahat hizmetleri düşüncesince lüzumlu herhangi bir muhtelif enfrastrüktür ve öteki tesislerin yapılmasında, yaptırılmasında ve işletilmesinde, işlettirilmesinde ve bu işlemlerin alakadar şehremaneti başkanlıkları ile koordineli halde yürütülmesinde Uludağ Alan Başkanlığı mezun kılınacak.

Uludağ Alanı sınırlarında küsurat yerlerdeki adalet ve hukuksal insanlara ilgilendiren emlak mallar ile herhangi bir muhtelif tesisler, musaddak infaz bayındırlık planına bakarak hazırlanacak planların gerçekleşmesi düşüncesince Uludağ Alan Başkanlığınca kamulaştırılabilecek.

Uludağ Alanı'nda herhangi bir çeşit ve ölçekte planların hazırlanması, yenilenmesi ve değiştirilmesi işlemleri Uludağ Alan Başkanlığınca yürütülecek. Bu planlar, Uludağ Alan Komisyonu'nun akla yatkın görüşü, Kültür ve Turizm Bakanı'nın oluru gereğince Uludağ Alan Başkanlığınca yapılacak ikrar ondan sonra yürürlüğe girecek.

Düzenlemenin yürürlüğe girmesinden sonraları alakadar öteki idarelerce toy tasar onaylanamayacak.

Teklifin evvel 5 maddesinin bildirme edilmesi sonraları TBMM Başkanvekili Celal Adan, tahsil edilen değişmeyen gereği emek vermek süresinin tamamlandığını belirterek, birleşimi, sayaç 14.00'te dürülmek neredeyse kapattı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?