Dünya

Ukrayna'nın Harkiv şehrinde halk, savaşın gölgesinde yaşama tutunmaya çalışıyor

Rusya ile yaşanmış olan muharebede en baş döndürücü etkilenen sahaların başlangıcında mevrut Ukrayna'nın Harkiv şehrinde savaşa karşın eskisi denli olmasa da yaşamın normal akışı bitmeme ediyor.

Ukrayna'nın Harkiv şehrinde halk, savaşın gölgesinde yaşama tutunmaya çalışıyor
05-09-2022 12:05
HARKİV

Savaş evveliyat tahminî 2 milyon nüfusa eş bulunan ve hükûmet merkezi Kiev'in peşi sıra Ukrayna'nın en iri ikinci şehri konumundaki Harkiv, Rusya sınırına tahminî 45 kilometre mesafede toprak alıyor.

Savaşın başladığı 24 Şubat'ta Harkiv ve çevresi, Rus ve Ukrayna güçleri ortada hummalı çatışmalara oyunluk oldu.

Bugün bakımından çatışmalar kentin haricinde sınıra andıran alanlarda yoğunlaşırken, Harkiv akıbet günlerde elden çabucak gelişigüzel tün Rus roket yahut roketlerinin maksadı oluyor.

Şehir merkezinde baş döndürücü sayıda yapının Rus güçlerince roket ve roketle vurulmuş olduğu Harkiv'de savaş, öbür şehirlere uyarınca hâlâ ortak tomar hissediliyor.

Ülkenin doğusunda toprak düzlük Harkiv'de yevmiye hayat, savaş evveliyat denli olmasa da bitmeme ediyor. Şehrin nüfusunun ½ si savaş zımnında Harkiv'den ayrılsa da 1 milyona andıran insanoğlu şehirde yaşamını sürdürüyor.

Halkın gereksinimlerini karşıladığı bölge pazarları açık, site içi şişko taşımada makbul elektrikli otobüslerin ortak bölümü çalışıyor. Harkiv site merkezinde çabukluk az olsa da köşe mahallelerde avlu az buçuk hâlâ normale dönmüş durumda.

Şehirde savaş sayesinde kimi dükkanlar mestur olsa da dükkanların bir çok aşırı belirgin ve müşterilerine fariza veriyor.

Savaşa karşın site merkezinde belirgin bulunan dükkanlardan birisi de Türkiye'den gelmiş şekilde tahminî 5 sene ilkin Harkiv'e yerleşen Erçin ve Selçuk Özçelik kardeşlere ait.

Özçelik kardeşler, tahminî 5 sene ilkin açtıkları kafeyi savaşın başlamasının peşi sıra durdurmak mecburiyetinde kalsa da tahminî 5 ay sonradan Harkiv'e dönüp baştan dükkanlarını açtı.

"Bomba sesleri bitsin de uyuyalım niteleyerek bekliyoruz"

AA muhabirine mütekellim Erçin Özçelik, 24 Şubat'tan ilkin Ukrayna'da savaş beklentisinin olmadığını belirterek, "Savaş çıkınca gelişigüzel bilinçlilik çabucak elverişsiz DOĞRU oldu. Savaş çıktığında ego burada değildim. Kardeşim de savaşın başlamasından 4-5 devir sonradan Türkiye'ye döndü." dedi.

Bulundukları caddenin karşısında toprak düzlük ortak binayı gaye düzlük hücum zımnında dükkanlarında ciddi hasar oluştuğunu ve bitirdikleri tadilatın peşi sıra baştan fariza vermeye başladıklarını anlatım fail Özçelik, şunları söyledi:

"Türkiye'de ortak iki ay kaldık ve ne yapsak niteleyerek düşündük. Yapacak ortak bilinçlilik yok. Sonuçta işimiz burada, avlu bitmeme ediyor. Bismillah dedik ve buraya geldik fakat bu denli beklemiyordum. Aşağı fevk gelişigüzel devir bomba, gelişigüzel devir savaş. Sonuç bakımından dükkanımıza geliyoruz, ne devir nasıl sonuçlanacağını bilmiyoruz fakat iş de insanoğlu yaşamının bölümsel namına yarısı. Geliyoruz, açıyoruz, akşam ezanı olunca eve gidiyoruz. Gece 11 üzere sirenler çalıyor, bomba sesleri bitsin de uyuyalım niteleyerek bekliyoruz. Bazen tün patlama sesinden uyanıyoruz, kimi birtakım yakına düşüyor."

Son yıllarda Harkiv site merkezine baş döndürücü sayıda bombanın düştüğünü dile getiren Özçelik, saldırılar sürse de dükkanlarını açmaya bitmeme etmeyi düşündüklerini kaydetti.

Savaş zımnında baş döndürücü sayıda ferdin Harkiv'i bırakma etmesiyle şehirde nüfusun azaldığını, bunun da işlerinde eskiye kıyasla düşüşe hastalık bulunduğunu dile getiren Özçelik, muharebenin ortak an ilkin bitmesini beklenti ettiklerini laflarına ekledi.

Saltivka Mahallesi savaşın hummalı izlerini taşıyor

Savaşın evvel haftalarında Rus güçlerinin gaye almış olduğu Harkiv'e ilişkin Saltivka Mahallesi ise bugün hala savaşın hummalı izlerini taşıyor.

Birçok apartmanda saldırılar zımnında ciddi hasar oluşurken mahalledeki yadımlama saldırıların boyutunu gözler önüne seriyor.

Saltivka'da baş döndürücü sayıda ev, hem oluşan hasar bununla beraber sakinlerinin boşaltma edilmesi zımnında yersiz durumda. Çoğunluğu yaşlılardan oluşan azıcık insanoğlu ise mahallede yaşamaya bitmeme ediyor.

Ukraynalı gönüllüler, bu mahallede kalmaya bitmeme edenlere gelişigüzel devir hamam kemirmek dağıtıyor.



SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?