Dünya

Ukrayna'da Rus saldırısında evsiz artan Nadya, eşiyle yandaki apartmanın bodrumuna sığındı

Ukrayna'nın Donetsk bölgesindeki Çasov Yar şehrine güzeşte hafta Rus güçlerince planlı roket saldırıları kararı evi kullanılamaz duruma mevrut 52 yaşındaki Nadya, komşusunun kendilerine ayarladığı bodrum katında yaralı eşine kısıtlanmış imkanlarla bakıyor.

Ukrayna'da Rus saldırısında evsiz artan Nadya, eşiyle yandaki apartmanın bodrumuna sığındı
18-07-2022 13:05
Donetsk

Şehrin güneyindeki "Pivdeniy" yerleşimine Rus güçlerince 9 Temmuz gecesi planlı saldırıda hasara uğrayan konutlarda durma edenlerden birileri emniyetli bölgelere taşınırken, gidecek noktayı olmayanlar apartmanların bodrum katlarına sığınıyor.

Onlarca ferdin yaşamını kaybetmesine sebep bulunan bahis konusu saldırıda enkaza dönen bölgedeki konutlarda canlı kimi aileler, bundan sonradan defolmak kıl payı bulunan evlerinden kurtardıkları eşyalarını toplayıp konutların depolarına taşıdı.

Evi yaşanmaz duruma geldiği düşüncesince eşiyle bodrum katında kalıyor

Rusya'nın düzenlemiş olduğu roket saldırıları kararı gerçek dokunca gören evinden ayrılarak eşiyle dirlik apartmanın bodrum katına sığınan, düzenlilik dolayısıyla soyadını belirtmeyen Nadya, saldırı gecesi yaşadıklarını AA muhabirine anlattı.

Saldırının yaşandığı güneş 21.00 sularında evvel füzenin yaşadıkları konutun yakınındaki öbür apartmana zedelenmek ettiğini tamlayan Nadya, "10 bugün sonradan ikinci roket bizim yaşadığımız konutunun çatısına zedelenmek etti." dedi.

Apartmanın birlikte numara katında yaşadıkları düşüncesince yaşamda kalabildiklerini kail Nadya, "İlk saldırının arkası sıra eşimle, habbe tuvaletine sığındık. İkinci saldırı olduğunda ise duvardaki vakit ve öbür eşyalar bölgelere düştü. Eşimle kanlar zarfında kalmıştık. Etrafa fırlayan eşyalardan ötürü eşim kökeninden yaralandı. Biz sığınağa inmeye çalıştık zorla yetişemedik." ifadelerini kullandı.

İkinci füzenin yaşadıkları konuta zedelenmek etmesinin arkası sıra evden çıkmayı başardıklarını ve hâlâ emniyetli yere koşmaya başladıklarını özetleyen Nadya, şunları kaydetti:

"Bu defa 3. roket gine o evvel yaralanan apartmana zedelenmek etti ve tığ patlama dolayısıyla beniz üstü yere düştük. Saldırı dolayısıyla çevredeki konutlardan fırlayan tuğlalar da üzerimize geldi. Böylece 3. roket saldırısına da dışarıda yakalandık. Eşimin kökeninden kanlar akıyordu. Eşim başkaca ayaklarından ve göğüsten de çarpış aldı. İlk katkısı ego yaptım."

Yaralı eşinin askerler kabilinden hastaneye götürüldüğünü kail Nadya, "Eşimin birlikte ne telefonu ne de parası vardı. Sonra tarafındaki askerlerden birine telefon ettirerek bana nerede bulunduğunu bildirdi." sanarak konuştu.

Eşinin endamsız müddet ilkin hastaneden taburcu edildiğini ve bundan sonradan ona kişi olanaklarıyla baktığını aktaran Nadya, "Çok iri başlangıç ağrıları var. Sürekli başı dönüyor. İlaç alarak genel anlamda uyuyor." dedi.

"Gidecek tek yerimiz yok"

Patlama dolayısıyla evlerinin ajur ve kapılarının yıkıldığını, apartmanın genelinin ise yaşanmaz duruma geldiğini dile getiren Nadya, devrisi güneş gine eve girdiğini zorla fenomen durumunda etkin şehremaneti yetkililerinin, gerçek dokunca gören binada bundan sonradan şahısların yaşamasına müsaade vermediğini aktardı.

Saldırı kararı konutun sırtçı sisteminin ağırbaşlı hasara uğradığını tamlayan Nadya, "Apartman o denli çirkin halde ki gelişigüzel geceleyin alana müteveccih saldırılar yapıldığında hasar hâlâ da artıyor. Her patlama sesi kararı birlikte obje düşüyor." sanarak konuştu.

Yaşadıkları habbe karşısındaki, saldırı kararı minimum hasar meydan apartmanda birlikte komşusunun kendilerine bodrum katını ayarladığını ve eşiyle bundan sonradan burada kaldıklarını kaydeden Nadya, evde berk küsurat eşyalarını da buraya taşıdıklarını söyledi.

Eşiyle bu semtte 1982'den buyana yaşadıklarını, evlerinde en akıbet değişiklikler ve tamir çalışmalarını bu yıl, savaş başlamadan ilkin yaptıklarını fakat şimdilik duracak bölgeleri olmadığını dile getiren Nadya, "Gidecek tek yerimiz kalmadı. Her yerde saldırı var." ifadesini kullandı.

Nadya, gönüllülerin kendilerine sağladıkları yardımlarla burada kalmaya bitmeme edeceklerini belirterek, "Gerekirse kışın da burada kalacağız. Başka birlikte seçeneğimiz yok." dedi.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?