Politika

Türkmenistan’dan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a 'Devlet İşbirliği Nişanı'

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhamedov çeşidinden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a “Türkmenistan Devlet İşbirliği Nişanı” arz edildi.

Türkmenistan’dan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a 'Devlet İşbirliği Nişanı'
27-11-2021 18:17

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkmenistan ziyareti kapsamında Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhamedov ile kuma matbuat toplantısı düzenledi. Ata yurdu Türkmenistan'a gelmekten iri bir devlet duyduğunu anlatım fail Erdoğan, Türkmenistan'ın bağımsızlığının 30'uncu sene dönümünü kutlama kartı etti.

Türkiye'nin Türkmenistan'ın bağımsızlığını tanıdığı bulunan önceki bulunduğunu ve hükûmet merkezi Aşkabat'ta önceki büyükelçilik açan yurt bulunduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kardeşlik ilişkilerimiz çerçevesinde Türkmenistan'ı ve başarıyla sürdürdüğü yansızlık statüsünü desteklemeye bitmeme edeceğiz” dedi.

"Ticaret hacmimizi önceki planda 5 bilyon dolara boşaltmak lüzumlu adımları alaşağı etmek dair kararlıyız"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sayın Devlet Başkanı ile gerçekleştirdiğimiz görüşmelerde mızrap kardeşliğine ilgilendiren ilişkilerimizi topu topu boyutlarıyla ele aldık. Ticaret hacmimizi önceki planda 5 bilyon dolara boşaltmak lüzumlu adımları alaşağı etmek dair kararlıyız. Kara ve havayolu taşımacılığının yanında erke alanındaki işbirliğimizi yükseltmek bu şeklinde yapabileceklerimiz kendince düşünüm alışverişinde bulunduk. Tarihi ve kültürel ortaklığa ilgili mühim işbirliğimiz çerçevesinde eğitim, kültür, çaylaklık ve spor kabil beşeri alanlardaki ilişkilerimize acemi bir ivme vermek dair hemfikiriz” dedi.

İmzalanan 9 maddelik kuma deklerasyon ile Türkmenistan'da bulunan ilişkilerin elan da güçlendiğini anlatım fail Erdoğan, “Yarın da Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Zirvesi vesilesiyle başka arkadaş ve karındaş yurt liderleriyle kuruluş çerçevesindeki işbirliğimizi kesinlikle elan da ilerletebiliriz yegâne on paralık konuşma fırsatı bulacağız” dedi.

Erdoğan'a “Devlet İşbirliği Nişanı”

Ortak matbuat toplantısının peşi esna Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhamedov kabilinden Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Türkmenistan Devlet İşbirliği Nişanı sunma edildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan nişan yöneltme töreninde meydana getirdiği konuşmada ise, namına maruz nişandan ötürü değer duyduğunu aktararak, “Bu nişanla şahsıma yayınlanan haz düşüncesince kalben teşekkürname ederim. Bu nişana müstahak görülmem ağababa vatanımız Türkmenistan'a gerçekleştirdiğim resmi ziyareti taçlandırmıştır. Ülkelerimiz arasındaki hukuk ve aykırı muhabbetin acemi bir sembolü şekilde gördüğüm bu nişanla mızrap kardeşliğimiz bir el elan perçinlenmiştir. Bu nişan bana ayrımsız sürede Türkiye-Türkmenistan dayanışmasını elan da ilerilere transfer mesuliyetini yüklemektedir. BU vazifeyi iri coşku ve gururla hesabına getireceğim” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?