Teknoloji

Türkiye'nin otomobili için geri sayım başladı

Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu CEO’su Gürcan Karakaş, “İlk elektrikli SUV aracımız 2022 böylecene istihsal bandından indirilecek. 2023’ün önceki çeyreğinde kurnaz cihazlarımızın lansmanına ve satışına başlarız” dedi. Bu arada, çalışmaların bitmeme etmiş oldu

Türkiye'nin otomobili için geri sayım başladı
27-12-2021 16:14

Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) Gemlik Tesisi’nde, 27 Aralık 2019 tarihinde ‘Yeniliğe Yolculuk’ sloganıyla süregelen Türkiye’nin domestik otomobili periyodunun 2’nci yılı dolayısıyla matbuat toplantısı düzenlendi. Açılışta lokma tatlısı eden CEO Mehmet Gürcan Karakaş, tesisten bataryaya derece nice mevzuda bilgelik verdi. İlk elektrikli SUV aracın, 2022 böylece istihsal bandından indirileceğini kail Karakaş, “2023’ün önceki çeyreğinde zeki cihazlarımızın lansmanına ve satışına başlarız” dedi.

Yerli arabayla toptan boyutta birlikte rekabete hazırlanıldığını tamlayan Mehmet Gürcan Karakaş, “Biz yarının teknolojisinden başlayarak aracımızı geliştirdik. Hibrit teknolojilerde şayet devletimizde olmadan kılıç bunların hepsiyle dayalı tekerlek teker, dünyanın en iyileri kimesne onlarla beraber, teknolojiyi hem anlayacak halde bununla birlikte bizim isteklerimiz doğrultusunda geliştiriyoruz. İsteklerimizi kılıç belirliyoruz. Biz aracımızın üretiminden itibaren modülünü kendimiz yapıyoruz. Modülle bu arada paket oluşturmasını, gerekseme mahsus yazılımları pozitif vasıtaya entegrasyonu bizim tarafımızdan yapılıyor. Sadece paket üretiyor iktisap buyurmak düpedüz 500-600 kilo ağırlığındaki birlikte ürünün elden geri hizmet namına birlikte yerlerden nakliyesini engel iktisap buyurmak neredeyse mamul birlikte olaydır. Ama hızla gelişen teknolojinin bulunduğu hücresine derece girebiliyorsak, yazılımlarını kılıç yapabiliyorsak o devir bu işin teknolojisi de bizdedir demektir. Biz hala yeni evlat teknolojide ısrar ediyoruz. Küresel boyutta rekabete hazırlandığımızın altını çiziyoruz. Bunu ortaya çıkartırken de düşüncesi mülkiyeti ve markası bizlere dayalı birlikte şirketten bahsediyoruz.”

‘AVRUPA’NIN EN TEMİZ TESİSİNİ, GEMLİK’TE İNŞA EDİYORUZ’

TOGG’un Gemlik’teki istihsal tesisi için da bilgelik verici Karakaş, şu halde konuştu:

“Biz burada elden birlikte istihsal merkezi kurmuyoruz. Aynı bina altında biçem tasarımından, Ar-Ge’sinden, prototiplerinden, mühim hile merkezinden ve denetleme parkımızdan başlayarak total birlikte yaklaşımımız var. Bunun altını resmetmek istiyoruz. Bunu yaparken de buranın ne derece temiz, iyi birlikte semt bulunduğunu biliyoruz. Öyle de kalmasını istiyoruz. Bunu şişman birlikte gururla söylüyorum, Avrupa’nın en ak pak tesisini, Gemlik’te düz yazı ediyoruz. Uçucu örgensel bileşenler Avrupa’nın 7’de 1’i, Çin’i baş döndürücü birlikte tomar saydam olmadığından bilmiyoruz lakin bambaşka birlikte yerde henüz temizi yok. Zaten kullanılmamış emisyonlu birlikte taşıt üretiyoruz. Tedarikçilerimiz ve iş ortaklarımızla düşüt karbon emisyonunu önemsiyoruz”

‘AĞAÇ KÖKÜ GİBİ SALKIM SAÇAK YERİN ALTINA İNDİK’

Marmara Bölgesi’nin zelzele bölgesi olduğuna nazarıitibar çekici Karakaş, tesisin zeminini pekiştirmek için 6 ay çalıştıklarını belirterek, “Uzun birlikte müddet yüzeyde birlikte obje görülmedi. ‘TOGG çalışıyor mu?’ soruları gelmişti. Çalışıyorduk lakin kavuşum altında çalışıyorduk. Ülkemiz zelzele bölgesi. Özellikle Marmara Bölgesi’nde ehemmiyetli kırık çizgileri var. Zeminin güçlendirilmesi için kılıç 6 ay kadar, noktayı delerek, 1,5 m. çapında 15-20 m. derinliğinde döşeme ihya kolonu yerleştirdik. Ağaç kökü kabil salkım saçak kavuşum dibine iniyoruz. 44 bin sayı yerleştirdik. Bu eroin sicim çakma yöntemi değil, yeni birlikte teknoloji. Bunun için tercih ettiğimiz çimento, bin 500 metrekare ayak tabanı dalında 50 kıvrık gökdelenlerden 67 sayı düşünebilirsiniz. Şu an zemini pekiştirmek için kullanıldı. Biz öz kayamızı o manada kendimiz yaptık” niteleyerek konuştu.

‘FİKRİ MÜLKİYET BİZİ ÖZGÜR VE BAĞIMSIZ KILAR’

Yerli aracın düşüncesi mülkiyetinin Türkiye’yi engellenmeyen kılacağını kail Karakaş, şu halde bitmeme etti:

“Aracımızla dayalı yüzdelik 51’lik yerlilik lafımız var. Tesisimizde de rastgele ayrışık hizmetimizde, rastgele ayrışık çalışmamızda ülkemizin yetkinliklerini, becerilerini ve madun yapısını maksimize buyurmak neredeyse kullanıyoruz ve çalışıyoruz. Tedarikçiler seçimini tamamladıktan, mühendislik simülasyonları tamamlanmasından sonraları iş ortaklarımızdan mevrut ürünler ile bu arada prototiplerin testlerini hazırlamaya başladık. Bu testlerin bütünü ağız ağıza normlar çerçevesinde, aut dünyada hevesli şirketlerde bu iş nite yapılıyorsa ayrımsız o halde bu testleri tekerlek tekerlek yaşama geçiriyoruz. İstanbul Park’ta Türkiye’de ürettiğimiz prototipimizle 100 kilometreyi 4,8 saniyede yakaladık. Bu bizim verdiğimiz sözlerden birlikte tanesiydi. Özgünlük, yerlilik, millilik. Bir tasarımın veya cihazın düşüncesi mülkiyeti bizimse bu bizi engellenmeyen kılar, ari kılar. Şu derk geliyor; birlikte iş ortağını seçerken, birlikte dizaynı değiştirirken, birisine lisans verirken, birlikte şeyi birlikte yerde üretirken, ürettirirken, hiç kimseye yoklamak müsaade kabul buyurmak durumunda değilsiniz. Bunu siz yapabilirsiniz, zira o mükemmeliyet sizde demek. O sebepten dolayı yüzdelik 100 düşüncesi ve mülkiyetinin bizde olmasını baş döndürücü önemsedik ve bu halde cereyan ediyoruz. Adetsel bazda baktığımızda yüzdelik 75’i Türkiye’de, değerse bazda baktığımızda yüzdelik 51’i Türkiye’de üretiliyor. Henüz devletimizde olmadığından ithal buyurmak durumunda kaldığımız teknolojileri adım adım ehemmiyet ve gerekseme derecesine göre, toptan rekabete kâr sağlayacak halde planlıyoruz ve yaşama geçireceğiz.”

‘ŞARJ ALT YAPISI İÇİN ŞİRKET KURDUK’

Karakaş, yeni birlikte firmanın de müjdesini verdi. Yerli otomobil TOGG’un dolum istasyonuna arkalamak için ortaklık kurduklarını kail Karakaş, “Yeterince aceleci birlikte halde hücresini, bataryasını, teknolojisini kendisi geliştiremeyen, sahibi olamayan kuruluşların ağır birlikte problemi olacak. Avrupa yeteri kadar aceleci birlikte halde göze üretimi artıramazsa, birlikte kenara yazın, bugün yonga krizi bulunduğu kabil göze krizi de olacak. Biz de en sonuç hile kurulumuzla bu arada oturduk, yükleme madun yapısında bizim de katkımız olması icap ettiğini düşündük ve o manada da TOGG Akıllı ve Hızlı Şarj Çözümleri A.Ş. anlı şanlı birlikte ortaklık kurarak hazırlıklarımıza başladık. Bu yeni birlikte bilgi. Nihayetinde bizim araçlarımızın piyasaya lansmanında ülkemizde, birlikte ucundan birlikte ucuna görmek için gerekseme bulunan aceleci yükleme madun yapısının oluşması için bulunan kararlılıkla kılıç de katkıda mevcut iktisap buyurmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

TOGG’da 469’u mühendis, 700 çalışanın bulunduğunu kail Karakaş, avrat etkin oranının ise yüzdelik 25 bulunduğunu belirtti. Karakaş, dahili hedeflerinin ise avrat istihdamında yüzdelik 30’un ilişkin genişlemek bulunduğunu vurguladı.

‘2023’ÜN İLK ÇEYREĞİNDE SATIŞA BAŞLARIZ’

Sunumun arkası sıra matbuat personellerinin sorularını da cevap veren Karakaş, 2023’ün önceki çeyreğinde domestik otomobil TOGG’un satışa sunulacağını anlatım ederek, şu halde konuştu:

“Seneye bu saat buraya geldiğimizde buradaki tesisin dizi istihsal için süreçlerinin dondurulmuş olduğunu, bunun birlikte orada imal edilen araçlarla icazet testlerine istihsal yapıldığının yahut gönderildiğini görmüş olacağız. Hedefimiz kasımda bu işi tamamlamak. 10 Kasım’da ikmal kılmak için ağustosun başlangıcında bizim tecrübe üretimlerine başlamış olmamız lazım. Deneme üretimlerine ağustosun başlangıcında başlayabilmemiz için, haziranda buradaki tesisin, ekipmanın, madun yapısının müesses olması lazım. evvel istasyonlar tekerlek tekerlek ve birleşerek devreye alınıyor. Haziranda da bu sürecin bu halde tamamlanabilmesi için buradaki yapının sert inşaatının tamamlanması gerekiyor. Bunların bütünü planlandığı halde gidiyor. Bir rötar bizim için şu an yok. Tahminimiz 2023’ün önceki çeyreğinde bu proses tamamlanır. Biz de 2023’ün önceki çeyreğinde proses tamamlanmasından sonra, zeki cihazlarımızın lansmanına, satışına başlarız.”

Bu arada çalışmaların bitmeme etmiş bulunduğu TOGG fabrikasının inşaatı dronla açıktan görüntülendi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?