Teknoloji

Türkiye'nin önceki evcil haberleşme uydusu TÜRKSAT-6A'nın testleri başarıyla sürüyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, "Türkiye, TÜRKSAT-6A'dan edinmiş olduğu tecrübelerle bölgesindeki devletler düşüncesince haberleşme uydusu istihsal merkezi biçimine gelecek." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin önceki evcil haberleşme uydusu TÜRKSAT-6A'nın testleri başarıyla sürüyor
14-01-2023 12:05
Ankara

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, TÜRKSAT-6A Milli Haberleşme Uydusu'nun meslek seviyesi imtihan faaliyetlerinin güzel beraberinde biçimde bitmeme ettiğini belirterek, "Bu testlerde uydunun fırlatma süreci ve gök ortamı yerde oluşturularak koşullara dayanıklılığı imtihan edilmektedir. 2022 Aralık bakımından meslek seviyesi testlerinden evvela fonksiyonel testler ve termik vakum testleri başarıyla tamamlanmıştır." dedi.

"TÜRKSAT-6A Milli Haberleşme Uydu Proje Sözleşmesi ve ek Protokolü", Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde, 2014 senesinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, TÜBİTAK ve TÜRKSAT ortada imzalanmış ve plan resmi namına başlatılmıştı.

Türkiye'nin "ilk yerel haberleşme uydusu" unvanına ehil olacak TÜRKSAT-6A, nazik teknolojilerin yerel imkanlarla üretilmesi ve bu bölgede insanoğlu kaynağının geliştirilmesinin yanı esna şimdi evvela kapsanmayan acemi coğrafyalara ihtimam ikram sebebi ile de nice ulama sağlayacak.

Bakan Karaismailoğlu, AA muhabirinin plan sürecine bağlı sorularını yanıtladı. Karaismailoğlu, projenin yerel imkanlarla en yukarı seviyede titizce yürütüldüğünü tabir etti.

Tasarımın doğrulanması neredeyse uydunun "mühendislik modeli"nin üretim, bütünleşme ve testlerinin Ağustos 2022'de tamamlandığını özetleyen Karaismailoğlu, yörüngede fariza meydana getirecek "uçuş modeli"nde ise bütünleşme faaliyetlerinin şişman seviyede tamamlandığını dile getirdi.

Karaismailoğlu, uydunun meslek seviyesi imtihan faaliyetlerinin güzel beraberinde biçimde sürdürüldüğünü tabir ederek, "Bu testlerde uydunun fırlatma süreci ve gök ortamı yerde oluşturularak koşullara dayanıklılığı imtihan edilmektedir. 2022 Aralık bakımından meslek seviyesi testlerinden evvela fonksiyonel testler ve termik vakum testleri başarıyla tamamlanmıştır." niteleyerek konuştu.

TÜRKSAT-6A bu sene SpaceX Falcon 9 roketiyle fırlatılacak

TÜRKSAT-6A Uydu Projesi'nin ihtiyaçlar doğrultusunda ve plan takvimine layıkıyla devam eden faaliyetlerinin plan paydaşları ve ilgilendiren kurumlarca yakından izleme edildiğini tamlayan Karaismailoğlu, TÜRKSAT-6A'nın SpaceX Falcon 9 roketiyle bu sene fırlatılmasının hedeflendiğini bildirdi.

Karaismailoğlu, Türkiye'nin, TÜRKSAT-6A ile evvela yerel haberleşme uydusu platformunu geliştirmiş olacağının altını çizerek, projenin ülkeye sağlayacağı katkılara bağlı şunları söyledi:

"TÜRKSAT-6A uydumuz, yörüngedeki yerini almasıyla, gök nitelikli beraberinde ortam olacak ve ahir haberleşme yahut değişik fariza yüklerine ehil uydular düşüncesince de bu repertuvar kullanılabilecek. Özellikle nazik bileşenlerin yerel imkanlarla üretilmesi ve faziletli yerlilik payı ile uydu ve gök sektöründe dışa bağımlılığı azaltacak. Ülke zarfında uydu tasarım, istihsal ve imtihan altyapısı tamamlanmış, çıkma ve ahir planlar düşüncesince de çalışkan kullanılabilir olacak. Uydu gök sektöründe yetik insanoğlu deposu tevlit dair ehemmiyetli katkılar sunacak. Daha evvela TÜRKSAT uydularıyla kapsanmayan Güney-Doğu Asya kabilinden acemi coğrafyalara ihtimam sunacaktır. Türkiye, TÜRKSAT-6A'dan edinmiş bulunduğu tecrübelerle bölgesindeki devletler düşüncesince haberleşme uydusu istihsal merkezi biçimine gelecek. Türkiye Yüzyılı'nda gök vatanda yerel ve milli uydumuzla yerimizi alacağız."

Afrika coğrafyasına TÜRKSAT 5B ile çelimli erişim

Bakan Karaismailoğlu, TÜRKSAT 5B uydusunun da 15 Haziran 2022'de devreye alındığını, bu tarihin de acemi beraberinde dönüşümün başlangıcı bulunduğunu tabir etti.

Türkiye'nin yanı esna Orta Doğu'nun tamamı, Basra Körfezi, Kızıldeniz, Akdeniz, Kuzey ve Doğu Afrika, Nijerya, Güney Afrika ve benzeyen bitişik memleketlerini içeren açık beraberinde tazammun dalında ihtimam sağlayan uydunun 35 senenin üstündeki kullanma ömrüyle bugüne kadarki en faziletli tatbikat ömrüne ehil uydu bulunduğunu özetleyen Karaismailoğlu, uydunun, ehil bulunduğu faziletli kapasiteli fariza yükü ile Türksat filosunun en çelimli uydusu bulunduğunu belirtti.

Karaismailoğlu, Türksat 4A ve Türksat 4B uyduları ile kullanması süregelen KA kelime sıklığı bandının, Türksat 5B uydusunda aşırı faziletli kapasiteye ulaştığını belirterek şunları kaydetti:

"Türksat 5B'nin 42 basamak şark yörüngesine alınmasıyla bu yörüngedeki haberleşme uydusu sayımız 3'e çıkmıştır. 5B uydumuz ötekilerden değişik namına Sabit Uydu Servis derslik uydulara layıkıyla minimum 20 büküm beraberinde tomar sığa verimliliği mevcut Yüksek Verimli Uydu kategorisinde arazi almaktadır ve Türkiye'nin uydu data iletişimi kapasitesi bulunan KA band kapasitesini 17 büküm artırıyor. Bu özellikleriyle 5B bugüne kadarki en faziletli kapasiteli uydumuz namına ihtimam vermeye başladı. Dolayısıyla gelecek senelerde uydu üstünden açık izole bant genel ağ ihtiyacının 5B ile ehemmiyetli seviyede karşılanacağı bekleniyor. 5B ile baş başa başka uydularımızdan değişik namına Afrika bölgesinde aşırı açık beraberinde tazammun bölgesine ehil olunmuş ve başta Kuzey Afrika'da KA-bandda ihtimam verilmesi olanağı doğmuştur. 5B'de KA-bandın yanı esna KU-band tazammun alanımız da bulunmaktadır. Kesintisiz monitör yayıncılığı açısından ehemmiyet bildirme fail KU-bandda monitör yayını yaptığımız uydularımızı yedekleyeceğimiz kelime sıklığı bantları arazi almaktadır. Bu açıdan yedeklilik açısından ehemmiyet bildirme fail 5B ile baş başa sunduğumuz hizmetler de ek kapasiteyle aşırı artacaktır."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?