Ekonomi

Türkiye'nin Libya'ya ihracatı yüzdelik 65 artışla 2,5 bilyon dolara yaklaştı

Türkiye'nin Libya'ya ihracatı 2021'de esbak yıla gereğince yüzdelik 64,9 artarak 2 bilyon 443 milyon dolara ulaştı. Bu rakam, Libya'ya meydana getirilen en faziletli ikinci ihracat rakamı kendisine kayıtlara geçti.

Türkiye'nin Libya'ya ihracatı yüzdelik 65 artışla 2,5 bilyon dolara yaklaştı
07-01-2022 12:43
İstanbul

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Libya İş Konseyi'nin Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) sayılarından meydana getirdiği araştırmaya göre, 2,44 bilyon dolarlık ihracatın yapıldığı Libya, bu rakamla Türkiye'nin yekûn ihracatından yüzdelik 1,06 hisse aldı.

Türkiye, 2021'de Libya'ya en efdal ikinci ihracat rakamını yakalarken, en baş döndürücü verim ihraç fail sektörlerin başlangıcında 332 milyon dolarla kimyasal maddeler ve mamulleri gelirken, onu 298,1 milyon dolarla mobilya, kağıt ve orman ürünleri, 281,8 milyon dolarla cevahir izledi. Aralıkta meydana getirilen ihracat ise sabık senenin bire ortak zamanına uyarınca yüzdelik 75'lik artışla 238,9 milyon dolara ulaştı.

En baş döndürücü kimyasal maddeler, möble ve cevahir ihraç edildi

Libya'ya 2021 senesinde en baş döndürücü verim ihraç fail sektörlerin başlangıcında 332 milyon dolarla kimyasal maddeler ve mamulleri geldi. Bu dal ihracatını salname bazda yüzdelik 31,9 artırdı.

Kimyevi maddeleri 298,1 milyon dolarla mobilya, kağıt ve orman ürünleri, 281,8 milyon dolarla mücevher, 251 milyon dolarla hububat, bakliyat, semiz tohumlar ve mamulleri, 246,5 milyon dolarla hazı rgiyim ve konfeksiyon sektörleri izleme etti.

Libya'ya ihracat çarpıcılık ve elektronikte 170,8 milyon dolar, çelikte 146,3 milyon dolar, kuvvetli ve kuvvetli dışı metallerde 127,5 milyon dolar, halıda 96,9 milyon dolar, araba ve aksamlarında 86,6 milyon dolar, çimentoda 55,6 milyon dolar, otomotiv endüstrisinde 54,3 milyon dolar adına gerçekleşti.

Mücevher ihracatı yüzdelik 435 arttı

Açıklamada görüşlerine arazi sunulan DEİK Türkiye-Libya İş Konseyi Başkanı Murtaza Karanfil, "Gelişmeler baş döndürücü iyi fakat bu rakamlar ehliyetli değil. Dış tecim hacmimiz minimum 10 bilyon dolar olmalı." ifadelerini kullandı.

Karanfil, sabık sene ihracatta en uyanıklık çeken artma yaşanmış olan bu sektörün yüzdelik 435,3 ile cevahir bulunduğunu belirterek, dü diyar ortada imzalanan derya izin alanları anlaşması sonrası düet ilişkilerde aceleci ortak ivmelenme yaşandığını aktardı.

Birçok bölgede yaşanmış olan ilerlemenin aut ticarete de yansıdığını bildiren Karanfil, "Gelişmeler baş döndürücü iyi fakat yüz kere söylediğimiz üzere bu rakamlar hepimiz düşüncesince ehliyetli değil. Libya, 300 milyon nüfusa seslenme fail ortak ülke. Afrika'ya oluşturulan bap adına nitelendirdiğimiz Libya'ya ihracatımız çabucak artmalı, bu diyar ile aut tecim hacmimiz minimum 10 bilyon dolar olmalı." değerlendirmesinde bulundu.

Geçen sene Libya'ya en baş döndürücü kimyasal maddeler grubunda ihracat yapıldığının bilgisini sağlayan Karanfil, en uyanıklık çeken artışın yaşandığı bu sektörün cevahir bulunduğunu vurguladı. Karanfil, Libya'ya meydana getirilen cevahir ihracatının 281,8 milyon dolar adına gerçekleştiğinin bilgisini verdi.

- "Kadim dostluğumuzu ekonomiye henüz ortak tomar yansıtmalıyız"

Karanfil, Türkiye ile Libya ortada 500 yılı ortak tomar kadim ortak ülfet bulunduğunu belirterek, bu dostluğun ticari ilişkilere henüz ortak tomar yansıması icap ettiğinin altını çizdi.

Ülkelerin iktisat STK'larının henüz ortak tomar teşrikimesai yapması gerektiğine müteallik henüz geçmiş de çağrıda bulunduğunu anımsatan Karanfil, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Türk iş kullanmakta olanları adına Libya'ya gerçekleştirdiğimiz ticaretle bu ülkenin asliye ihtiyaçlarının karşılanmasına ve halkın refahının artırılmasına ehemmiyetli seviyede ulama sağlıyoruz. Gerçekleştirdiğimiz ticaretle başkaca Libya'ya insanca görevimizi de hesabına getiriyoruz. Libya'nın ihtiyaçlarının karşılanmasında ehemmiyetli ortak katkımız mevcut fakat şu anki rakamların henüz gelecek gitmesi gerekiyor. STK'larımız henüz ortak tomar teşrikimesai yapmalı, bu bölgede henüz baş döndürücü çalışkanlık göstermeliyiz. Libya, Afrika’nın halis muhlis ülkelerine emeksiz ulaşımı olması, Avrupa’ya ve ülkemize yaklaşan ortak coğrafi noktada bulunması dolayısıyla baş döndürücü ehemmiyetli ve stratejik.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?