Dünya

Türk darülfünun öğrencileri Mısırlılara "Türkiye'ye ilgilendiren lezzetleri" sevdiriyor

Mısır’ın başkenti Kahire’de tevakkuf fail ve Ezher Üniversitesi’nde eğitimlerini sürdüren Akif Şener ve Adem Önce, Türk yemek ve tatlılarını Mısırlıların zevkine sunuyor.

Türk darülfünun öğrencileri Mısırlılara
24-11-2022 16:07
Kahire

AA muhabirine mütekellim Şener, "Burada bölüt tatlısı, köfte kazanç ve tantuni yapıyoruz. Mısırlılardan Türk yemeklerine aşırı koyu nazarıitibar var. Bazen müşterilere tatlı yetiştiremiyorum." dedi.

Halka tatlısının hamurunun yoğurulması ve kıvamının tutturulmasının çetince bulunduğunu anlatım fail Şener, "Hamuru elimle kendim yoğuruyorum, erkeğe öldürücü ve talepleri yetiştirmekte zorlanıyorum. Şu anda kısıtlanmış imkanlarla çalışıyoruz. İlerleyen süreçte henüz meraklı müşterek biçimde emek vermeyi planlıyorum." sanarak konuştu.

"Türkiye-Mısır ilişkilerinin düzelmesi bizlere müspet yansıyor"

"Mısır ve Türkiye ortada bitmeme fail normalleşme süreci ve dobra ilişkilerin" kendilerine müspet yansıdığını kail üniversiteli Şener, Türk bulunduğu düşüncesince Mısırlılardan hususi müşterek nazarıitibar gördüğünü dile getirdi.

İki yurt arasındaki sinirli ilişkilerden naşi vaktiyle Mısır’da envestisman yapmaktan çekindiğini aktaran Şener, şu biçimde bitmeme etti:

"Önceden Mısır’da envestisman gerçekleştirmek yahut levent boylu vadeli müşterek yazı yapmaktan kaçınıyordum. Türkiye ve Mısır’ın siyasal düzeydeki ilişkilerinin biçimsiz olması bizi korkutuyordu lakin bariz bahsetmek icabında kestirmece 5 senedir Mısır’da oturuyorum ve tek devir Mısır’da Türk olduğum düşüncesince biçimsiz müşterek muameleye verilen kalmadım. Dolayısıyla hepsi korkum elden müşterek evhamdan ibaretti."

Şener ayrıca, "Türkiye-Mısır ilişkilerinin düzelmesi bizlere müspet yansıyor. Mısır halkı doğrusu insancıl müşterek kavim ve Türkleri aşırı seviyorlar. İki yurt arasındaki ilişkilerin düzelmesiyle beraberce bizlere bulunan nazarıitibar de henüz müşterek tomar artıyor." ifadelerini kullandı.

"Halka tatlısını evvela sokaklarda satmaya başladım"

Yaptığı işin çetince ve öldürücü bulunduğunu lakin Mısırlıların gösterdiği ilgiden naşi işini isteyerek yaptığını kail Şener, evde ürettiği tatlıları evvela evvel Mısır’ın sokaklarında satmaya başladığını aktardı.

Arap Dili ve Edebiyatı Fakültesinde eğitimini sürdüren Şener, arada müşterek evindeki arkadaşlarına bölüt tatlısı yaptığını, arkası esna müşterek arkadaşının önerisiyle tatlıları satmaya başladığını anlatım ederek, şunları kaydetti:

"Bir dostum bana Mısır’da bölüt tatlısının satılmadığını, bunun ticaretini yapabileceğimi söyledi. Arkadaşımın bu önerisi ilişkin evde yaptığım tatlıları müşterek tepside Kahire’nin birtakımı hareketli sokaklarında satmaya başladım. Halk ve esnaftan koyu müşterek nazarıitibar görmeye başladım ve arkası esna müşterek dükkan açmaya değişmeyen verdim. Tatlının yanı esna köfte ekmek, tantuni ve katık da satıyoruz. Zamanla tatlı çeşitlerini artırmayı planlıyorum."

"Sabah okula gidiyorum, öğleden sonradan da dükkanda çalışıyorum"

Restoranda etkin müşterek başka Türk mektepli Adem evvel de fiilen ekol harçlığını çıkardığını ve ailesine ağırlık olmadığını belirtti.

Mısır’a geleli levent boylu devir olmadığını ve çelimsiz müddette Mısır’a alıştığını dile getiren Önce, "Mısır’a geleli kestirmece 6-7 ay oldu. Henüz üniversiteye başlamadım, tedarik sınıfında okuyorum. Sabah okula gidiyorum, öğleden sonradan da dükkanda çalışıyorum. Böylelikle insanlarla konuşarak hem Arapçamı geliştiriyorum hem cep harçlığımı çıkarıyorum." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?