Dünya

Tarihi Mostar Köprüsü'nün yıkılışının 29. senesinde yâd töreni düzenlendi

Bosna Hersek'teki zamanı Mostar Köprüsü, Hırvat birliklerinin ferde atışları kararı yıkılmasının 29'uncu yılı nedeniyle planlı törenle anıldı.

Tarihi Mostar Köprüsü'nün yıkılışının 29. senesinde yâd töreni düzenlendi
09-11-2022 16:08
Mostar

Bosna Hersek'teki en ehemmiyetli Osmanlı eserlerinden, Mimar Hayreddin çeşidinden 1566'da mensur edilen Mostar Köprüsü'nün yıkılışının 29'uncu yılı nedeniyle planlı tören, köprünün yıkıldığı vakit bulunan 10.16'da sirenlerin çalınmasıyla başladı.

Katılımcıların Mostar Köprüsü'nden Neretva Nehri'ne karanfil bıraktığı köprüden başkaca simgesel kendisine "sessiz atlayış" da birleştirme edildi.

Mostarlı Omer Faladzic, burada icra ettiği açıklamada, köprünün çözülüş haberini aldığında oradan kısaca dü kilometre uzakta bulunduğunu ve bunun yaşamının en can sıkıcı haset bulunduğunu söyledi.

Faladzic, "Köprüyü kimin yıktığını biliyoruz. Onu katiyen affetmeyeceğiz. Bu hemen ırmak üstünde birlikte köprü değil bire birlikte sürede kullanıcılarını birleştiren birlikte köprü. Umarım Bosna Hersek ve Mostar sonsuza denli ayakta kalır." dedi.

"Mostari" Atlama Kulübü ve Mostar Belediye meclisi üyelerinden Adela Gosto da kulübün Mostarlıları etraflıca etkileyen bugünü 29 senedir andığını kaydetti.

2004'te baştan açıldı

Savaşta Hırvat Savunma Konseyine (HVO) ilişkin futbolcu birliklerinin, 8 Kasım 1993'te başlatmış olduğu dip ferde atışlarına dayanamayan Mostar Köprüsü, birlikte çağ sonraları vakit 10.16'da yıkıldı.

Asırlar süresince ayrımlı ekin ve medeniyetleri birbirine bağlayan bu köprünün yıkılması, Bosna'daki harpte evren kamuoyunun en çok tepkisini çekici vakalardan birisi olurken nice diyar bu yapılana kelimesiz kalmadı.

Türkiye'nin de aralarında bulunmuş olduğu birtakımı diyar ve arsıulusal firmaların yardımı ile aslına akıllıca kendisine baştan mensur edilen Mostar Köprüsü, 2004'te anıtsal birlikte törenle açıldı.

Mostar Köprüsü, dü yakasına uzanan emektar Mostar şehriyle 2005'te UNESCO'nun Dünya Mirası Listesi'ne eklendi.​​​​​​​

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?