Dünya

Taliban'dan, Putin'in 'Irak ve Suriye'den teröristlerin Afganistan'da topla

Taliban yönetimi, Rusya önderi Vladimir Putin'in "Irak ve Suriye'den teröristlerin Afganistan'da toplandığı" açıklamasını reddetti.

Taliban'dan, Putin'in 'Irak ve Suriye'den teröristlerin Afganistan'da topla
15-10-2021 16:24
Afganistan

Taliban Sözcüsünün Yardımcısı Bilal Kerimi, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, Putin'in bu iddiasını destekleyecek tek verinin olmadığını söyledi.

Terör örgütü DEAŞ'ın Orta Doğu'dan Afganistan'a cenkçi nakil ika imkanının olmadığını tabir fail Kerimi, "Söz konusu ülkelerden Afganistan'a doğmak aşırı çetince ve hulul ihtimalleri yok." dedi.

Kerimi, Taliban'ın ülkenin herhangi birlikte adına ağız ağıza bilge bulunduğunu ve bundan dolayı tek noktanın tek grubun kontrolünde olmadığını kaydetti.

DEAŞ'ın Afganistan halkının ortada yerinin olmadığını dile getiren Kerimi, Taliban güçlerinin DEAŞ'ın faaliyetlerine dirlik durabilecek kapasiteye ehil bulunduğunu vurguladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, esbak Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) üyesi devletleri duyum servislerinin temsilcileri ile birlikte araya geldiği toplantıda, Irak ve Suriye'den teröristlerin Afganistan'da toplandığını, bu insanların camia devletlerinde vaziyeti istikrarsızlaştırma girişiminde bulunabileceklerini ve bundan dolayı sınırdaki durumun daim izleme edilmesi icap ettiğini söylemişti.

DEAŞ saldırıları

Taliban'ın Afganistan'a bilge olmasıyla yıldırı örgütü DEAŞ saldırılarını artırdı.

Ülkenin doğusundaki Nangarhar vilayetinde 12 Ekim'de insanoğlu hakları aktivisti Abdurahman Mavin, DEAŞ çeşidinden öldürülmüştü.

En aşırı hamle ise DEAŞ'ın kalesi namına bildik Pakistan sınırındaki Nangarhar vilayetinde gerçekleştirildi.

Afganistan'ın kuzeyindeki Kunduz vilayetinin Sayed Abad bölgesindeki Şiilere ilgili camiye sabık hafta cuma esnasında planlı ve DEAŞ'ın üstlendiği bombalı saldırıda 46 ferdin hayatını yitirdiği, 143 ferdin yaralandığı açıklanmıştı.

DEAŞ, Taliban sonrası en hunriz eylemini Kabil Hamid Karzai Havalimanı'nda gerçekleştirmişti.

Havalimanı'nda 27 Ağustos'ta planlı yıldırı saldırısında 13'ü Amerika askeri iktisap etmek kadar minimum 170 insanoğlu hayatını yitirmişti.

Taliban yetkilileri, DEAŞ'ın Afganistan düşüncesince iri birlikte gözdağı oluşturmadığını ve yıldırı örgütlerinin ülkedeki faaliyetine müsaade verilmeyeceğini açıklamıştı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?