Yaşam

Sulak alanlardaki su kaybı kuşların dirim alanlarını gözdağı ediyor

Van Gölü havzasındaki sulak bölgelerde sansasyonel bulunan kuraklık, kuşların hayat alanlarının küçülmesine illet oldu.

Sulak alanlardaki su kaybı kuşların dirim alanlarını gözdağı ediyor
02-02-2023 13:09
Van

Türkiye'deki yüzlerce kuş gibi 240'ının eşya dibine alındığı Van Gölü havzasındaki sulak alanlar, sonuç zamanlarda yaşanmış olan yurt değişikliğinden menfi etkilendi.

Sıcaklığın zaman normallerinin üstünde seyretmesi ve yağışların azalması dolayısıyla havzadaki 14 sulak bölgede su düzeyi düştü. Üreme ve gurk dönemlerini Van'da nâkil nice kuş türü bundan dolayı hayat alanlarını değiştirdi.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, AA muhabirine, Van Gölü havzasının sulak alanlar açısından varlıklı bulunduğunu söyledi.

Havzada 12'si millî önemde iktisap etmek gibi nice sulak alanın arazi aldığını özetleyen Alaeddinoğlu, "Sulak alanları içre bulundukları bölgenin ehemmiyetli birer müzesi kendisine tarif etmek mümkün. Son zamanlarda sulak alanlar baş döndürücü ağır alan kaybediyor. Maalesef nezdinde bölümü ağız ağıza ortadan kayboldu. Bunda şişman seviyede yurt değişikliğinin tesiri olmakla beraberce kişilerin hata kullanması da etkili." dedi.

Sulak bölgelerin bölgenin ekonomisi ve turizmi açısından ehemmiyet taşıdığını tamlayan Alaeddinoğlu, doğacak zamanlarda ateşlilik artışı ve buharlaşmayla nice sulak alanın kuruluşa tehlikesiyle gönül rahatlığı karşıya kalacağını anlatım etti.

"Yağışın tedenni aralığı azalıyor"

Yağışların sulak bölgelerin beslenmesi düşüncesince tam olmadığını kaydeden Alaeddinoğlu, şunları kaydetti:

"Sulak alanlar nice kuş türünün yol uğrağı yeri. Bu alanlar, kuşların ehemmiyetli nezdinde kısmının muhaceret noktasını oluşturuyor. Dünyanın iki, üç ayrımlı noktasından cereyan fail kuşların intikal noktası. Dolayısıyla buradaki sulak bölgelerin ortadan kalkması elden Van Gölü'nde canlı kuş türleri ve canlılar düşüncesince değil bire nezdinde sürede arsıulusal muhaceret fail kuşların da hayat ve tagaddi alanlarıdır. Buraların ortadan kalkması semt açısından ağır nezdinde sorun. Dolayısıyla bu probleminin nezdinde totaliter çerçevede ele alınıp çözülmesi, incelenmesi gerekiyor. Yağışların çeşidi değişiyor. Yağışlar, mevsimler ortada farklılaşıyor. Dolayısıyla dört başı mamur bunlar, Van Gölü havzasını etraflıca etkiliyor. Kış ayları giderek daralıyor. Yani yağışın tedenni aralığı azalıyor. Daha eski tespitlerimizde de yağışın sonbahardan şita ve bahar aylarına kaydığını söylemiştik."

İklim değişikliğinin sonuçlarının gelişigüzel güzeşte güneş hâlâ baş döndürücü hissedileceğini özetleyen Alaeddinoğlu, şu şekilde konuştu:

"Gelecek zamanlarda baş döndürücü hâlâ kökten tadilat göreceğiz. Sıcaklıklardaki artış, havzada ilkin yağışın, sıcaklığın, buharlaşmanın ve ilgisiz yurt hareketlerinin bozulmasına illet oldu. Hiç beklemediğimiz hamam eyyam göreceğiz. Şu an yaşadığımız gibi, 'bu yağışların havzanın gerekseme duyduğu suyu karşıladığı' ifadesi akilane nezdinde anlatım değil. Havzanın su bilançosu daima belirgin verecek. Dolayısıyla havzanın hem içmece hem de istimal suyu problemi üzgünüm lakin ati zamanlarda karşımıza çıkacak."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?