Ekonomi

'Su ayak izimizi kayda değer oranda iyileştirmeyi başardık'

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı COP26'da musahabe eden Eczacıbaşı Topluluğu CEO'su Atalay Gümrah, Türkiye'nin susama ortalamalarının artışı sonucunda su kaynakları üstündeki baskının yoğunlaştığı müşterek coğrafyada toprak aldığına uyanıklık ç

'Su ayak izimizi kayda değer oranda iyileştirmeyi başardık'
06-11-2021 12:54

İskoçya'nın Glasgow şehrinde 31 Ekim'de süregelen ve dü hafta sürecek Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı'nda (COP26) 120'ye DOĞRU yurt lideriyle beraberce dünyanın önde mevrut şirketlerinin yukarı dozaj yöneticileri ve 30 bine DOĞRU delege toptan istinas konusunu tartışıyor. COP26 kapsamında TÜSİAD yardımıyla planlı “Türkiye'nin Karbon Nötr Yol Haritasına İş Dünyası Perspektifinden Bakış” oturumunda konferansçı kendisine eklenmiş bulunan Eczacıbaşı Topluluğu'nun CEO'su Atalay Gümrah da Türkiye'nin ateşlilik ortalamalarının artışı sonucunda su kaynakları üstündeki baskının yoğunlaştığı ortak coğrafyada toprak aldığına nazarıitibar çekti. Gümrah, ihracatının ehemmiyetli ortak bölümünü Avrupa Birliği'ne önleyen Eczacıbaşı Topluluğu ve Türkiye düşüncesince Yeşil Mutabakat'ın gerekliliklerini derk etmek ve uzlaşma sürecine aceleci uyarlanmış olmanın mübrem bulunduğunu vurguladı.

"Tasarruf sağlayıcı mahsul ve hizmetler ihya çabasındayız"

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol'un açma konuşmasıyla süregelen oturum, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı ve Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Başmüzakerecisi Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar'ın başkanlığında, Eczacıbaşı Topluluğu CEO'su Atalay Gümrah, Sabancı Holding Sanayi Grup Başkanı Cevdet Alemdar, Arçelik CEO'su Hakan Bulgurlu, ve Avrupa bayındırlık ve Kalkınma Bankası Yeşil Ekonomi ve İklim Hareketi Müdürü Harry Boyd-Carpenter'in katılımıyla gerçekleşti.

Oturumdaki konuşmasında camia kendisine 2006 senesinde Global Compact'ı imzaladıklarını tamlayan Gümrah, “O günden itibaren karbon salınımımızı düşürmek, su tüketimimizi düşürmek ve döngüsel ekonomiyi destekleyen inisiyatifleri yaşama buyurmak düşüncesince adımlar atıyoruz” dedi. İklim değişikliğinin gerçek sonuçlarından bir tanesi bulunan su kaynaklarının azalışının camianın da emek vermek biçimini değiştirmeye zorladığını tamlayan Gümrah, “Suyun baştan kullanması ve arka dönüşümü, istihsal süreçlerindeki tebeddülat ve henüz doğurgan etkin ekipmanlara müteveccih yatırımlar yardımıyla su ayak izimizi kayda değer oranda iyileştirmeyi başardık” dedi.

Operasyonlarında su tüketimini azaltmaya himmet ederken, tüketiciler düşüncesince de yevmiye yaşamda su tasarrufu yapmalarını sağlayacak mahsul ve hizmetler tasarlayıp ihya çabası içinde olduklarını tamlayan Gümrah, “Banyo ürünleri şirketimiz Vitra, üretimden ferdî kullanıma derece suyun korunmasını amaçlayan total ortak yaklaşımı tabir fail Blue Life inisiyatifi nedeniyle 2014 senesinde Avrupa Parlamentosu Sürdürülebilirlik Ödülü'ne müstahak görüldü” sanarak konuştu.

"Karbon emisyonlarımızı düşürmek hedefimiz, hayati ciddiyete sahip"

İkinci ehemmiyetli mevzunun taşıl mahrukat tüketimi ve karbon emisyonları bulunduğunu kaydeden Gümrah, “Grup kendisine karbon ayak izimizi azaltmak, paydaşlarımıza verdiğimiz en esas sözlerden ve dünyaya gönül rahatlığı en ehemmiyetli sorumluluklarımızdan biri” dedi. Avrupa Yeşil Mutabakatı'nın belirlediği hedefler doğrultusunda karbon emisyonlarını azaltmanın, camia düşüncesince hayati önemde ortak erek bulunduğunu vurgulayan Gümrah, bu erek doğrultusunda nice aşama attıklarını belirtti. Enerjinin dip kendisine kullanıldığı seramik mesleğinde acemi fırın teknolojilerinin geliştirilmesi dalında envestisman yaptıklarını, hidrojenden erke elde edilmesi mevzusuna yoğunlaştıklarını kail Gümrah, “Karbon salınımımızı düşürmede henüz gidecek derinliğine ortak yolumuz var. Özellikle erke dip üretime müteveccih fırınlarda yenilikçi teknolojileri, hidrojenin erke deposu kendisine kullanımını amaçlayan emek harcamaları yakından izliyoruz” sanarak konuştu.

Eczacıbaşı Topluluğu kabil sert aşırı kurumun karbon emisyonlarını düşürmek dair iri efor harcadıklarını, fakat bu çabaların tesirinin sınırlanmış olacağını tamlayan Gümrah, “Bu intikal periyodunu tacil etmek ve karbon nötralitesine ortak an geçmiş iktiran etmek düşüncesince hükümler ve yönetmeliklerin, devletçe sağlanan sübvansiyonların ve arsıulusal desteklerin de kurumları desteklemesi gerekir” dedi.

"Döngüsel iktisat uygulamaları düşüncesince okazyon oluşturuyoruz"

Döngüsel ekonomiler yapmaya müteveccih iştahın artmasına da nazarıitibar çekici Atalay Gümrah, “Döngüsel ekonomiye müteveccih uygulamalarımızı tasarımdan süregelen ortak süreçle ele alırken ortak taraftan tesislerimizdeki çıktıları baştan istimara yöntemlerini geliştirirken, gayrı taraftan endüstriler arası iş birlikleri ile ortak endüstrinin çıktısının apayrı ortak endüstriye girdi olmasını sağlayacak yenilikçi icraat yapıyoruz. Örneğin, seramiklerimizin firelerini çimento sanayinde kullanıyoruz. Temizlik kâğıdı üretiminde, çıkma pusula verimliliğini artırmaya çalışıyoruz. Kalıntı bap fazlası ile sınai mineraller düşüncesince acemi formüller yapmaya çabalıyoruz. Tüm bunlar, kıt kaynakları henüz doğurgan kullanmamızı sağlarken, henüz az atılan üretmemize de katkıda bulunuyor" dedi. Gümrah, “Dünya Ekonomik Forumu Paydaş Kapitalizmi Göstergeleri'nin raporlamalarımızda kullanması ile çevresel, içtimai ve yönetişim değerlerimizi derneşik ölçmeye ve geliştirmeye çabukluk kazandırıyoruz” sanarak konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?