Gündem

'Simgelerin köprüsü' 26 Şubat'ta hizmete açılacak

Türkiye'nin mega projeleri ortada toprak düzlük ve temeli 18 Mart 2017'de atık "1915 Çanakkale Köprüsü"nün 26 Şubat'ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kabilinden hizmete sunulması planlanıyor.

'Simgelerin köprüsü' 26 Şubat'ta hizmete açılacak
17-02-2022 11:37
Çanakkale

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçmiş Kabine Toplantısı ondan sonra meydana getirdiği açıklamada, 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara Otoyolu'nun 26 Şubat'ta hizmete sunulacağını söyledi.

"Çanakkale Boğazı'nın gerdanlığı" namına vasıflandırılan plan düşüncesince Asya Yakası'nda mevcut Lapseki-Şekerkaya ile Avrupa Yakası'nda arazi düzlük Gelibolu-Sütlüce mevkilerindeki şantiyelerde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü görevlilerinin beraberinde 559'u mühendis, 4 bin 62 personel ile 550 iş makinesi çalışıyor.

Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Savaştepe Otoyolu Projesi kapsamında arazi düzlük Malkara-Çanakkale Otoyolu Kesimi Yap-İşlet-Devret Projesi, 89 kilometre otoyol, 12 kilometre bağlanak yolu peyda etmek gibi bütün 101 kilometreyi buluyor.

Proje, Malkara yerleşiminin güneyi ile Şarköy'ün batısından geçtikten sonradan güneybatıya önem vererek Sütlüce-Şekerkaya mevkilerindeki 1915 Çanakkale Köprüsü ile Lapseki'nin Şekerkaya mevkisine ulaşıyor.

1915 Çanakkale Köprüsü'nün de bulunmuş olduğu otoban hizmete alındığında İstanbul'u Çanakkale'ye, ondan sonra da Kuzey Ege'ye bağlayacak Türkiye'nin en prestijli projelerinden bir tanesi yaşama geçirilmiş olacak.

Ulaşımdaki entegrasyon, kaliteyi artıracak

Otoyol ve 1915 Çanakkale Köprüsü, Türkiye ekonomisinin en mütekâmil bölgesi bulunan ve nüfusun ehemmiyetli ortak bölümünün yaşamış olduğu Marmara ve Ege bölgelerindeki limanlar, güçlü yolu ve iklim erişim sistemlerinin yağız yolu erişim projeleriyle entegrasyonunu sağlayarak, bu alanlarda iktisadi gelişime ve piyasasının gerekseme duyduğu kararlı ortak planlama ve yapılanmanın oluşturulmasına olanak sunacak.

Proje kapsamında ortak asılı köprü, dü yaklaşım viyadüğü, dü demirli beton viyadük, 6 ast boğaz köprüsü, 6 hidrolik köprü, 43 fevk geçit, 40 ast geçit, ayrışık ebatlarda 236 menfez, 12 kavşak, 4 otoban fariza tesisi, dü bakım pres merkezi ve 5 ecir kaydetme istasyonu mensur edildi.

Asma köprü ve otoban güzergahında imal emekleri bitmeme ediyor. 1915 Çanakkale Köprüsü cihannüma kesonlarının konumlandırıldığı bölgede derya dibi tarama emekleri tamamlandı. Kule keson temellerinin konumlandırıldığı alandaki derya tabanında döşeme iyileştirmesi düşüncesince Asya Kule'de 165, Avrupa'da ise 203 peyda etmek gibi 2,5 m. çapındaki 368 polat aldatılma çakıldı.

Ana kablo imalatları kapsamında itidalli açıklıklarda 288, taraf açıklıklarda arttırma 16 kablo demeti ile bütün 304 kablo demetinden oluşan ana kablo montaj yapılması ile tabliyeleri ana kabloya bağlayan bilezik ve bekletme halatı spekülasyon emekleri da sonlandı. Ana kabloyu aut etkilerden de koruyacak lif bandaj emekleri sürüyor.

Seyit Onbaşı'nın ferde mermisi zirveye yerleştirilecek

Projede, tabliye boya ve yel bariyerlerinin spekülasyon emekleri bitmeme ediyor.

318 metrelik polat kulelerin hesabına yerleştirilecek 16 m. uzunluğundaki, Seyit Onbaşı'nın Çanakkale Savaşı'nda namluya sürdüğü ferde mermisini temessül fail kurşun figürü Çimtaş şirketi çeşidinden Gemlik fabrikalarında hazırlanıyor.

1915 Çanakkale Köprüsü hariç, otoban kesimi ve yaklaşım viyadüklerinin kâffesi erozyon seviyesinde tamamlanırken asılı köprüdeki üstyapı imalatları gerçekleştiriliyor.

Simgelerin köprüsü

Özellikleri bakımından "simgelerin köprüsü" namına anılan, mühendisliğindeki detaylarla öne çıkan "dünyanın en etraflıca itidalli açıklıklı köprüsü" 1915 Çanakkale Köprüsü'nün dü kadem aralığı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100'üncü yılına atıfla 2023 m. namına tasarlanmıştı.

Köprünün cihannüma linkleri ve unsurları, Türk bayrağına atfen al ve parafin yapıldı. Her dü yakada kulelerin fevk kısmı, Seyit Onbaşı'nın Çanakkale Savaşı'nda namluya sürdüğü ferde mermisini temessül edecek halde mensur edildi.

İki kadem aralığına ekleyerek 770'er m. taraf açıklıklar, 365 ve 680 metrelik yaklaşım viyadükleriyle Çanakkale Boğazı'nın önceki asılı köprüsünün uzunluğu 4 bin 608 metreyi buluyor.

"2x3" şeritle fariza verecek köprünün tabliyesi 3,5 m. yüksekliğe ulaşıyor. Tabliyenin gelişigüzel dü tarafında mensur edilen volta yolları, bakım ve tamir amacıyla kullanılacak.

Köprü ve otoyolun 26 Şubat'ta düzenlenecek törenle Cumhurbaşkanı Erdoğan çeşidinden hizmete açılması planlanıyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?