Yaşam

Şehir site gezen meraklı dağcının gözü 81 ilin zirvesinde

Türkiye'deki 81 ilin en efdal zirvesine solo tırmanış yapmak neredeyse "Anadolu Parsı Projesi"ni başlatan meraklı dağcı Abdulrazak Fidan, 52. tırmanışını Trakya'nın en yükseği Mahya Dağı'na gerçekleştirdi.

Şehir site gezen meraklı dağcının gözü 81 ilin zirvesinde
01-01-2022 12:29
Kırklareli

Türkiye'deki 81 ilin en faziletli zirvesine solo tırmanış etkili olmak üzere "Anadolu Parsı Projesi"ni başlatan hevesli dağcı Abdulrazak Fidan, azmiyle dikkati çekiyor.

Solo tırmanışlar düşüncesince dayanıklı aşırı şehre revan Fidan, 2020'nin önceki aylarında başladığı projesi kapsamında gözünü 81 ilin zirvesine dikti.

Trakya'da da tırmanışlar özne Fidan, Kırklareli'nde 1031 m. yüksekliğindeki Mahya Dağı'na kar ve fırtınaya karşın tırmanmayı başardı.

Zaman devir sis ve tipi zımnında ağır anlamış olur canlı Fidan, topu topu zorlukların üstesinden geldi.

Fidan, AA muhabirine, projesini doğacak sene tamamlamayı hedeflediğini söyledi.

Daha evvela Ağrı Dağı'na tırmandığını ve müşterek günde 3 ilde 3 doruk tırmanışı gerçekleştirdiğini özetleyen Fidan, "Bugün de 1031 m. yüksekliğindeki Mahya Dağı'na tırmandım. Mahya Dağı'nın benim düşüncesince önemi, dağcılık tarihinde müşterek günde dü ilde dü zirveyi gerçekleştirmem. Sabah Tekirdağ Işıklar Dağı, sonradan Kırklareli Mahya Dağı'na tırmandım." niteleyerek konuştu.

"Bu müşterek evren rekoru olacak"

Fidan, projeye başlamadan evvela 65 ildeki zirveye tırmandığını, Ağrı Dağı'na da tırmanarak burada 3 güneş 2 şeb kaldığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Zorlu zirveleri başarıyla gerçekleştirdim. Dağcılığı salıverme noktasında projeye başlamaya değişmeyen verdim. Çünkü memleketimizdeki faziletli yükselti dağlarına doğrudan çabucak minimum 10 kat gitmişimdir. Bir güneş müşterek izlence yapayım dedim, gittiğim bölgelere görmek istemedim ve çabucak panikledim. Korkuya kapıldım zira gidecek arazi yok. Gitmek istiyorum, gövde istiyor, dağlar çekiyor, ancak gidemiyorum. Kendimi tetikleyecek kendimi âşıklı bırakacak arayışlar içine girdim. Sonra bu projeye başladım."

Bazen yayan ara sıra traktörler ile zirvelere ulaştığını özetleyen Fidan, "Dünyada 14 parça 8 bin metrenin üstünde kepez var. Ben 14 dağa 113 günde solo tırmanış etkili olmak düşüncesince hazırlanıyorum. Bu müşterek evren rekoru olacak. Şu anne derece tek solo alpinist 113 günde bu tırmanışı bitirememiş. Benim gayem bu."ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?