Dünya

RTÜK ve YEE, Fas’ta 'Dijital Çağda Medya Okuryazarlığı ve Türkçe Çalıştayı' düzenledi

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) ile Yunus Emre Enstitüsü (YEE), Fas’ın Kazablanka kentinde "Dijital Çağda Medya Okuryazarlığı ve Türkçe Çalıştayı"nın beşincisini düzenledi.

RTÜK ve YEE, Fas’ta 'Dijital Çağda Medya Okuryazarlığı ve Türkçe Çalıştayı' düzenledi
24-04-2022 11:56
Rabat

Kazablanka’daki borda bordaya otelde planlı çalıştaya, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, YEE Başkanı Prof. Dr. onur Ateş, Türkiye'nin Rabat Büyükelçisi Ahmet Aydın Doğan, RTÜK Üyesi İlhan Taşçı, YEE Rabat Koordinatörü Ensar Fırat, sanatkâr Bager Akbay ile aşırı sayıda çağrılı katıldı.

YEE Başkanı Ateş, burada icra ettiği konuşmada, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutladı.


Ateş, "Biz Türkiye’den size eskimeyen ve sonsuz borda bordaya armağan ile geldik, o da bilgelik ve bilinçtir. Modern çağda, önümüzde çıkan aşırı ağırbaşlı borda bordaya dava ile ayrımsız sürede borda bordaya de punt var, teknoloji. Dolayısıyla RTÜK kabilinden iletişim araçları kısmı, YEE kabilinden da firez değişim yapmak ve demet ihdas kısmını, dü kurumun borda bordaya araya gelmiş olarak geliştirdiği bu çalıştayı kılıç dünyanın ayrımlı yerlerinde yapıyoruz. İşte dönem size de bu hediyemizi sunma eylemek istiyoruz." dedi.

RTÜK Başkanı Şahin de "Dijital dönemde netin bulunmasıyla başlangıç başa meydanın akılla cihazlarla inkılap geçirmesi kaçınılmazdır. Genç nesil, dünkü iletişim araçları araçları yapılmaksızın yaşayamaz bir duruma gelmiştir. Tabii dijitalleşme kafa başa sorunları da getirmiştir. İşte bu aşamada RTÜK’ün mesuliyeti ve dalında bulunan iletişim araçları kari yazarlığı konusu da ehemmiyet kazanmıştır." ifadelerini kullandı.

RTÜK’ün gailesiz nesilleri medyanın dokuncalı içeriklerinden dayanak noktası olmak düşüncesince nice çalışmaya imza attığına aksan karşılayıcı Şahin, hoppadak Türkiye’de değil iklim haricinde da bu bölgede farkındalık halletmeye çalıştıklarını söyledi.

Türkiye’nin Rabat Büyükelçisi Doğan’ın da musahabe icra ettiği çalıştayda, sanatkâr Bager Akbay "Algoritmik Sanat" başlıklı borda bordaya banak gerçekleştirdi.

Akbay, harf yazılımının önemine dikkati çekmiş olduğu sunumunda, "Dijital dönemde yazılımlar marifetiyle kendimizi anlatım edebiliriz. Bu nedenle herkesi harf yazılımını öğrenmeye çağırma ediyorum." dedi.

Çalıştayın açık oturum bölümünde de RTÜK Üyesi Taşçı ile Abant İzzet Baysal Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Adnan Altun, birer musahabe yaptı.

Moderatörlüğünü RTÜK Başkan Yardımcısı İbrahim Uslu’nun icra ettiği panelde, YEE Kültürel Diplomasi Akademisi Koordinatörü Dr. Melih Barut "metaverse etkisi" başlığıyla banak gerçekleştirdi.

Çalıştaya dip ilgi

YEE Başkanı Ateş, çalıştay sonrası AA muhabirine icra ettiği açıklamada, şunları kaydetti:

"Olağanüstü dip borda bordaya uyanıklık var. Bunun da dü nedeni var, birincisi burada YEE yoluyla aşırı sayıda Türkçe öğrenen insanoğlu var. İkincisi de elbette ki sayısal asır olmakla başlangıç başa sayısal çağla nite başlangıç edilebilir, sayısal dönemde muhteva nite üretilir, sanatkâr nite olunur, bu mevzularda Türkiye’den ehemmiyetli uzmanları getirdik, nedeniyle Faslı gençlerin aşırı ağırbaşlı merakı var. Bir yandan dilimizi, dilimizle başlangıç başa kültürümüzden meydana gelen içerikleri dünyaya taşıyoruz."

RTÜK Başkanı Şahin ise programlarının aşırı doğurgan geçtiğini belirterek, "Sayın Büyükelçimiz Ahmet Aydın Doğan bellek kadrosu de bizlere aşırı dayanak noktası verdi, YEE’nin YEE Rabat Türk Kültür Merkezi’yle de bu programımızı sürdürüyoruz. Biz aşırı memnunuz. Çünkü hoppadak Türkçe öğrenen ve Türkiye’ye ehemmiyet gösterenler değil, burada canlı Türklerin de aşırı DOĞRU merakı var. Önümüzdeki süreçte şimdi etraflıca halde ayrımlı devletlerde de bu çalıştayı hazırlamaya bitmeme edeceğiz." sanarak konuştu.

Anadolu Ajansının Fas'ta yürüttüğü emek harcamaları da ölçüm fail Şahin, "Ayrıca Anadolu Ajansı’na da başta teşekkürname eylemek istiyorum. Çünkü AA benim geçmiş menfez ağrılarımdan borda bordaya tanesidir. Gittiğimiz değme ülkede AA’yı görüyoruz, AA bizim oradaki bellik değerimiz oluyor. Sayın Genel Müdürü Serdar Karagöz’e ve çalışanlarına teşekkürname ediyorum." biçiminde konuştu.

Faslı sanatkâr Yusuf Lebib kabilinden Türk Tasavvuf ve Endülüs müziğinden asar ile ilahilerin seslendirildiği çalıştay, iftarla sona erdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?