Gündem

Osmanlı dönemine ait antikalar görücüye çıktı

Antika asar İstanbul'da koleksiyoner ve ziyaretçilerle buluştu. Osmanlı dönemine ait tombaklardan, hatlara denli nice kitap sergileniyor. Antika eserlerin tutarları ise bin liradan başlarken, 600 bin liraya denli çıkabiliyor.

Osmanlı dönemine ait antikalar görücüye çıktı
18-11-2022 09:08
Antika asar İstanbul'da koleksiyoner ve ziyaretçilerle buluştu. Osmanlı dönemine ait tombaklardan, hatlara derece nice im sergileniyor. Antika eserlerin tutarları ise bin liradan başlarken, 600 bin liraya derece çıkabiliyor.

Bu sene üçüncüsü planlı İstanbul Sanat ve Antika Fuarı (IAFF) başladı. Bu sene 100'ü birlikte tomar millî ve arsıulusal zanaat galerisini, antikacıları ve 500'den birlikte tomar ayrımlı alanlardan sanatçıyı ağırlayacak bulunan fuara, 21 Kasım Pazar gününe derece 11.00-20.00 saatleri ortada görüşme edilebilecek. Fuarda muhtelif sergilerin beraberinde müzayedeler de gerçekleştirilecek.

Fuarda nazarıitibar dişi mahsulat ortada güzergâh asar ve tombaklar arazi alıyor. Fuarda Osmanlı dönemine ait nice im arazi alırken, koleksiyonerler ve ziyaretçiler kabilinden bağ gördü. Ayrıca fuarda 1800'lü senelerde Osmanlı Devleti'nde tulumbacıların kullandığı tulumba da nazarıitibar dişi mahsulat ortada arazi aldı. Öte taraftan Birinci Dünya Savaşı dönemine ait bağ dişi asar de fuarda arazi aldı. Savaşta makbul birlikte İngiliz uçağının pervanesi de fuarda ziyaretçilerin takdirini çekti.

Fuarda nice çağa ait antika eserlerin sayı farkı fiyatı bin liradan başlarken, 600 bin liraya derece da çıkabiliyor. Fuarda bağ gören güzergâh asar ise 20 bin teklik ile 500 bin liradan satılıyor. Fuarda başkaca emektar ışık makineleri, gramofon, radyo kabilinden mahsulat de görücüye çıktı.

Fuara dahil bulunan antika koleksiyoncusu Mehmet Demirayak, “Fuarda ayrımlı dönemlere ait nice im arazi alıyor. Fuarda sergilediğimiz mahsulat ortada Osmanlı döneminden küsurat tulumba arazi alıyor. Tulumba 1850'li yıllara ait. Ayrıca sergilediğimiz mahsulat ortada gramofon, radyo, beşik, el aletleri arazi alıyor. Ahşap birlikte beşiğimiz var. Bu beşik Viktorya zamanında yapılmış. Muhtemelen birlikte saray yahut kasır düşüncesince üretilmiş. Bu mamüllerin yenileme ve bakımlarını yapıyoruz” dedi.

Antika koleksiyoncusu Hayati Kondu, “Uzun seneler biriktirdiğimiz zanaat eserlerini koleksiyonerlerin zevkine sunuyoruz. Birbirinden enteresan mahsulat standımızda arazi alıyor. En giranbaha ürünlerimiz ortada tombaklar ve güzergâh eserleri arazi alıyor” ifadelerini kullandı.

Fuarda nazarıitibar dişi mahsulat ortada arazi düzlük tombak üzerine bilgiler verici Alpaslan Ünal ise “Fuarda Osmanlı döneminden elit asar arazi alıyor. Hat ve tombak asar fuarda nazarıitibar dişi ürünlerimiz ortada arazi alıyor. Sergilediğimiz asar ortada arazi düzlük tombak kısaca 200 yıllık. Fuarda arazi düzlük antika mamüllerin sayı farkı fiyatı bin liradan başlarken, 500-600 bin liraya derece çıkıyor” açıklamalarında bulundu.

Antika koleksiyoncusu Ömer Dinçer Kılıç güzergâh asar üzerine bilgelik vererek, “Seçkin güzergâh eserlerimiz bulunuyor. Hat eserlerimize ziyaretçiler ve koleksiyonerlerin hevesi büyük. 100 sene ile 300 sene ortada güzergâh eserlerimiz bulunuyor. Hat eserlerimizin sayı farkı fiyatı 20 bin liradan başlıyor 500 bin liraya derece çıkıyor" dedi.

Muhammed Fırat Aksoy - Furkan Serttaş
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?