Teknoloji

Öğrencilerden yasakçı eczane kontrol derdine 'Akıllı' çözüm

Malatya'daki Yunus Emre Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinin TEKNOFEST'te bir numara oldukları "Akıllı Eczane Sistemi" projesinin yaşama geçirilmesi biçiminde yurttaşlar eczanelerden 7/24 çıkar yol alabilecek.

Öğrencilerden yasakçı eczane kontrol derdine 'Akıllı' çözüm
13-12-2021 11:59
Malatya

Öğrenciler, Kovid-19 zamanında eczanelerde vatandaşlara şimdi sağlıklı birlikte alım satım ortamı gelmek düşüncesince araştırmalara başladı. Eczanelerde karşılaşılan dava ve eksikleri soruşturma çalışmasıyla araştıran öğrenciler, vatandaşların eczane içine girmeden derman alabileceği "Akıllı Eczane Sistemi"ni ihya sonucu aldı.

Yaklaşık 2 sene devam eden icraat kararında otomat seçimi birlikte maşa geliştiren öğrenciler, Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST'te İnsanlık Yararına Teknoloji yarışması Sağlık ve İlk Yardım Kategorisi Lise Seviyesi dalında birincilik elde etti.

Görünüş itibarıyla bankamatiğe mail "Akıllı Eczane Sistemi", e-Reçete ile de senkronize çalışabiliyor.

TC etiket numarası ve e-Reçete kodunun girilmesiyle ilaçları birlikte cümle kanalıyla hastaya sağlayan sistem, ilaçların kesinlikle kullanılabileceği bilgisini de doktorun reçeteye yazdığı bilgiler dahilinde print şekilde sunabiliyor. Bu sayede sistem, vatandaşlara 7/24 derman alabilme olanağı sağlıyor.

Yunus Emre Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Elektrik Alanı öğretmeni Ali Yılmaz Altunsuyu, AA muhabirine, cihazın vatandaşlara şişman kolay sağlayacağını söyledi.

Projenin TEKNOFEST'te birlikte numara olmasının ehemmiyet bildirme ettiğini aktaran Altunsuyu, "Tamamen e-Reçete sistemiyle mevzun çalışıyor. İlaç barkodlarını önceleri okutuyoruz. Böylece raftan derman alındığından itibaren hastanın hesabına şu derman düşürülmüştür niteleyerek uyartı veriyor. Sistemin yazılımı öğrencimiz çeşidinden gerçekleştirildi." dedi.

TEKNOFEST'in öğrencilerin menfaatlerini yetiştirmek ve tanıtlamak düşüncesince dobra birlikte müstevi bulunduğunu özetleyen Altunsuyu, yazılımı karşıcı öğrencilerine Sakarya ve Kocaeli'nde nice yazılım firmasının burs ve iş hasretmek istediğini anlatım etti.

Altunsuyu, vatandaşların en andıran eczaneye değişik bu sistemle ilaçlarını alabileceğini belirterek, şöyleki konuştu:

"Türkiye'de e-Reçete sistemi var. Doktorun yazdığı çare Türkiye'nin neresinde olursa olsun alınabilir. e-Reçete kodunu ve TC etiket numarasını girdiğiniz devir dizge üstünden görünüyor. Her yerden ilacı alabilirsiniz. Sistemimizin en şişman özelliklerinin başlangıcında e-Reçete sistemi geliyor. 7/24 çalışmasının nedeni de bu. Hasta bankamatik kabil ilacını gelişigüzel yerden alabilir. Aynı sürede çizgi im okumadaki süreyi kısaltıyor. Hasta sağlıklı birlikte halde ilacını alıyor, ilacı düzlük insana aldıktan sonradan fiş kabil print veriliyor. Bu print da hekim ilacın tanımlamasını kesinlikle yapmışsa sabah, öğlen, akşam, aç yahut tok, kesinlikle çare vermişse dizge çıktısını veriyor."

Projenin TEKNOFEST'te birlikte numara seçildikten sonradan Sağlık Bakanlığı ve nice eczanenin kendileriyle iletişime geçerek bilim aldığını özetleyen Altunsuyu, birtakım hususi kuruluşların ise cihazla ilişik gelişimleri yakından strateji ettiğini bildirdi.

"İki sene bu dizge hesabına çalıştık"

Yunus Emre Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Otomasyon Bölümü 12. derslik talebesi Taha Özbay da geliştirilen cihazın yazılımını yaptığını söyledi.

Vatandaşlara kolay gelmek düşüncesince hakeza birlikte maşa yetiştirmek istediklerini dile getiren Özbay, "Yazılımı, Kovid-19 zamanında eczanelerde oluşan neşeli ve dideban eczane kontrol sorununu ortadan dağıtmak düşüncesince yaptım. Bu plan başlamadan ilk parasız ve parasız yakınlarıyla konuştuk, anketler düzenledik. Bunların kararında hakeza birlikte dizge geliştirdik. İki sene bu dizge hesabına çalıştık ve TEKNOFEST'te birlikte numara olduk." niteleyerek konuştu.

TEKNOFEST'e sonsuz eklenmek istediğini ve bu bölgelerde şimdi baş döndürücü hayır işler gerçekleştirmek istediğini anlatım fail Özbay, şöyleki konuştu:

"TEKNOFEST koskoca birlikte ortam. Bu sayede kendimi şimdi baş döndürücü geliştirdim. Bazı fikirlerin hakkıyla bedel bulmuş olduğu birlikte yer. Yüzlerce plan ve yarışçı gördüm. İş teklifleri aldım. alaka baş döndürücü fazla. Gerçekten görülmeye bedel birlikte ortam. Bundan ahir gayem yazılım mühendisi olmak. TEKNOFEST'te aldığım iş imkanlarını kıymetlendirmek istiyorum."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?