Teknoloji

Manisa'daki 91 salname enstitü kuraklığa mukavim asma geliştirecek

Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünün kuraklığa dayanımı faziletkâr ve deneysel nitelikte asma türlerinin geliştirilmesine müteveccih hazırladığı proje, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünce onaylandı.

Manisa'daki 91 salname enstitü kuraklığa mukavim asma geliştirecek
23-11-2021 12:09
Manisa

Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce (BAEM) alışılmış melezleme yöntemiyle kuraklığa ve kuraklığın bozukluk olabileceği tehditlere gönül rahatlığı dayanabilen üzüm türleri geliştirilmesine müteveccih düzentileme başlatıldı.

Resmi kayıtlara uyarınca 1930 senesinde kurulan Manisa BAEM içerisinde bağcılığa değgin ehemmiyetli tetkikat yapılıyor. Türkiye'nin üzümde ulusal üzüm koleksiyonun eşya dibine alındığı enstitüde bugüne denli bin 453 cins üzüm tescil edildi.

Her sabık sene tesiri küsurat hava değişikliği ve kuraklığa gönül rahatlığı dayanımı faziletli üzüm çeşitleri imar etmek düşüncesince plan hazırlayan enstitü, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünce projenin onaylanmasının arkası sıra çalışmalara başladı.

Enstitü laboratuvarlarında mevcut 13 bine benzeyen asma örneğini, melezlemeyle ıslahat edip, ibdai birlikte cins geliştirmeye etkin uzmanlar, 5 salname plan sürecinde bu yöntemle geliştirdikleri kuraklığa dayanımı en faziletli türü, üreticilerin kullanımına sunacak.

Enstitü müdürü Akay Ünal, AA muhabirine, toptan hava değişikliğini menfez önüne alarak evvel defa birlikte deneyli tür geliştirmeye başladıklarını belirtti.

Geliştirecekleri yeni türün ağız ağıza ibdai olacağına dikkati çekici Ünal, şunları kaydetti:

"Etkisi herhangi birlikte sene küsurat kuraklık doğacak zamanlarda bağcılığın en ehemmiyetli iktisadi çalışkanlık bulunduğu alanımızda de üretimi zorlamaya başlayacaktır. Bu sebeple yeni deneyli ihya emek harcamaları kondisyon oldu. Bu çalışmada hava değişikliğine, kuraklığa, kirece ve verim sıkıntılarına hal arayışı içindeyiz. Bu sebeple yeni türlerimizi ağız ağıza ibdai ve alışılmış melezleme ıslahat yöntemiyle üreteceğiz. Kendi anaçlarımızı ve ecnebi anaçları kullanacağız. Kendi arazi yapımıza ve hava değişikliğinin getireceği öngörülen sebeplerden çevre hâlâ dayanımını artıracak materyaller üstünde çalışıyoruz. Bu türün geliştirilmesiyle bağcılık yapmanın çetince bulunduğu arazilerde caba üretime olanak sağlayacak çeşitler üstüne neticeler elde etmeye çalışıyoruz."

Anaç tür ihya çalışmasının Türkiye'de evvel defa yapıldığını vurgulayan Ünal, projenin 5 salname süreci kapsadığını dile getirdi.

Klasik melezleme düşüncesince ellerinde şu anda 13 bin türlü olduğunu hatırlatan Ünal, bu çeşitler içerisinden en iyisini hâlâ iktisadi yerine verimlisini bulmaya çalıştıklarını laflarına ekledi.




SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?