Gündem

Lise öğrencisi 50 TL’ye biyogaz üretti

Lise öğrencisi 50 TL'ye geliştirdiği sistemle biyogaz üretti, kendisi bulmuş olduğu sistemle 1 maaş bekleme süresini dü güne denli indirmeyi başardı.

Lise öğrencisi 50 TL’ye biyogaz üretti
21-12-2021 12:03

Sivas'ın Suşehri İlçesine ilişkin Camili köyünde canlı 10. Sınıf öğrencisi Ercan Sezgin, kalan gaz tutarları ve kaba güzeşte Kış koşullarına kabullenmek düşüncesince biyogaz üretmeye değişmeyen verdi. Sezgin icra ettiği tetkikat ondan sonra 50 TL'ye kurduğu sistemle efsanevi dışkısından biyogaz elde etmeyi başardı. Kendisi tasarladığı düzenekle bekleme süresini de 1 aydan 2 güne denli indirdi. Sezgin demincek ürettiği gazın yakmanın mutluluğunu yaşıyor.

Biyogaz tesislerinden esinlendi

Köylerinde tabii gaz olmadığı ve kalan gaz tutarları zımnında hakeza birlikte arayışa girdiğini tamlayan Sezgin, “Köy yerlerinde bildiğiniz üzere doğalgaz bulunmuyor. Biz tulum kullanıyoruz. Araştırdım, alçalma saldım, biyogaz tesislerini inceledim. Yaptığım incelemelerden sonraları efsanevi atıklarından biyogaz üretmeye değişmeyen verdim. Kullanışlı ve girintisiz çıkıntısız fakat gazın oluşması devir alıyor. Hayvansal atığın gaza dönüşmesi düşüncesince 1 ay beklenilmesi gerekiyor. Ben aceleci birlikte formül buldum. Biyogazın oluşumunu bekleyivermek yerine, sıkmaç sayesinde düzeneğe subap sokup iklim bastım. Bu halde tankın içerisindeki atılmış köpürüyor ve zarfında sıkışıyor. Bu hem süreyi kısaltıyor bununla beraber yanıcı etkiyi attırıyor. Beklemek adına havayla sıkıştırmanın hâlâ mantık bulunduğunu gördüm. Bunu ego buldum. Bu hâlâ hazırlop birlikte yöntem” dedi.

Volkan Kaplan - Mustafa Koçyiğit
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?