Dünya

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar'dan Rum kesiminin roket defans sistemini güçlendirmesine tepki

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, "Biz, KKTC namına bunu iri müşterek yorgunluk ve endişeyle izliyoruz. Bu girişimler barışa misyon etmez." dedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar'dan Rum kesiminin roket defans sistemini güçlendirmesine tepki
26-01-2022 21:59
Lefkoşa

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY), Rum Milli Muhafız Ordusu'nun (RMMO) eş yer aldığı roket defans sistemlerini güçlendirmesi girişimlerinin, barışa misyon etmediği ve Doğu Akdeniz'de huzursuzluğun artmasına etken olabileceği uyarısında bulundu.

Cumhurbaşkanı Tatar, Rum Savunma Bakanlığının, RMMO roket defans sistemini güçlendirmesiyle ilişik Rum basınında çıkan gelişmeleri Türk Ajansı Kıbrıs'a (TAK) değerlendirdi.

Rum tarafının bu adımlarını, KKTC şekilde iri birlikte iğbirar ve düşünce ile izlediklerini tamlayan Tatar, "Biz birlikte kat imdi Rum yönünü sağduyuya çağırıyoruz." dedi.

Tatar, Kıbrıs dair bazı arayışların ve Birleşmiş Milletler'in (BM) iş birliğinin artarak devamı çağrısında bulunmuş yer aldığı birlikte dönemde, bu halde adımlar atılmasının hata bulunduğunu söyledi.

Geçen hafta yıldırı örgütü PKK/PYD'ye Rum tarafında konuşlanması, faaliyetlerinin kanuncu bir vaziyete getirilmesi düşüncesince müsaade verilmesinin ardından, demin de roket sistemlerinin güçlendirileceği haberlerinin yoğunlaştığına ayraç fail Tatar, bunların Doğu Akdeniz'deki huzursuzluğun imdi da artmasına etken olduğuna aksan yaptı.

Tatar, "Biz, KKTC şekilde bunu iri birlikte iğbirar ve endişeyle izliyoruz. Bu girişimler barışa misyon etmez." niteleyerek konuştu.

"Karşılarında Türkiye Cumhuriyeti bulunduğunu unutuyorlar"

Türkiye'nin de bu üzere gelişmelere tepkisini koyduğuna ayraç fail Tatar, Rum yönünü sağduyuya çağırdı.

Doğu Akdeniz'deki dengelere dikkati çekici ve geçmişten mevrut bazı anlayışlar ile teamüller bulunduğunu tabir fail Tatar, şöyleki konuştu:

"Türkiye Cumhuriyeti, Kıbrıs'ın güvenceci ülkesidir. Garantör birlikte dünya şekilde Türkiye Cumhuriyeti'nin de söyleyecekleri, yapabilecekleri vardır, gır hakkı vardır. Türkiye Cumhuriyeti behemehâl bu mevzuda da değme devir yer aldığı üzere Doğu Akdeniz'deki hem Türkiye’nin bununla birlikte Kıbrıs Türk halkının adalet ve menfaatlerini esirgeme hesabına kararlılığını ortaya koyacaktır. Barışın sürmesi, huzursuzluğun azalması düşüncesince meydana getirilen çağrılara rağmen, roket sisteminin güçlendirilmesini, birlikte bakıma 'savunma ötesinde agresif davranış izlemelerinin tek manası olmadığını, zira karşılarında Türkiye Cumhuriyeti bulunduğunu unutuyorlar' niteleyerek değerlendiriyorum.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?