Ekonomi

Kimya dalının 10 maaş ihracatı 20 bilyon doları geçti

Kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü ihracatı sabık senenin teşrinievvel ayına gereğince yüzdelik 34 artarak 2,31 bilyon dolar yerine gerçekleşti.

Kimya dalının 10 maaş ihracatı 20 bilyon doları geçti
04-11-2021 11:24
İstanbul

AA muhabirinin İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) verilerinden derlediği bilgilere göre, kimyasal maddeler ve mamulleri sektörü, Ekim 2021'de güzeşte senenin ayrımsız ayına gereğince yüzdelik 34 artışla 2,3 bilyon dolar dış satım gerçekleştirdi.

Sektörün 10 maaş performansı değerlendirildiğinde ise güzeşte senenin ayrımsız zamanına gereğince yüzdelik 38 artışla 20,5 bilyon dolarlık dış satım işlenmiş oldu.

Lübnan, teşrinievvel ayında en aşırı dış satım meydana getirilen dünya oldu. Ekimde Lübnan’ı izleme fail geçmiş onda arazi meydan başka devletler ise Yunanistan, Almanya, Irak, Belçika, Hollanda, İtalya, Güney Afrika Cumhuriyeti, İngiltere ve Amerika oldu. İlk 10 dünya ortada en aşırı artım yüzdelik 788,11 ile Güney Afrika Cumhuriyeti’nde oldu.

Lübnan’a meydana getirilen kimya ihracatı 123 milyon 329 bin dolar adına gerçekleşti. Geçen sene ayrımsız çağa nazaran yüzdelik 109,29 arttı. Ekim ayında Lübnan’a en aşırı ihraç edilen geçmiş 5 mahsul grubu sırayla “mineral yakıtlar, mineral yağlar ve ürünler”, “plastikler ve mamulleri”, “yıkama müstahzarları”, “uçucu yağlar, kozmetikler ve sabun” ve “anorganik kimyasallar” oldu.

2021 Ocak-Ekim devrinde en aşırı kimya ihracatı meydana getirilen devletler ise sırayla Hollanda, Almanya, ABD, Irak, İtalya, Yunanistan, Belçika, İspanya, İngiltere ve Lübnan adına geçmiş 10'da arazi aldı.

En aşırı “plastikler ve mamulleri” ihracatı gerçekleştirildi

Ekim ayında kimyasal maddeler ve mamulleri mahsul gruplarında plastikler ve mamulleri ihracatı, 761 milyon 680 bin dolarla kimya ihracatında geçmiş tam arazi aldı.

İkinci tam 571 milyon 66 bin dolarlık ihracatla mineral yakıtlar, mineral yağlar ve mahsulat arazi alırken, inorganik kimyasallar ihracatı 171 milyon 165 bin dolarla üçüncü tam arazi aldı. ‘Anorganik kimyasalları peşinden geçmiş onda arazi meydan başka sektörler ise; ‘uçucu yağlar, kozmetikler ve sabun’, ‘kauçuk, lastik ağacı eşya’, ‘eczacılık ürünleri’, ‘gübreler’, ‘boya, vernik, birleşik ve müstahzarları’, ‘organik kimyasallar’ ve ‘muhtelif kimyasal maddeler’ oldu. Ekim ayında madun sektörlerde en aşırı dış satım artışı yüzdelik 301,30 ile gübreler sektöründe gerçekleşti.

"Yıllık bazda en aşırı dış satım karşılayıcı ikinci sektör olmaya bitmeme ediyoruz"

Kimya sahasının teşrinievvel kocaoğlan performansı ile ait AA muhabirine yorum karşılayıcı İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, “Ekim ayında kimya ihracatımız yüzdelik 34,14 artışla 2 bilyon 316 milyon dolar adına gerçekleşti. İlk on maaş ihracatımız ise yüzdelik 38,39 artışla 20,5 bilyon dolar oldu. Ekim ayında en aşırı plastikler ve mamulleri, mineral yakıtlar, mineral yağlar ve ürünleri ve inorganik kimyasallar ürünlerini ihraç ettik." niteleyerek konuştu.

Ekim ayında en aşırı dış satım icra ettikleri ülkenin Lübnan bulunduğunu tamlayan Pelister, "Lübnan'ı Yunanistan ve Almanya izleme etti. Yıllık bazda en aşırı dış satım karşılayıcı ikinci sektör olmaya bitmeme ediyoruz. İhracatımızdaki bu muvaffakiyet bizleri gururlandırıyor. Ekim kocaoğlan kimya endüstri sayı farkı sığa tasarruf oranına baktığımızda da ilkgüz ayına gereğince artarak 73 seviyelerinden 75 seviyelerine yükseldiğini görüyoruz. Bu veriler bizlere imge verirken başka taraftan mal fiyatlarındaki artışlar, kurdaki volatilite, cazibe ve doğalgaza mevrut zamlar, müstahsil ve ihracatçılarımızı zorluyor. Özellikle enerjiyi koyu kullanan sektörümüzde ek maliyet olacak bu yüklerin kaldırılmasını ve suhulet sağlanmasını bekliyoruz. Bu sorunları aşabilirsek ihracatımız henüz da artacaktır." biçiminde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?