Ekonomi

Karaman'da gaye zeytin ve zeytinyağı üretiminde bellik olmak

Elma ve hububatla öne çıkan Karaman, çiftçilerin sonuç devirde üretimine ciddiyet verdikleri zeytin ve zeytinyağıyla bellik olma amacında ilerliyor.

Karaman'da gaye zeytin ve zeytinyağı üretiminde bellik olmak
23-10-2021 13:43
Karaman

Konya'nın Hadim kazasından doğan Göksu Nehri, Toros Dağları'nın ortasından geçerek koyu ortak koyak oluşturuyor. Geçtiği yerlerde mikroklima tesiri gerçekleştiren nehir, buralarda Akdeniz ikliminde yetişebilen nice semere ve sebzenin üretimine imkân sağlıyor.

Karaman'ın Göksu'ya benzeyen 13 köyünde yüzlerce senedir zeytincilik yapılıyor. Tarımda makineleşmenin, sulama imkanlarının çoğalması ve zeytinciliğe maruz teşviklerle eskiden ekilmeyen arazilere de zeytin fidanı ekilmeye başlandı.

Ekim ayının aslında beri zeytin hasadının yapıldığı alanda bu sene rekoltenin 10 bin titrem yöresinde olması bekleniyor.

"Karaman zeytinde de iddialı"

Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, AA muhabirine, elma ve tahıl üretimiyle ön planda mevcut Karaman'ın bundan sonradan zeytin üretiminde de iddialı bulunduğunu söyledi.

Göksu havzasında yetiştirilen zeytinlerin ülkenin en nitelikli zeytinleri ortada gösterildiğini anlatım fail Bayram, "Bölge eskimemiş ortak bölge. Üretim ağız ağıza organik. Üründe deva kalıntısı yok, türap yok. Zeytinden elde edilmiş zeytinyağının hamız payı baş döndürücü düşük. Şimdiye denli insanoğlu hoppadak öz gereksinimleri denli ürettikleri düşüncesince nitelik ön planda kalmış." sanarak konuştu.

Bölge halkının geçimini 2000'li yıllara denli üzüm üretimiyle sağladığını ancak bağların maraz kararı bozulması dolayısıyla kişilerin seçenek ürünlere yöneldiğini özetleyen Bayram, şöyleki bitmeme etti:

"Zeytin havzada binlerce senedir natürel adına yetişmekte. Ormanlık bölgelerde binlerce yabanıl zeytin ağacı var. İnsanlar bahçelerinin kenarlarındaki yabanıl zeytinleri aşılayarak bu ağaçlardan zeytin toplamışlar ancak bağların hastalanması, zeytin ve zeytinyağının öneminin anlaşılmasından sonradan köylüler, tarlalarına zeytin fidanı ekmeye başlamış. Şu anda 500 binden ortak tomar mahsul sağlayan zeytin ağacı var. Her sene binlerce zeytin fidanı toprakla buluşuyor. Ziraat odası adına üreticilerimize amut dağıtıyor ve uran dayanak noktası veriyoruz. Daha ilk ekilip biçilmeyen kuvvetsiz araziler üstelik iş makineleriyle düzeltilip bostan biçimine getiriliyor."

Bölgede imal edilen zeytinin alışveriş sorunu olmadığını dile getiren Bayram, şunları kaydetti:

"Eskiden alanda zeytin üretimi ortak tomar bilinmediğinden piyasayı 3-5 tecimen belirlermiş. Onlar ne dese değer o olmuş. Zeytinyağı tesisi bulunmadığı düşüncesince yağ üretimi olmamış. Şimdi alanda 2 çağdaş zeytinyağı tesisi var. Üretici burada öz yağını çıkarttırıyor. Ürünlerini fabrikaya satabiliyorlar. Bir rakiplik ortamı oluşuk durumda. Bu nedenden dolayı alışveriş sorunu yok. meşhur şirketler buradan tankerlerle yağ alıp götürüyor. Karaman'da yetişen zeytin Ege Bölgesi'ne satılıyor. Buraya zeytin almaya mevrut tüccarlar Karaman'ın zeytininin baş döndürücü nitelikli bulunduğunu söylüyorlar. Bu sene hizmete süregelen tesisin birisi bölgenin zeytinyağını ihraç geçirmek düşüncesince emek vermek başlattı. Şimdi kooperatifleşme emek vermesi var. Bu gerçekleşirse bölgenin zeytini ve zeytinyağı devletimizde hacısı hocası kabilinden bildik ve aranan ortak bellik olacak. Artık Karaman adına zeytin ve zeytinyağı üretiminde tığ de varız, iddialıyız."

Üretici Mehmet Altun da "Zeytin hepimiz düşüncesince güzel ortak sağlık kapısı oldu. Ürettiğimiz zeytinler baş bezi ve sofralık. Fiyatlardan memnunuz. Sulayabildiğimiz bahçelerde randıman baş döndürücü iyi. Bölgede sulama olanakları artarsa üretimimiz de artar." dedi.

Bahçesinde zeytin toplayan Orhan Akgün de şimdi sezonun birlik başlamadığını belirterek, "Şu anda melezlik zeytin topluyoruz. Geçen haftalarda fiyatlar düşüktü. Şimdi iyileşti. Kırmalık zeytinin kilosunu tüccara 5 liradan satıyoruz. Yağlık zeytinleri ileriki günlerde toplayacağız. Bu sene yağışsız ortak sene bulunmasına karşın toplam ürün iyi." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?