Gündem

'Kadın Yunuslar' daima görevinin başında

Emniyet Genel Müdürlüğü içerisinde Asayiş Şube Müdürlüğüne ilişkin Motosikletli Polis Timleri Amirliği'nde memur avrat polisler, Başkent'in dirlik ve güvenliğini iletmek düşüncesince kesintisiz görevinin başında.

'Kadın Yunuslar' daima görevinin başında
31-12-2021 10:59

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) içinde Asayiş Şube Müdürlüğüne ilişkin Motosikletli Polis Timleri Amirliği'nde görev fail avrat polisler, Başkent'in dirlik ve güvenliğini gelmek düşüncesince şeb gündüz, kar kış, rahmet çamur, demeden görevini sürdürüyor.

Öte yandan, yunus kolluk edinmek talip ortak kişinin, 28 yaşını geçmemiş olması gerekiyor. Erkeklerde 1.75, hanımlarda ise, 1.70 epope şartı bulunuyor. Motosiklet sürüşü düşüncesince ehliyetli fiziki özelliklere cemaat olması ve esenlik şekilde da rastgele ortak engelinin bulunmaması gerekiyor.

Tüm bu nitelikleri haiz Polis Meslek Yüksekokulu ve Polis Akademisi mezunları, planlı mülakatları değerli ortak biçimde geçtikten sonradan 4 maaş ortak tahsilden geçerek yunus kolluk olabiliyor.

“Polis edinmek benim çocukluk hayalimdi”
Yunus kolluk edinmek düşüncesince aranan koşulları karşılayan insanların 4 maaş ortak pedagoji bilimi sürecinden geçtiğini tamlayan yunus kolluk Canan Göl, “Vatandaşlar çeşidinden ‘yunuslar' şekilde da tanıdık Motosikletli Polis Timler Amirliğinde görev yapıyorum. 14 senedir bu meslekteyim. Mesleğime geçmiş şekilde da yunuslarda başladım. Çeşitli vilayetlerde ve birimlerde görev yaptıktan sonradan akıbet 4 senedir baştan yunuslarda görevimi sürdürmeye başladım. İlk bilhassa filhakika kolluk edinmek çocukluk hayalimdi benim. Polis olduktan sonradan ‘motosikletli polis' olma düşüncem de motosikleti sevdiğim için. Zaten 14 sene evvela bu sonucu vermiştim. O günden bugüne derece da bu sevgim on paralık azalmadı. Bu görevi yapmakla da alım çalım duyuyorum. Ben size motosikletli kolluk olmanın şartlarından az buçuk bahsedeyim. evvel fiziki ustalık imtihanlarından geçiyorsunuz. Kadınlarda 1.70, beylerde 1.75 uzunlukta olmanız bunun düşüncesince ehliyetli oluyor. En az 4 haftalık ortak pedagoji bilimi sürecinden sonradan değerli olanlar düalist ortak sınavdan da geçtikten sonradan yunus kolluk olmaya adalet kazanıyor. Biz de o şanslılardan biriyiz” ifadelerini kullandı.

“Eğitim bizim düşüncesince tek devir bitmiyor”

Dört maaş eğitiminin ondan sonra sahadaki eğitimin de daim şekilde bitmeme ettiğini vurgulayan Göl, “Bizler kursu bitirdikten sonradan göreve çıkıyoruz. Ama pedagoji bilimi bizim düşüncesince tek devir bitmiyor. Çeşitli aralıklarla da bu bitmeme ediyor. Gerek alanda olsun, ister de karşımıza çıkan vakalarda olsun bu eğitimler baştan sona bitmeme ediyor. Uygulamalar yapıyoruz, bu uygulamalarda vesait ne aranır, vatandaşa alın ne davranmamız gerekiyor bu mevzulara hem kişi bununla beraber vatandaşların güvenliği açısından lüzumlu hassasiyeti gösteriyoruz. Narkotik eğitimler alıyoruz” halinde konuştu.

“Mesleğimi gururla yapıyorum ve bu üniformayı gururla taşıyorum”

Şu an 8 yaşlarında ortak kızının bulunduğunu ve namına imrendiğini, kızını da ilerleyici süreçte bu resmî giysi içinde görmekten alım çalım duyacağını kail Göl, “Ben geçmiş mesleğe başladığımda bekar şekilde başladım. Bu 14 salname proses içinde evlendim, çocuğum oldu. Eşim de yunuslarda görev yapıyor. 8 yaşlarında ortak kızım mevcut şuan da. Hem annesini bununla beraber babasını motor üzerinde, arada ortak noktayı ulaştığında görevlerde görmüş bulunduğu yıllarda o da alım çalım duyuyor bizimle. Bu naşir ki aşırı iyi ortak şey. Bir ana şekilde çocuğumun benimle alım çalım duyması, benim düşüncesince de alım çalım donör ortak olay. Her meslekte bulunduğu üzere bizim de zorluklarımız olmuyor değil. Özellikle çocuklu ortak ana iseniz bunun zorluklarını başkaca yaşadığımız ahval oluyor. Bazen uyuduğu devir yanlarında olamıyoruz. Ben motor binmesini hakkıyla aşırı seviyorum. Mesleğimi gururla yapıyorum ve bu üniformayı gururla taşıyorum. İnşallah artık da taşımaya bitmeme edeceğim. Kızımın da motor sevdası olmasını isterim. Normalde nice ana ağababa bundan çekinir. Ama hem eşim olsun hem ego olayım kızım bizlerden alışkan bulunduğu düşüncesince aşırı da zorlanacağını zannetmiyorum. Ama bu görevi ona dönmek isterdim” sanarak konuştu.

“Bu görev benim hayalimdi”

Polislik mesleğinin vaktiyle beri imgesel bulunduğunu tamlayan yunus kolluk Demet Koç, “2018 senesinde Asayiş Şube Müdürlüğü'ne ilişkin Motosikletli Polis Timler Amirliği'nde görevime başladım ve hala burada görevimi sürdürüyorum. Benim hayalimdi ve bu proses geçmiş şekilde ortaöğretim 2'nci sınıfta başladı. PMYO imtihanlarına girdim ve burada liyakatsiz olunca üniversiteye gittim. Nevşehir Üniversitesi'nde tutum bölümünden izinli oldum. Üniversite okurken de baştan sona aklımdaydı. Üniversiteden sonradan POMEM sınavına girdim ve kazandım. 4 ay pedagoji bilimi aldım. Ondan sonradan Ankara'da göreve başladım” açıklamasında bulundu.

“Önceliğimiz kişi güvenliğimiz”

Yunus polislerin görev sahalarından da bahseden Koç, “Yunus polisler Asayiş Şube Müdürlüğü'ne ilişkin bulunduğu düşüncesince inhibütör görev şekilde görev alıyor. Kalabalık ortamlarda karakol görevlerini yapıyoruz. Sabit noktalarda umuyoruz ve meşkûk vesait üstünde yürütüm yapıyoruz. Genelde pratikte görmüş geçirmiş ortak personelimiz meşkûk görmüş bulunduğu uzlaştırıcı çevirir ve tığ kontrol gerçekleştiriyoruz. Ama önceliğimiz kişi güvenliğimiz. Çevre himaye nöbetçisi lüzumlu asayiş önlemlerini aldıktan sonradan tığ uygulamamıza bitmeme ediyoruz” dedi.

“Biz mesleğimizi sevdiğimiz düşüncesince aşırı zorlanmıyoruz”

Yunus üniformasının ve motosikletlerin yurttaşlar çeşidinden alaka ile karşılandığını, evlatların motosikletler ile foto gocunmak istediğini kail Koç, “Normalde yunus üniforması gayrı meslektaşlarımızdan değişik bulunduğu düşüncesince aşırı özen çekiyor. Bir de bilhassa avrat yunus kolluk gördükleri devir ilgilerini çekiyor. Ankara'da avrat yunus kolluk aşırı nadirdir. Yüzde 2 üzere ortak dilimi oluşturuyoruz. Genelde evlatların ve avrat vatandaşların beğenisini çekiyoruz. Nasıl yunus olduğumuzu soruyorlar. Gelip foto gocunmak arzu edenler oluyor. Aslında yunus kolluk kuvvet mucip ortak meslek. Çünkü motor üzerindeyiz ve mahsus ortak kuvvet gerektiriyor. O nedenden dolayı hanımlar düşüncesince mütekait ortak meslek. Ama tığ mesleğimizi sevdiğimiz düşüncesince aşırı zorlanmıyoruz” ifadelerini kullandı.

Utku Şimşek - Sadettin Aliusta
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?