Dünya

İsrail polisinden Şeyh Cerrah'ta Filistinli aileye dayanaklık etmek düşüncesince toplananlara müdahale

İsrail polisi, nehiy altındaki Doğu Kudüs'ün Şeyh Cerrah Mahallesi'nde evinden gücün çıkarılma tehdidi altındaki Filistinli Salim ailesine dayanak noktası düşüncesince birleşen göstericilere müdahalede etti.

İsrail polisinden Şeyh Cerrah'ta Filistinli aileye dayanaklık etmek düşüncesince toplananlara müdahale
18-02-2022 22:05
Kudüs

Yüzlerce Filistinli ve İsrailli aktivist, Salim ailesine dayanak noktası şartıyla öğleden sonradan Şeyh Cerrah Mahallesi'nde toplanmaya başladı.

Bu tam İsrail polisi, Filistinli ailenin evi ile alanda gerilimi tırmandıran İsrailli fazla sağcı saylav Itamar Ben-Gvir'in dernek kurduğu noktada düzenlilik bariyerleri kurarak ilaç aldı.

Göstericiler, Şeyh Cerrah Mahallesi civarlarındaki anne caddeye akilane ilerlerken İsrail polisinin müdahalesiyle karşılaştı. Polis, birtakım göstericileri copla darbetti. Göstericiler ile polis ortada çatışma yaşandı.

İsrail polisi, Şeyh Cerrah Mahallesi'ndeki açıklık sokaklarda da göstericilere coplarla dahil etti. Alana, İsrail polisine ilgilendiren süvari birlikler ulaştı.

İsrail polisinin, gece ezanı saatlerinde göstericilere gönül rahatlığı ahenk bombası kullandığı duyuldu.

"Ben-Gvir, Filistinlileri rahatsızlık geçirmek düşüncesince geldi"

Filistinli ve İsrailli aktivistlerle gösteriye eklenen İsrail parlamentosundan Ortak Liste Milletvekili Ofer Cassif, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, çabucak Şeyh Cerrah Mahallesi'nde değil tamamı karışma altındaki Filistin bölgelerinde gelişigüzel hafta derneşik yerine gıcırtı eylemleri düzenlediklerini belirtti.

Aşırı sağcı Milletvekili Ben-Gvir'in bu noktaya gelmesinin peşi sıra Şeyh Cerrah'ta yaşananları "insanlığa gönül rahatlığı suç" biçiminde niteleyen Cassif, "İsrail'in tarihindeki en biçimsiz rasist ve ayrımsız sürede parlamenter, buraya ortamı tutuşturmak düşüncesince geldi. Buradaki Filistinlileri rahatsızlık geçirmek düşüncesince geldi." dedi.

Eski İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu liderliğindeki Likud Partisinden milletvekillerinin, Ben-Gvir'in provokatif eylemine dayanak noktası verdiğinin hatırlatılması hesabına Cassif, "Netanyahu liderliğinde Likud Partisi, fazla bariz konuşacağım Yahudi-Nazi partisi durumunu aldı." ifadesini kullandı.

Ben-Gvir'in İsrail siyasetinde fazla görüşleri ve silahlı eylemleri zımnında yıldırı örgütü ikrar edilen Kahana hareketinden geldiğini kaydeden Cassif, 1970'lerde bu hareketi parlamentodan çıkarak gıcırtı fail Likud'un ahit Ben-Gvir'in birlikte toprak aldığına ayraç etti.

Cassif, "Bu dekor karşısında tiksiniyorum. Netanyahu liderliğinde Likud, Kaha-Nazi partisi durumunu aldı. Dünya genelinde insanoğlu bunu anlamalı, ister bu hükümet gerekse aykırılık içerisindeki işgal, budunsal temizlik, apartheid, ırkçı, hars ve siyasetlerini sonlandırmalıyız. Bu sona erdirilmeli." dedi.

İsrail polisinin, karışma altındaki Doğu Kudüs'ün Şeyh Cerrah Mahallesi çevresindeki dip düzenlilik önlemleri bitmeme ediyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?