Dünya

İran’da protestolar ve düzenlilik güçlerinin önlemleri sürüyor

İran'da 22 yaşındaki Mahsa Emini'nin "hicap kurallarına uymadığı" nedeni öne sürülerek gözaltına alındıktan sonradan ölümü için başlamış olan gösteriler ülkenin nice kentinde bitmeme etti.

İran’da protestolar ve düzenlilik güçlerinin önlemleri sürüyor
29-09-2022 01:59
Tahran

Başkent Tahran’ın Sadıkiye sahasında ve beş altı semtinde ıvır zıvır yetenekli gösteriler düzenlendi.

Tahran’da eylemler şimdi aşırı pencerelerden idare karşıtı çarpıcı sözler alaşağı etmek vasıtasıyla bitmeme etti.

Başkentin nice sahasında gösterilere yanıt manşet kuvvetlerinin almış bulunduğu düzenlilik önlemleri de sürüyor.

Sosyal medyada gösterilen videolarda, Elburz eyaletine ilişkin Kerec kentinin Guherdeşt sahasında göstericiler ilerleyiş yaparken anahtar sürücülerinin de klakson ile dayanak verdiği görüldü.

Meşhed’de planlı gösteride ise protestocular kollukçu aracını namüsait çevirdi.

Senendec şehrinde de göstericiler ilerleyiş yaparak idare karşıtı çarpıcı sözler atarken anahtar şoförleri klakson ile gösterilere dayanak verdi.

Yayınlanan videolarda gösterilere katılımın önce günlere uyarınca azaldığı görüldü.

Şiraz’da darülfünun öğrencileri gösteri düzenlerken düzenlilik güçleri de aldıkları önlemleri sürdürdü.

İran'daki gösteriler

Tahran'da 13 Eylül'de "ahlak polisi" adına bildik İrşad devriyeleri çeşidinden gözaltına alındıktan sonraları fenalaşarak hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Emini'nin 16 Eylül'de yaşamını yitirmesi ülkede infiale kez açmıştı.

Emini'nin 17 Eylül'de memleketi Sakkız kentindeki cenaze merasimi daha sonra gösteriler ülkenin nice kentine yayılmıştı.

İran mevki televizyonu gösteriler esnasında aralarında düzenlilik güçlerinin de bulunduğu 41 bireyin yaşamını kaybettiğini duyurmuştu.

Olaylar bitmeme ederken düzenlilik güçleri, yargının direktifiyle protestolara eklenen ve "kamu güvenliğini tehlikeye atan" göstericilere müteveccih durdurma dalgası başlattı. Bu kapsamda iklim medyasına yansıyan haberlere göre, Gilan'da 739, Mazenderan'da 450, İlam'da 180 insan gözaltına alındı.

Tahran Üniversitesi talebe Birliği minimum 30 öğrencinin, Tahran Gazeteciler Sendikası ise 10 gazetecinin gözaltına alındığını duyurdu. Toplam denetleme sayısının 2 binin üzerinde bulunduğu kestirim ediliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?