Politika

Irak'ta seçim neticeleri halkı memnun etmedi: "Bir şey değişmeyecek"

Irak'ta 10 Ekim'de meydana getirilen er umumi seçimlerin resmi sıfır sonuçlarına uyarınca Şii ilmek adamı Mukteda Sadr liderliğindeki Sadr Grubu galebe anons etti. Seçim sonuçlarının tek şeyi değiştirmeyeceği görüşünde bulunan Iraklılar, bire bir yüzlerin yinelenme ettiğini

Irak'ta seçim neticeleri halkı memnun etmedi:
12-10-2021 17:09

Iraklılar, 2019 böylelikle başlayarak aylar devam eden ve kısaca 600 ferdin ölümüne kez açan protestoların arkası sıra planlı evvel umumi seçim düşüncesince alışveriş haset kasa başına gitti. Erken umumi seçimlerinin resmi sıfır evvel sonuçlarına gereğince Şii ilmek adamı Mukteda Sadr liderliğindeki Sadr Grubu Meclis'teki 329 sandalyeden 73'ünü kazanarak birlikte numara öğür oldu.

Sünni önder ve emektar Meclis Başkanı Muhammed Halbusi başkanlığındaki Takaddüm Partisi ise 38 iskemle ile Meclis'te en iri ikinci ekip oldu. Eski Başbakan Nuri Maliki başkanlığındaki Kanun Devleti Koalisyonu 37 iskemle ile üçüncü tam toprak alırken, Mesut Barzani'nin önderi bulunduğu Kürdistan Demokrat Partisi ise 32 iskemle ile 4. sıraya yerleşti. Seçime katılma payı ise yüzdelik 41'de kaldı. Seçim neticelerini değerlendiren Bağdatlılar, toy kurulacak hükümetten çok beklentileri olmadığını tabir etti.

"Bu neticeler politik taraflara birlikte ceza"

Seçime katılma oranının açıklanandan şimdi ceninisakıt bulunduğunu düşündüğünü kail Muhammed Fazıl, "Bu neticeleri beklemiyorduk. Katılım oranının yüzdelik 20'ye ulaştığını sanmıyorum. Bu neticeler politik taraflara birlikte ukubet ve Tahrir Meydanı ile ülkenin güneyinde dökülen şehitlerin kanının bedeli. Bu intihabat nice yüzü değiştirdi. Ayrıca Nasıriye'de devrimcilerin oylarıyla kazananlar güneyde birlikte katılma bulunduğunu gösteriyor ancak Bağdat'a ulaşınca çok katılma olmadığını söyleyebilirim. Seçime iştirakı oranının açıklanandan şimdi ceninisakıt bulunduğu kanaatindeyim” dedi.

Ali Karrar ise, “Sadr Grubu'nun bu seçim kazanacağını kestirim ediyorduk. Geçen seçimlerden sonradan gidiş kötüye gitti ancak toy hükümet geçmişin olumsuzluklarından ibret çıkararak bu sorunlara deva bulacak” ifadelerini kullandı.

"Hiçbir hayır beklentim yok. Çünkü bire birlikte yüzler tekrarlanma ediyor"

Kasım Mümin angın Iraklı ise seçimlerin toy birlikte şey getirmediği kanaatinde bulunduğunu belirterek, “Hiçbir hayır beklentim yok. Çünkü bire birlikte yüzler tekrarlanma ediyor. Bundan ilkin Sadr Grubu ülkeyi yönetmiyor muydu? Bakanların bir çok onlara aitti. Seçime katılma oranına ulaşınca yüzdelik 40, buyurmak ki halkın bir çok oy kullanmamış. Millet bitap ve bire birlikte şeyin gine olacağını biliyor. Aynı olmasa da anlaşılan şimdi da kötüye gidecek” halinde konuştu.

"Yüzler bire birlikte yüz, tek şey değişmedi”

Seçimlerde alavere dalavere yapıldığını iddialarını değerlendiren Hüseyin Cabiri ise, “Seçimlere alavere dalavere katılabilir. Sonuçlar akıllıca olmayabilir. Ama buna karşın ego tek birlikte şeyin değişmeyeceğini düşünüyorum. Çünkü yüzler bire birlikte yüz, tek şey değişmedi” dedi.

Abdulkadir Hacıoğlu

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?