Yaşam

Havanın soğumasıyla yaylalardan ayrılan göçerlerin yolculuğu sürüyor

İlkbaharda binlerce küçükbaş hayvanla gittikleri Erzurum ve Bingöl'deki yaylalarda mesailerini bitiren göçerler, Şanlıurfa ve Diyarbakır'a fark etmek düşüncesince kilometrelerce yol katediyor.

Havanın soğumasıyla yaylalardan ayrılan göçerlerin yolculuğu sürüyor
27-10-2021 14:04
Elazığ

Yaz aylarında küçükbaş hayvanlarıyla Erzurum ve Bingöl'deki yaylalarda nazil göçerler, havanın soğumasıyla Şanlıurfa ve Diyarbakır'a dönüşe geçti.

Yaşamları sürülerinin ardında sabık göçer aileler hayvanlarına elan dobra otlaklar hatırlamak düşüncesince senenin ayrımlı dönemlerinde toprak fark etmek mecburiyetinde kalıyor.

Güneydoğu Anadolu Bölgesinden ilkbaharda eyyam devam eden yolculukla Erzurum ve Bingöl'e revan göçerlerin tahminî 5 maaş plato mesaisi havaların soğuması ile sona erdi.

Hazırlıklarını mütemmim göçerler kavi devir yolcuğuna geçti.

Hayvanları ile belirledikleri güzergahta ilerleyici göçerler, suyun ve otlakların bulunmuş olduğu noktalarda konaklıyor, acı yakıp, kemirmek pişiriyorlar.

Bölgenin kavi coğrafyasında toza ve ıssız hayvanlarına karşın ilerleyişini sürdüren göçerler, kilometrelerce yolu yayan aşıyor.

Kışı geçirecekleri Şanlıurfa ve Diyarbakır'a erişmek düşüncesince yola koyulan göçerler, sürüleriyle Elazığ'ın Palu ilçesine geldi.

43 günde Palu'ya vardılar

Göçerlerden Hacı Musa İpekli, AA muhabirine, yaz aylarını yaylada geçirdikten sonradan Siverek'e devretmek düşüncesince yolculuklarının bitmeme ettiğini söyledi.

Kuraklığın hayvancılığı etkilediğini dile getiren İpekli, "Birçok hayvanımız katil oldu. Birçoğunu kurtlara kaptırdık. 43 gündür yoldayız, 15 devir elan yolumuz var." dedi.

Baran Arslan da Erzurum'dan Diyarbakır'ın Çermik ilçesine kıymetlendirmek düşüncesince yolculuklarının sürdüğünü belirtti.

40 gündür yolda bulunduğunu özetleyen Arslan, kavi yolculuğun sürdüğünü anlatım etti.

Bingöl'ün Karlıova kazasından Diyarbakır'ın Ergani ilçesine kıymetlendirmek düşüncesince yolculuğu sürdüren Yılmaz Duyu ise ata mesleğini senelerdir sürdürdüklerini aktardıı.

Bu işin baş döndürücü ağır bulunduğunu aktaran Duyu, "40 gündür yoldayız. 4-5 hayvanımızı kurtlar kaptı. Kuraklık dolayısıyla işimiz zor." diyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?