Yaşam

Hakkari'de tanıdık kuş türleri gözlemcileri heyecanlandırdı

Hakkari'nin Yüksekova ve Derecik ilçelerinde meydana getirilen gözlemlerde geçmiş kez, ayrıksı alanlarda canlı 6 kuş şekli belirleme edildi.

Hakkari'de tanıdık kuş türleri gözlemcileri heyecanlandırdı
04-10-2021 22:48
Hakkari

Yüksek rakımlı dağları, yaylaları, akarsuları ve saf güzellikleriyle öne çıkan Hakkari, varlıklı nebat örtüsü, endemik enva ve kuş çeşitleriyle de adından gır ettiriyor.

İran ve Irak sınırında bulunması zımnında kuşların ehemmiyetli barhana güzergahları ortada toprak düzlük kent, bu yönüyle gözlemcilerin takdirini çekiyor.

Kente mevrut ortak kadro kuş gözlemcisi, Yüksekova ve Derecik ilçesinde arazide yürüttükleri çalışmalarda, henüz ilkin bambaşka alanlarda tanıdık 6 kuş çeşidini geçmiş defa gözlemledi.

Kuş gözlemcisi Emin Yoğurtcuoğlu, AA muhabirine, İzmir Yalıçapkını'nı Türkiye'nin en doğusunda bulmanın afiyet donör bulunduğunu söyledi.

Bölgede kuş ve öteki efsanevi türlerinin araştırılmasına müteveccih beş on çalışmanın yapıldığını tamlayan Yoğurtcuoğlu, Hakkari düşüncesince nice acemi türle karşılaştıklarını, bunlardan en coşku donör olanın İzmir Yalıçapkını bulunduğunu tabir etti.

İzmir Yalıçapkını'nın Türkiye'de canlı 3 çeşit yalıçapkınından birisi bulunduğunu aktaran Yoğurtcuoğlu, şu detayları verdi:

"Bu alanda normal, şu demek oluyor ki küçük yalıçapkınlarından çokça bulunuyor. Ancak İzmir ve Alaca Yalıçapkını'nın Hakkari'de on paralık kaydedilmediğini biliyorum. O nedenden karşılaştığımız devir iri coşku yaşadık. Derecik bölgesi Hakkari'nin öteki bölgelerine mucibince aşırı alçakta. Bu da Hakkari'nin tek durumunda görülmeyen kuşların burada görülmesine okazyon oluyor. Mayıs ayından buyana burada yaptığımız çalışmalarda Hakkari düşüncesince acemi 6 türle karşılaştık. 5 tanesi Derecik bölgesinden. Kum Kekliği, Sarı Boğazlı Serçe, Boz Serçe, Boz Alamecek, İzmir Yalıçapkını ve bugün de Kızılkuyruklu Örümcek kuşunu bulduk. Türünü bütün adına belirleme edemedik. Türmenistan'dan mı veya Moğolistan'dan mı bulunduğunu netleştiremedik. Bunların bütünü Hakkari düşüncesince acemi oldu. Desteklerinden çevre Hakkari Valisi İdris Akbıyık'a teşekkürname ederiz."

Bölgede görülecek bazısı kuşların Türkiye düşüncesince de acemi çeşit olabileceğine ayraç fail Yoğurtcuoğlu, acemi ortak kuş cennetiyle karşılaştıklarını ve gözlemlerine bitmeme edeceklerini kaydetti.

Emrah Kayhan da levent boylu zamandır kuş çeşitleriyle ilgilendiğini ve mevrut ziyaretçilere araştırma görevlisi bulunduğunu belirterek, 2013'ten bu yana nice şekli kaydettiklerini, bunlara akıbet yıllarda acemi enva eklediklerini aktardı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?