Dünya

G20 liderleri, küresel asgari kurumlar vergisi anlaşmasını onayladı

Anlaşma; Google, Amazon, Microsoft ve Facebook kabilinden genel ağ şirketleri de engelleme kazanmak az daha küresel kuruluşların 2023'ten itibaren minimum yüzdelik 15 vergi oranına yayıncı tutulmasını sağlayacak.

G20 liderleri, küresel asgari kurumlar vergisi anlaşmasını onayladı
30-10-2021 21:47
Berlin

Dünyanın en şişman 20 ekonomisinin (G20) liderleri, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) baş döndürücü uluslu firmalar düşüncesince küresel asgari vergi anlaşmasını onayladı.

G20'nin Roma’da meydana gelen Liderler Zirvesi'ne eklenen Amerika Hazine Bakanı Janet Yellen meydana getirdiği bağlanmış açıklamada, G20 liderlerinin, OECD’nin baş döndürücü uluslu kuruluşların faaliyette bulundukları devletlerde 2023'ten itibaren minimum yüzdelik 15 oranında vergilendirilmesine müteveccih 136 ülkenin bildirme etmiş olduğu anlaşmayı onayladıklarını bildirdi.

G20 liderlerinin "küresel müşterek asgari vergi de engelleme kazanmak neredeyse toy arsıulusal vergi kuralları dair zamanı müşterek anlaşmayı" onayladığını tamlayan Yellen, asgari verginin onaylanmasının ABD'li şirketlere ve onların çalışanlarına "yarar" sağlayacağını aktardı.

Yellen, "Bu anlaşma, küresel ekonomiyi Amerikan iş dünyası ve işçileri düşüncesince hâlâ konuşu müşterek arazi biçimine getirecek." değerlendirmesinde bulundu.

2012'de beri üstünde çalışılıyor

OECD, 8 Ekim’de aralarında ABD, Çin, Almanya, Fransa, İngiltere, Japonya ve Türkiye'nin de arazi aldığı, küresel Gayrisafi Yurt içi Hasıla'nın (GSYH) yüzdelik 90'ınından fazlasını anabolizma fail 136 ülkenin arsıulusal vergi reformuna müteveccih anlaşmayı bildirme ettiğini açıklamıştı.

Anlaşma; Google, Amazon, Microsoft ve Facebook kabilinden umumi ağ şirketleri de engelleme kazanmak neredeyse küresel kuruluşların 2023'ten itibaren minimum yüzdelik 15 vergi oranına editör tutulmasını sağlayacak.

OECD'nin 2012'de beri üstünde çalışmış olduğu ve 140 iklim arasındaki müzakereleri eş güdümlü etmiş olduğu küresel kurumlar vergisi düzenlemesi, ABD'de Biden yönetiminden orak ayı ayında mevrut destekle küresel ekonominin gündemindeki yerini baştan almıştı.

Söz konusu anlaşmanın, baş döndürücü uluslu kuruluşların alımlı vergi oranları sunan İrlanda ve Macaristan kabilinden devletlerde umumi merkezleri kurarak vergiden kaçınmalarını zorlaştırması bekleniyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?