Ekonomi

Emtia piyasasında senenin önce haftasında yükseliş şevki bilge oldu

Geçen hafta, Fed'in açıklamaları ve Kazakistan'da yaşanmış olan olayların tutarları etkilediği emtia piyasasında, kahvehane yüzdelik 5,6 ve tabii taş yağı lambası yağı yüzdelik 5, Brent yer yağı yüzdelik 4,7 bedel kazanırken, şeker hastalığı hastalığı yüzdelik 4,2, k

Emtia piyasasında senenin önce haftasında yükseliş şevki bilge oldu
10-01-2022 11:44
Istanbul

Emtia piyasasında senenin önce haftasında yükseliş hevesi bilge oldu.

Geçen hafta emtia piyasasında ayrışmalar yaşansa da umumi kendisine yükseliş hevesi bahis konusu olurken, ilkin Amerika Merkez Bankası'nın (Fed) açıklamaları ve Kazakistan'da yaşanmış bulunan hadiseler emtia fiyatlarını etkileyen ehemmiyetli unsurlar ortada toprak aldı.

Analistler, iklim koşullarının da ekincilik emtia fiyatlarını etkilediğini belirtti. Geçen hafta alüminyum yüzdelik 3,2, paladyum yüzdelik 1,3, mermi yüzdelik 0,6 ve tutya yüzdelik 0,2 bedel kazanırken, sim yüzdelik 4,1, giranbaha yüzdelik 1,8 ve bakır yüzdelik 1,2, bedel kaybetti.

Fransa ve İspanya kabilinden devletlerde kalan erke maliyetleri dolayısıyla üretimin azalması kararı alüminyum tutarları yükseldi. Analistler, Avrupa'da istihsal kesintileri ve erke sıkıntılarının bahara denli bitmeme edebileceğini bildirdi.

Kazakistan'daki olayların global arzı gözdağı etmesiyle temel metallerde üst taraflı hareketler görülürken, analistler, Kazakistan'daki hadiseler ve Avrupa'daki istihsal kesilmelerine değgin sunma sıkıntılarının temel metalleri destekleyeceği öngörüsünde bulunuyor.

Fed'in "şahin" açıklamalarıyla Banka'nın nema tasarruf dönemini elan çabuk ve er gerçekleştireceğine müteveccih beklentiler spesifik giranbaha ve sim fiyatlarını menfi etkiledi.

Enerji emtiası tutarları yükseldi

Enerji tarafında güzeşte hafta kayda bedel yükselişler görüldü. Doğal taş yağı lambası yağı yüzdelik 5 ve Brent alan yağı yüzdelik 4,7 artma kaydetti.

Rusya'dan mevrut tabii taş yağı lambası yağı arzının düşüklüğü ve Avrupa'da elan antipatik havanın çarpıcı olması, erke kriziyle ait endişeleri baştan artırırken, tabii taş yağı lambası yağı tutarları da yükseldi.

Brent petrolün yükselişinde, Kazakistan'da tabii taş yağı lambası yağı zammı dolayısıyla 2 Ocak'ta süregelen ve dirilik kayıplarının yaşandığı protestoların ülkenin alan yağı arzını menfi etkileyeceği endişeleri çarpıcı oldu.

Analistler, Omicron varyantına değgin endişelerin azalmasının da Brent petrolü üst taraflı etkilediğini belirtti.

- Kahvede ralli bitmeme ediyor

Emtia piyasasında 2021'in en aşırı kazandıran mamüllerinden kahve, bu senenin önce haftasında da ralliye bitmeme etti ve haftalık bazda yüzdelik 5,6 bedel kazandı.

Analistler, Brezilya'daki yağışsızlık endişelerinin kahvehane fiyatlarını üst taraflı etkilediğini bunun hakkında kahvehane stoklarındaki düşme de eklenince kahvehane fiyatlarındaki yükselişin hızlandığını vurguladı.

Geçen hafta soya fasulyesi yüzdelik 5, hav yüzdelik 2,3, darı yüzdelik 2,2, hint bademi yüzdelik 0,2 bedel kazanırken, diyabet hastalığı yüzdelik 4,2, buğday yüzdelik 1,3 bedel kaybetti.

Soya fasulyesi ve mısırda Güney Amerika'da yunak ve kurak şerait dolayısıyla üretime müteveccih endişeler fiyatlarda yükselişe sebep oldu.

Şekerde oluşan sunma ilavesi da diyabet hastalığı fiyatlarını menfi etkiledi.

Analistler, bu hafta Fed Başkanı Jerome Powell ve gayrı Fed yetkililerinin açıklamalarının yatırımcıların odağına yerleştiğini kaydederek, açıklamalarda mal politikasının istikbaline değgin ipuçlarının aranacağını bildirdi.

-"Dolar endeksinin azda olsa ufki akıntı etmesi, emtianın öz iç dinamiklerine odaklanmasına kere açtı"

Vadeli iş ve emtia piyasaları uzmanı Zafer Ergezen, dolar endeksinin azda olsa ufki akıntı etmesinin emtianın öz iç dinamiklerine odaklanmasına kere açtığını belirterek, Omicron varyantı dolayısıyla evren genelinde kapamalar olsa da piyasalarda bunun arızi olduğuna müteveccih iyimserliğin bitmeme ettiğini anlatım etti.

Buğdayın haftayı düşüşle kapadığını aktaran Ergezen, talepteki düşüşün buğday fiyatlarını da menfi etkilediğini bildirdi.

Ergezen, toy istihsal tahminlerinde yükseliş olabileceği beklentisinin de buğdayda satışların artmasına kere açtığını aktardı.

Mısırın haftayı yükselişle tamamladığını dile getiren Ergezen, Arjantin ve Brezilya’da çarpıcı bulunan kurak iklim dolayısıyla darı üretimine müteveccih endişelerin bitmeme ettiğini söyledi.

Zafer Ergezen başkaca Çin kaynaklı alımların darı piyasasında baştan istem beklentilerini artırdığını vurguladı. Haftalık darı dış satım verilerinin halen faziletkâr bulunduğunu kaydeden Ergezen başkaca alan yağı fiyatlarındaki artışın da darı fiyatlarını desteklediğini söyledi.

Üretim tahminlerindeki düşüşün hav fiyatlarında yükselişe kere açtığını tamlayan Ergezen, ayrımsız sürede basma ve erke maliyetlerindeki artışın ekincilik emtiası genelinde alıcılı seyre sebep bulunduğunu anlatım etti.

Ergezen, kahvehane fiyatlarına değgin kendisine da, "Brezilya'da yaşanmış bulunan yağışsızlık ve soğuklar, kahvehane üretiminin azalacağı endişelerini yanı sıra getiriyor. Yeni modifikasyon endişelerinin de azalması, kahvehane fiyatlarını destekliyor." değerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?