Ekonomi

Diyarbakır'da teşrinievvel piyasası küsurat mısırda 400 bin titrem toplam ürün bekleniyor

Türkiye'nin ehemmiyetli ekincilik merkezlerinden Diyarbakır'da, bu sene 301 bin dekar bölgede yetiştirilen mısırdan tahminî 400 bin titrem toplam ürün bekleniyor.

Diyarbakır'da teşrinievvel piyasası küsurat mısırda 400 bin titrem toplam ürün bekleniyor
10-10-2021 14:23
Diyarbakir
.w3-content { max-width: 100%; margin: auto;} .w3-tooltip, .w3-display-container {position: relative;} .w3-black, .w3-hover-black:hover { color: #fff!important; background-color: #000!important;} .w3-display-left { position: absolute; top: 50%; left: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(-0%,-50%);} .w3-display-right { position: absolute; top: 50%; right: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(0%,-50%);} .w3-btn, .w3-button {-webkit-touch-callout: none;-webkit-user-select: none; -khtml-user-select: none;-moz-user-select: none; -ms-user-select: none;user-select: none;} .w3-btn, .w3-button {border: none;display: inline-block;outline: 0;padding: 8px 16px;vertical-align: middle;overflow: hidden;text-decoration: none;color: inherit;background-color: inherit;text-align: center;cursor: pointer;white-space: nowrap;}Diyarbakır'da teşrinievvel sektörü kalan mısırda 400 bin titrem yekün ürün umut ediliyor

Tarım ve Orman Bakanlığının destekleri, çağcıl ekincilik tekniklerinin kullanılması, tohumunda meydana getirilen düzeltme emek harcamaları ve sulanabilir sahaların genişlemesiyle Diyarbakır'da darı teşrinievvel alanları sonuç senelerde artma gösterdi.

İldeki darı teşrinievvel sektörü 2004'te 32 bin 740 dekar iken 2021 senesinde bu miktar 301 bin dekara ulaştı.

"Bu sene güzel birlikte zaman geçireceğimizi düşünüyoruz"

Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, AA muhabirine, ilde darı hasadının bitirilmek kabil bulunduğunu belirtti.

"Bu sene ilimizde 301 bin dekarda darı tarımı gerçekleştirildi. Dekara 800 kilo ile 1500 kilo ortada randıman meydan üreticilerimiz var." diyen Atalar, rekoltenin 400 bin titrem yöresinde olacağını kestirim ettiklerini aktardı.

Atalar, mısırın tasarruf sahasının baş döndürücü açık olduğuna ayraç ederek, "Mısır, yağ endüstri düşüncesince ve efsanevi yemi adına da eğer olmazsa imkânsız ürünlerden. Tarladan birleşen mısırın anızlarından da yalıtım ve ısı enerjisi elde edilmekte. Çok cepheli geçer birlikte ürün." dedi.

Merkez Sur kazasının rustik Bahçecik Mahallesi'ndeki üreticilerden Baran Lala, ailesiyle kısaca 1500 dönüm arazisinde istihsal yaptığını söyledi.

Daha ilk sulama olanağı yok tarlalarında döşenmemiş koşullarda buğday, yemlik ve yasmık ürettiklerini dile getiren Lala, kısaca 6 senedir bulaşık tarıma geçtiklerini aktardı.

Lala, darı ve hav ekimine başladıklarını anlatarak, "Sulu tarıma geçince gelirimiz de değişti. İlk adına darı ekimine 2015'te başladık. Yıllara uyarınca teşrinievvel alanları da değişti." biçiminde konuştu.

"Birinci ürüne uyarınca ikinci randıman hâlâ iyi"

Muhteşem Lala ise toplanmış 1200 dönüm arazisinde mısır, pamuk, buğday ve yemlik ürettiğini belirtti.

Mısırı, arazisinin 300 dönümüne birlikte numara ürün, 120 dönümüne ise ikinci randıman adına ektiğini özetleyen Lala, şunları söyledi:

"Dekara sayı farkı 950 kilo randıman elde ettim. İkinci randıman adına ektiğim mısırın gelme süreci bitmeme ediyor. İkinci üründen dekara 1200-1300 kilo randıman bekliyorum. Bu sene birlikte numara ürüne uyarınca ikinci randıman hâlâ iyi."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?