Dünya

Çin, Afganistan'a 800 bin düze Kovid-19 aşısı katkısı yaptı

Çin'in, Afganistan'a 800 bin düze toy kimse koronavirüs (Kovid-19) aşısı katkısı meydana getirdiği bildirildi.

Çin, Afganistan'a 800 bin düze Kovid-19 aşısı katkısı yaptı
10-12-2021 13:58
Pekin

Xinhua ajansının haberine göre, Çinli Sinopharm firması çeşidinden imal edilen aşılar geçmiş başşehir Kabil'e ulaştı.

Çin'in Kabil Büyükelçisi Vang Yu, aşıları Taliban'ın kurduğu iare hükümetin Halk Sağlığı Bakanı Abdülberi Ömer'e tasdik etti.

Teslim töreninde mütekellim Büyükelçi Vang, ABD'nin çekilmesinin arkası sıra Afganistan'da başlamış bulunan acemi çağda Çin'in 3 milyon aşı ve öteki tıbbi materyal bağışlayacağını açıkladığını belirtti.

Vang, Çin'in Afganistan'a üstenme etmiş olduğu gıda, gerekseme malzemeleri, aşı ve ilaçlardan oluşan 200 milyon yuan (yaklaşık 31 milyon dolar) değerindeki acele yardım desteğini de hızlandıracağını tabir etti.

Çin'in Afganistan'dan iri oranda fıstık çamı ithal ederek Afgan çiftçileri desteklediğini vurgulayan Vang, şahısların geçimine ulama bildirmek kıl payı ticareti ve yatırımları yükseltmek istediklerini kaydetti.

Afgan Bakan Ömer de Çin hükümetine aşı bağışı ve Afganistan'a desteği düşüncesince teşekkürname ederek bağışın eleştiri çağda Afgan halkı düşüncesince baş döndürücü giranbaha bulunduğunu vurguladı.

Aşı bağışı, Çin'in Afganistan'da Taliban'ın ülkenin kontrolünü ele geçirmesinin arkası sıra meydana getirdiği evvela armağan oldu.

Pekin yönetimi, henüz evvela haziranda da Afganistan'a Kovid-19 aşıları yollamıştı.

Çin, ABD'nin çekilmesinden buyana Afganistan'a hep 2 bin 600 titrem insanca yardım materyali gönderdi.

Çin'in Afganistan'a ilgisi

Kuşak ve Yol Girişimi kapsamında alanda zamanı İpek Yolu güzergahında eriştirme ve enfrastrüktür projeleri geliştiren Çin, Afganistan'da politik ve konuşu istikrarın sağlanmasını çıkarına akla yatkın görüyor.

Afganistan ile Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nden sabık namüsait ortak son koridoru mevcut ülke, buradaki istikrarsızlığın öz son bölgelerini etkilemesinden düşünce ediyor.

Afganistan başkaca dünyanın ikinci iri ekonomisi bulunan Çin'e uran üretimi düşüncesince gerekseme duyduğu, aralarında elektrikli vasıtalar ve taşınabilir cihazlarda geçer not pillerin üretildiği lityum kabil eşsiz metallerin bulunmuş olduğu bazısı eleştiri incelmemiş konu ve kaynaklarına coğrafi anlamda en müsait halde terazi fırsatı sunuyor.

Taliban'ın kurduğu iare hükümet de Batı'nın bıraktığı boşlukta, halkın esas gereksinimlerini istikbal etmek ve ülkenin ensesi kalın aykırı deposu potansiyelini değerlendirecek altyapıyı peydahlamak düşüncesince Çin'in desteğine gerekseme duyuyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?